Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HS: Regeringskällor vittnar om kylig relation till Helsingfors borgmästare – regeringen anser att huvudstadsregionen misslyckats med coronaåtgärder men ministrarna säger inget högt för att "inte irritera" regionen

Från 2020
Bildmontage av tre bilder. I bakgrunden syns rosa lådor med texten "covid" på. Till vänster syns en bild av Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, till höger en bild av statsminister Sanna Marin. Båda bär munskydd.
Bildtext Relationen mellan regeringen och Helsingfors borgmästare beskrivs som spänd av regeringskällor. Bilden är ett bildmontage.
Bild: Bildmontage: Lehtikuva / Yle

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori har upprepade gånger kritiserat regeringens coronaåtgärder. Enligt regeringskällor till tidningen Helsingin Sanomat är relationen mellan regeringen och Vapaavuori spänd eftersom även regeringen anser att borgmästaren inte gjort tillräckligt för att stävja smittspidningen.

Enligt flera regeringskällor till tidningen har Vapaavuoris kritik i offentligheten väckt irritation inom regeringen.

Stämningen är, enligt källorna, speciellt spänd mellan borgmästaren och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) och forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C).

Vapaavuori har flera gånger kritiserat regeringen, senast i fredags. Då kritiserade han regeringens beslut om hobbyer och sammankomster och sade att beslutet är otillräckligt eftersom man inte nämner vilka sporter och hobbyer som regionerna borde avbryta.

Han sade då att han inte tänker fatta beslut om hobbyer och idrott i huvudstadsregionen innan regeringen ger närmare rekommendationer.

Det här ska ha irriterat bland annat Saarikko eftersom ministeriets tjänstemän gjort det klart för Helsingfors stads tjänstemän att regeringen inte kommer med mer noggranna linjedragningar.

Nyland, speciellt huvudstadsregionen, får kritik av regeringen för att inte ha skött sig

Regeringen har under den senaste månaden berömt flera städer och kommuner för sina coronaåtgärder. Bland annat Vasa, S:t Michel och Jyväskylä har fått beröm för att man snabbt skred till regionala åtgärder då coronaviruset började sprida sig i snabb takt i städerna.

Ingen av ministrarna har kommenterat vilka städer eller regioner som skött sig dåligt eller inte gjort tillräckligt, men enligt regeringskällorna till HS handlar det bland annat om Helsingfors.

Regeringens uppmaning om skärpta åtgärder i regionerna har enligt källorna nästan uteslutande riktats endast mot Nyland, speciellt Helsingfors.

Enligt källorna har man inte sagt det här högt eftersom regeringen har försökt att "inte irritera huvudstadsregionen".

Vapaavuori begriper inte kritiken

Vapaavuori vill inte kommentera nyheten för HS. Han säger ändå att han är förvånad över att regeringen anser att huvudstadsregionen inte gjort tillräckligt för att få bukt på smittspridningen.

– Åtgärderna i huvudstadsregionen har beslutats enhälligt i en grupp som omfattar staden, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS), Institutet för hälsa och välfärd och regionalförvaltningsverket. Jag har svårt att förstå vad mer vi borde ha gjort, säger Vapaavuori till tidningen.

Huvudstadsregionen befinner sig för tillfället i accelerationsfasen och närmar sig fasen samhällsspridning. Man har infört flera av de åtgärder som rekommenderas för regioner i accelerationsfasen, men en policy för sammankomster och hobbyaktiviteter har inte fastställts.

Mer information om huvudstadsregionens åtgärder väntas i dag, tisdag.

Diskussion om artikeln