Morgonkollen: Amy Coney Barrett klar som ny domare i Högsta domstolen i USA – och fyra andra nyheter att ha koll på
God morgon! Här är fem nyheter att ha koll på den här tisdagsmorgonen.
USA:s Högsta domstol har fått en till konservativ domare
Senaten i USA har som väntat röstat in den konservativa juristen Amy Coney Barrett som ny domare i Högsta domstolen.
Sex av domstolens nio domare är nu konservativa.
Utnämningen av Barrett är en politisk seger för Trump på slutrakan till presidentvalet den 3 november.
Senaten godkände Barrett med rösterna 52 mot 48. Samtliga demokrater röstade mot Barrett, men republikanernas majoritet räckte till.
Latinos i USA röstar helst på Biden – men inte ovillkorligt
Latinos är en oerhört viktig väljarskara i många delstater. Stödet för demokraterna har stigit i tidigare starkt republikanska delstater som Texas och Georgia och latinos är en starkt bidragande orsak till de förändrade styrkeförhållandena.
Just i det här valet har USA:s latinos en extra stark vilja att rösta. Få väljargrupper har nämligen känt sig lika utsatta och förolämpade de senaste fyra åren. Trump har bland annat kallat mexikaner för våldtäktsmän och invandringspolitiken har varit hård.
– Många är första eller andra generationens amerikaner och att rösta kan vara nytt för dem. Det är oerhört viktigt att vi tar en stor roll i valet för att säkerställa att en ledare som behandlar oss med respekt blir vald, säger lokalpolitikern Olivia Diaz i Nevada.
Ungefär hälften av de 60 miljoner latinos som bor i USA har rösträtt. Enligt Pew Research Center utgör de 13,3 procent av väljarkåren.
Nordiska motståndsrörelsens medlemmar har minskat sedan förbudet
Den nazistiska Nordiska motståndsrörelsens verksamhet har krympt betydligt sedan rörelsen förbjöds i Finland, enligt polis och forskare inom högerextremism.
Verksamheten syns fortfarande på vissa nätforum, men aktivisterna har svårare att få in pengar och flera medlemmar har slutat.
– Aktivisterna och deltagarna är betydligt färre. Några större demonstrationer har vi inte sett, enbart med undantag för demonstrationer på Självständighetsdagen, då de tydligen försöker fortsätta under ett annat namn, säger Tommi Kotonen som är forskare inom högerextremism vid Jyväskylä universitet.
Det internationella samarbetet har också minskat.
Staten stöder de som gör sig av med oljeuppvärmning
Nu stöder finska staten småhusägare som byter olja som uppvärmningsmetod till miljövänligare system. Finländare som byter till fjärrvärme, jordvärme, bergvärme eller luft-vatten-värme kan få stöd på 4 000 euro.
Stödet för byte till andra miljövänliga värmesystem ligger på 2 500 euro.
Pauli Anttila från Lillkyro i Österbotten är en av dem som väljer att byta från oljevärme till luft-vatten-värme.
– Det är väldigt viktigt att staten stöder det här, 4 000 är mycket pengar, konstaterar Anttila.
Coronapandemin har fått flera att motionera mer – men barn och unga motionerar mindre
Barns och ungas motionsaktivitet har minskat avsevärt under coronapandemin, medan de i arbetsför ålder motionerat mer än vanligt, visar en undersökning av statens idrottsråd.
Polariseringen vad gäller motion bland unga har ökat, det vill säga de som motionerar aktivt och de som motionerar bara lite.
Motionsformerna har också förändrats under coronapandemin – grupp- och gymträningar har exempelvis bytts ut till promenader och utomhusträningar.
Ingen större skillnad syns bland idrottare – de har tränat som normalt. Skador bland idrottare har däremot minskat kraftigt under coronavåren.
Dagens väder
Mild luft strömmar till Finland från syd. Regn eller duggregn förekommer på många håll.
I landets västra del är det mellan 7 och 12 grader varmt, i öster mellan 7 och 11 grader.
I Norra Österbotten, Kajanaland samt södra och mellersta Lappland är det mellan 3 och 9 grader varmt. I norra Lappland mellan -3 och +2 grader.