Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är det säkert: Nico Rönnberg missar kvalmatcherna mot Danmark och Nordmakedonien

Från 2020
Uppdaterad 27.10.2020 14:28.
Nico Rönnberg.
Bildtext Finland tvingas klara sig utan Nico Rönnberg.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24

Handbollsstjärnan Nico Rönnberg missar Finlands två första matcher i EM-kvalet på grund av en magmuskelskada. Rönnberg spelar varken mot Nordmakedonien på bortaplan den 4 november eller mot Danmark på hemmaplan den 7 november.

– Tyvärr måste jag avstå från det jag gillar mest, alltså att dra på mig landslagströjan och spela för Finland. Man måste ändå tänka främst på hälsan. Magmuskelskadan är på bättringsvägen, men så fort jag gjort något mera har det kommit bakslag i rehabiliteringen, säger Rönnberg till Yle Sporten.

– Det är ännu någon vecka för tidigt att gå för fullt. Nu är det bara att ta det med ro och ge skadan den tid den behöver. Jag får ändå fyra dagar ledigt för egna träningar och tid med familjen.

Rönnberg fanns med i landslagstränare Ola Lindgrens preliminära trupp, men redan tidigare har Rönnberg för Yle Sporten berättat att hans deltagande i matchen är ytterst osäkert. Nu har alltså landslagets värsta farhågor blivit verklighet.

Utan Rönnberg blir Finlands uppgift ännu svårare än tidigare. Nordmakedonien är på pappret förhandsfavorit och Danmark är regerande världsmästare.

Inget förbud av klubbläkaren

Rönnberg har under en stor del av säsongsinledningen lidit av magmuskelskadan och rehabiliteringen fortsätter ännu en tid. Han har fört diskussioner med läkaren i sin franska ligaklubb US Ivry gällande EM-kvalmatcherna. Läkaren förbjöd inte Rönnberg att spela i matcherna, men rekommenderade en fortsatt rehabilitering.

Trots det planerar US Ivry att ge Rönnberg lite speltid i den franska ligans match mot Montpellier på lördag. Klubbledningen vill att Rönnberg på det sättet håller uppe matchkänslan.

– Känns det så att jag då kan hjälpa med några små spelminuter i den matchen så kanske tränaren gör det valet. Men om det börjar kännas i matchen får jag lov att stå över, säger Rönnberg.

– Jag hoppas på att vara tillbaka under veckan efter landslagspausen. Lagläkaren sade att jag också här i klubben får lov att ha lite spelöga och inte inleda för hårt, så att det inte uppstår något längre avbräck i rehabiliteringen.

Danmark, Nordmakedonien och Schweiz

Förutom Danmark och Nordmakedonien spelar också Schweiz i Finlands kvalgrupp. De två främsta i gruppen avancerar direkt till EM. Dessutom tar sig fyra av de sammanlagt åtta grupptreorna till slutspel.

EM-slutturneringen spelas i januari 2022 Ungern och Slovakien som värdnationer. Totalt avancerar 24 nationer till slutturneringen.

Landslagstruppen i EM-kvalmatcherna:

Mikael Mäkelä, Dicken
Patrik Roslander, Dicken
Joonas Klama, Bergischer HC, GER
Teemu Tamminen, Riihimäen Cocks
Benjamin Helander, Alingsås HK, SWE
Max Granlund, Dicken
Robin Granlund, GrIFK
Peik Sjöblom, ÅIFK
Ian Martin, Dicken
Oscar Kihlstedt, HK Varberg, SWE
Miro Koljonen, Fjellhammer IL, NOR
Richard Sundberg, GrIFK
Roni Syrjälä, Riihimäen Cocks
Sebastian Säkkinen, BK-46
Fredrik Forss, GrIFK
Oscar Berglund, ÅIFK

Diskussion om artikeln