Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s latinos föredrar Joe Biden men ställer sig inte ovillkorligt bakom demokraterna: ”Ta inte oss för givet”

Från 2020
Uppdaterad 27.10.2020 08:13.
Glada latinos gör valkampanj för Joe Biden.
Bildtext Majoriteten av latinos i Nevada stöder Joe Biden.
Bild: Yle / Niklas Rantanen

USA kan vara på väg mot en formidabel politisk omställning. Stödet för demokraterna har stigit i tidigare starkt republikanska delstater som Texas och Georgia. USA:s latinos är en starkt bidragande orsak till de förändrade styrkeförhållandena.

Det råder närmast karnevalstämning i norra Las Vegas då lokala latinos har slutit upp för att stöda Joe Biden och uppmuntra folk att gå till valurnorna. En kortege av hästar med ryttare går längs med gatorna och följs av tiotals tutande bilar.

En av evenemangets stjärnor är Olivia Diaz, som är stadsfullmäktigeledamot i Las Vegas. Hon poängterar att det krävs olika jippon för att säkerställa att latinoväljarna går och röstar.

– Många är första eller andra generationens amerikaner och att rösta kan vara nytt för dem. Det är oerhört viktigt att vi tar en stor roll i valet för att säkerställa att en ledare som behandlar oss med respekt blir vald, säger Diaz till Svenska Yle.

Latinos gör valkampanj för Joe Biden.
Bildtext Joe Biden hoppas rida på latinovågen till Vita Huset.
Bild: Yle / Niklas Rantanen

Trumps ord har sårat

Just i det här valet har USA:s latinos ett extra starkt incitament att rösta. Få väljargrupper har nämligen känt sig lika utsatta och förolämpade de senaste fyra åren.

Donald Trump inledde sin presidentvalskampanj med att kalla mexikaner för våldtäktsmän och under sina år i Vita Huset har hans retorik varit hård och invandringspolitiken strikt.

– Det har känts illa. Vi känner oss attackerade av presidenten. Han påstår att latinos och speciellt mexikaner inte är goda människor. Han har fel, säger Lupe Arreola som jobbar som volontär för Joe Bidens kampanj.

Hon betonar att hon och alla andra latinos har kommit till USA för att jobba hårt. Trumps ord känns orättvisa.

– Vi är goda människor, understryker hon.

Hård kamp om Nevadas elektorer

Joe Biden och demokraterna hoppas rida på de spansktalande väljarna hela vägen till Vita Huset. Latinos är en oerhört viktig väljarskara i många delstater, inte minst i Nevada som levererat flera nagelbitare i de amerikanska valen de senaste årtiondena.

Bill Clinton fick bara dryga 4 000 röster fler än Bob Dole i presidentvalet 1996 och demokraten Harry Reid vann senatsvalet över republikanen John Ensign med dryga 400 röster två år senare.

Följaktligen översvämmas tv- och radiokanalerna i Nevada av politiska reklamer då en vecka återstår till valdagen.

Latinoväljare visar sitt stöd för Joe Biden.
Bild: Yle / Niklas Rantanen

I kampen om segern spelar latinoväljarna, som utgör nästan 20 procent av de röstberättigade i Nevada, en viktig roll.

– Jag tror att vi kan se till att majoriteten i Nevada röstar blått, (demokraternas färg, reds. anm.) men hur de övriga delstaterna röstar återstår att se, säger Olivia Diaz.

Vägen till Vita Huset går via latinos

Latinos är den snabbast växande väljargruppen i USA och majoriteten av dem föredrar demokraterna framom republikanerna. Ungefär hälften av de 60 miljoner latinos som bor i USA har rösträtt. Enligt Pew Research Center utgör de 13,3 procent av väljarkåren.

Det allt större antalet spansktalande amerikaner är en av orsakerna, jämte urbaniseringen och de unga amerikanernas röstningsbeteende, till att Joe Biden kan vinna en tidigare så republikansk delstat som Texas.

– Vägen till 270 elektorer (antalet som krävs för att vinna presidentvalet) går via latinos, säger Stephanie Valencia som grundat EquisLabs som forskar i latinoväljarnas röstningsbeteende.

– Det är en nyckelgrupp och inte bara i delstater som Arizona, Nevada och Florida. De kan också ge kandidaterna en avgörande skjuts framåt i Michigan, Wisconsin, North Carolina och Pennsylvania.

Republikanska partiets ”obduktion” begravdes

Den republikanska ledningen har redan länge varit medveten om att de demografiska förändringarna i USA kan ha förödande följder för partiets chanser att hävda sig i framför allt presidentval på längre sikt.

Efter Mitt Romneys förlust mot Barack Obama 2012 producerade partiledningen en rapport som fick smeknamnet ”obduktionen”. Under ledning av partiets dåvarande ordförande Reince Priebus lade man fram ett åtgärdsprogram. De viktigaste målen i programmet var att göra republikanerna mer tilltalande för svarta, latinos, kvinnor och unga väljare.

Rapporten var inte okontroversiell och efter Donald Trumps seger i presidentvalet 2016 begravdes den i all tysthet.

Då vi latinos stöder en kandidat så vill vi se att han eller hon bryr sig om oss också efter valet

― Olivia Diaz

Den republikanska ledningen hade ändå en god orsak att fundera på partiets framtid. Även om Trump skulle bli återvald, så pekar mycket på att svarta, latinos, kvinnor och unga väljare kan vara ett allt större trumfkort för demokraterna de kommande årtiondena.

Olivia Diaz höjer ändå ett varningens finger mot de demokrater som tar latinoväljarnas stöd för givet. Många av de spansktalande amerikanerna är katoliker och konservativa i frågor som aborträtten.

– Då vi latinos stöder en kandidat så vill vi se att han eller hon bryr sig om oss också efter valet. Det gäller för de demokrater som blir invalda i olika organ att leverera för oss.

Olivia Diaz, stadsfullmäktigeledamot i Las Vegas
Bildtext Olivia Diaz (till vänster i bild) är lokalpolitiker i Las Vegas.
Bild: Yle / Niklas Rantanen

Diaz har hört att en del äldre latinos inte litar på Biden–Harris. De upplever att tidigare demokratiska administrationer svek dem genom att inte reformera immigrationslagarna.

– Vi är den snabbast växande och största minoriteten i USA. Ledarna måste uppmärksamma det. Vi har värderingar och frågor som är viktiga för oss och vi behöver hjälp för att utveckla vår del av samhället.

Maria Prentice jobbar som volontär för Joe Bidens presidentvalskampanj.
Bildtext Maria Prentice jobbar som volontär för Joe Bidens kampanj.
Bild: Yle / Niklas Rantanen

Latinos suktar efter förändring

Under evenemanget ”¡Vamos a Votar!” i stadsdelen Sunrise Manor är dock de allra flesta redan frälsta demokrater. Likt ett mantra upprepar de: ”Vi behöver en förändring!”.

Karavanen av bilar och hästar med ryttare återvänder så småningom från sin tur runt grannskapet samtidigt som ett mariachi-band tar ton på en liten scen. Kakofonin är total då lokalpolitikern Edgar Flores hojtar i en megafon och uppviglar den entusiastiska publiken.

Maria Prentice är så upprymd att hon ropar för allt vad tygen håller: ”Heja Biden! Heja Harris! Vi kommer att vinna!”.

Diskussion om artikeln