Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo får ett center för läkemedelsutveckling - outnyttjad potential inom branschen i Finland

Från 2020
Uppdaterad 27.10.2020 13:27.
En manlig forskare med skägg och blåa handskar  häller blå vätska i ett provrör i ett laboratorium. Ansiktet syns inte. Snygg bildsättningsbild.
Bildtext Centrets uppgift är att främja konkurrenskraftig läkemedelsutveckling och skapa tillväxt inom hälsobranschen.
Bild: Viktor Cap 2016

Åbo föreslogs bli placeringsorten för ett center för läkemedelsutveckling enligt en rapport som blev klar i fjol. Men först nu har det blivit klart att centret verkligen ska grundas i Åbo.

Det meddelade vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko (Centern) under Yle Turkus partiordförandetent.

Social- och hälsovårdsministeriet tar i beslut gällande grundandet av centret. Sittande social- och hälsovårdsminister är Krista Kiuru (SDP).

- Kiuru berättade förra veckan för mig att man jobbar med ärendet och att centret kommer till Åbo. Jag pressade henne tyvärr inte på närmare information om tidtabellen. Men det är klart att Åbo blir platsen och man reserverade pengar redan under den förra valperioden, så nu måste man bara driva projektet vidare, säger Saarikko.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko
Bildtext Med tanke på det rådande läget bör man enligt Annika Saarikko ha förståelse för att projektet dragit ut på tiden.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Centrets uppgift är att främja konkurrenskraftig läkemedelsutveckling och skapa tillväxt inom hälsobranschen. Forskningen i Finland är av hög kvalitet, men jämför man internationellt är det sällan som kommersiella produkter uppstår.

Enligt Social- och hälsovårdsministeriet finns det därför outnyttjad potential inom läkemedelsforskningen. Centret betjänar hela Finland.

Tidtabellen fortfarande oklar

Det är ännu oklart exakt när verksamheten vid centret kan börja vilket delvis beror på coronapandemin.

- Coronaviruset har hållit ministeriet fullt sysselsatt, så låt oss ha förståelse för att ett stort framtida projekt har låtit vänta på sig, säger Saarikko.

Åbo universitet har tidigare gjort en bedömning om att kostnaderna för centret under de första sju åren ligger på cirka 25-30 miljoner euro. Det här gäller både kostnader för grundandet och användningen av centret.

Under förra valperioden beslöt regeringen att finansiera centret med 11 miljoner euro. Ännu är det öppet om verksamheten ska organiseras som ett aktiebolag.

Enligt Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo skulle den nuvarande regeringen behöva satsa 20 miljoner euro för att få igång verksamheten på centret.

En välkommen lösning

Jukka Westermarch, som är forskningsdirektör för Åbo biovetenskapscenter, säger att det både var ett välkommet och väntat beslut av Social- och hälsovårdsministeriet att placera det nationella centret för läkemedelsutveckling just i Åbo.

- Nog måste man ju förstå att när ett sådant här projekt kommer till trakten, där det redan finns en högklassig forskning och kommersiell läkemedelsutveckling, så för det med sig tilläggsresurser. I det långa loppet kommer hela branschen att förstärkas i det här området, säger han.

Silmätutkimuslaitteita Taysilla.
Bildtext I Åbo finns flera aktörer som kunde stöda och få stöd av det nya centret för läkemedelsutveckling.
Bild: Antti Eintola / Yle

Att hitta lämpliga lokaler borde inte vålla några större bekymmer, eftersom centret i början endast skulle behöva 8-10 anställda. Till exempel i PharmaCity och BioCitys byggnader kunde man också hitta de forskningstjänster som centret är i behov av.

Westermarck beräknar att rekryteringarna kunde skötas i början av nästa år, och att verksamheten vid centret kunde komma igång i slutet av 2021.

Vid universitetscentralsjukhuset och högskolorna jobbar sammanlagt 1000 personer inom medicinsk forskning. Läkemedels- och diagnostikindustrin i Åbo sysselsätter över 3500 personer.

Artikeln baserar sig på Kansallisen lääkekehityskeskuksen sijaintipaikaksi varmistui Turku skriven av Johanna Lehtola. Pontus Nyqvist översatte texten.

På andra språk

Diskussion om artikeln