Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mer vatten på månen än man tidigare trott – stärker hoppet om månbas som kan utnyttja lokala resurser

Från 2020
Fullmånen.
Bildtext Nasa hoppas att man en dag kan utnyttja månens vattenresurser.
Bild: Marcus Rosenlund

Det kan finnas betydligt mera vatten på månen än man tidigare har trott, visar två nya studier som publicerades på måndagen.

Länge trodde man att månen är kruttorr. För elva år sedan upptäcktes ändå små mängder vatten på månens yta.

Nya forskningsresultat som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Astronomy tyder på att mängderna kan vara betydligt större än man hittills har anat.

Medan ett forskarlag rapporterar om vattenmolekyler på månens yta uppger ett annat forskarlag att de upptäckt permanenta skuggor på månen som eventuellt kan gömma fickor med is.

– Våra resultat tyder på att vatten kan vara mycket mera utbrett på månens polarområden än vad man tidigare har trott, vilket skulle göra det lättare att komma åt, utvinna och analysera, säger forskaren Paul Hayne från University of Colorado.

Förhoppningar om att astronauter en dag kan använda vattnet

Att hitta vatten på månen kan visa sig betydelsefullt, särskilt om det finns i en sådan utsträckning att astronauter och robotar i framtiden kunde ha nytta av det som dryck eller ingrediens i bränsle.

Den amerikanska luft- och rymdfartsmyndigheten Nasa planerar att skicka astronauter till månen 2024. Det här som en förberedelse inför en kommande Marsexpedition.

Forskaren Hannah Sargeant från universitetet i Milton Keynes säger till BBC att Nasa vill utveckla ett mera hållbart sätt att genomföra rymdexpeditioner. Det handlar enligt henne delvis om att använda lokala resurser, särskilt vatten.

– Var man placerar månbasen har till stor del att göra med var vattnet finns, säger hon till BBC.

Källor: Reuters, BBC, STT