Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett coronafall skickar hem hela landslaget från handbolls-EM – kaotiskt fem veckor före premiären och Norge överväger att hoppa av: "Strängaste regelverket i Europa"

Från 2020
Veronica E. Kristiansen i match mot Danmark.
Bildtext Tidigare i oktober möttes Norge och Danmark i en landskamp. Här är det Veronica E. Kristiansen som går på genombrott.

Norges strikta coronalinje påverkar handbolls-EM ordentligt. Enligt norska myndigheter utesluts ett helt landslag och senaste motståndaren från turneringen om en lagmedlem testar positivt för coronaviruset. Nu överväger Norge att stryka sitt värdskap.

Blir det ett handbolls-EM i Danmark och Norge i december?

Efter de senaste vändorna runt mästerskapet är det långt ifrån givet. Och om mästerskapet avgörs riskerar det att bli väldigt kaotiskt.

Norge har redan flyttat alla matcher till Trondheim och kan nu bli tvunget att avsäga sig värdskapet, uppger VG. Enligt tidningen ska det norska handbollsförbundet diskutera frågan med det europeiska handbollsförbundet inom kort.

– Vi måste värdera om det är möjligt att arrangera det här helt enkelt, säger norska förbundets ordförande Kåre Geir Lio till VG.

Det som ligger bakom allt är de norska myndigheternas strikta restriktioner på grund av coronaviruset. Reglerna kan avgöra ett helt landslags öde i turneringen.

"Strängaste regelverket"

I helgen rapporterade norska TV2 om läget inför turneringen. En punkt står ut.

Landslagen som spelar i de tre grupperna i Trondheim testas regelbundet. Om en spelare i ett landslag får ett positivt testresultat sätts hela laget i karantän.

I klartext skickas hela laget hem från turneringen – och samma sak gäller för det landslagets senaste motståndare också.

– När laget plockas bort är det i praktiken färdigspelat för dem i turneringen. Och motståndarna har haft närkontakt med dem i 2x30 minuter, säger det norska förbundets generalsekreterare Erik Langerud.

– Vi förhåller oss till de norska myndigheternas linje. Det är vår uppgift att leva med den. Det här är inget som handbollen har valt.

På grund av det här ska landslagen isoleras fullständigt från övriga omvärlden.

– Mina kollegor säger att Norge har det strängaste regelverket i Europa, säger Langerud.

"Hela Europa skakar"

Just nu är läget annorlunda för landslagen som ska spela i Danmark. Där blir bara den spelare eller ledare som eventuellt testar positivt isolerad, men det danska förbundet tycker inte att man kan ha olika regler i värdländerna.

Det återstår bara fem veckor till premiären när det norska beskedet om värdskapet kommer.

SVT:s handbollsexpert Magnus Grahn tycker att det är dags att ta förnuftet till fånga och flytta fram turneringen.

– Det är ju bara att slå upp och läsa tidningarna. Frankrike hade 45 000 nya fall i går, och det är klart att några handbollsspelare också kommer att bli drabbade. Hela Europa skakar ju. Jag skulle bli förvånad om vi kan arrangera ett EM i Norge och Danmark som planerat, säger han.

Enligt den nuvarande planen spelas damernas handbolls-EM mellan den 3 och 20 december. Tre grupper, en mellangrupp, semifinaler och medaljmatcher ska spelas i Trondheim. Herning och Frederikshavn är de danska spelorterna.

Diskussion om artikeln