Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Andrea Julin går in i tävlingssäsongen som utmanare – är lugn och pigg efter en sommar på hemmaplan: "Fått träna utan större pauser"

Från 2020
Andrea Julin efter målgång i FM i Imatra 2019.
Bildtext Andrea Julin kommer att göra säsongsdebut om en och en halv vecka.
Bild: AOP / Hannu Luostarinen

Sommaren och hösten har varit annorlunda, och nu går Andrea Julin in i en oerhört viktig månad. Hon är inte längre landslagsåkare och det gäller att prestera i finska cupen, så att dörren till världscupen öppnas. I de lopp jag ställer upp i ska jag åka snabbt, säger hon till Yle Sporten.

Den inhemska skidsäsongen närmar sig med stormsteg. Startskottet går om en och en halv vecka då finska cupen avgörs i Vuokatti med sprint och stafetter.

IF Minken-åkaren Andrea Julin har nyligen kommit hem från ett läger i just Vuokatti där hon fick några träningsdagar på snö.

– Det var roligt att få träna på snö efter en lång paus. Det var bra förhållanden och det fanns ett spår på ungefär tre kilometer. Det börjar kännas som att säsongen snart ska börja, säger Julin till Yle Sporten.

De senaste åren har varit väldigt motiga för Julin. Först var det svåra ryggproblem som störde och förra vintern spolierades av en streptokockinfektion.

– På våren fick kroppen återhämta sig ordentligt och då kändes det som att problem försvann. Det var stort tryck på kroppen då jag tävlade med en infektion eftersom jag inte visste att jag var sjuk.

– Ryggen har inte begränsat mig och jag har fått en sommar där jag kunnat träna så som jag ville. Visst har jag tänkt på vad jag tränat och varit noggrann med rörligheten, säger hon.

Andrea Julin rullskidar i Vörå, maj 2020.
Bildtext Andrea Julin har tränat mycket på hemmaplan i sommar.
Bild: Privat

Mindre stress av träning på hemmaplan

Julin hade tänkt förlägga en del av sommarträningen till Mellaneuropa, men coronapandemin kastade planerna omkull.

I stället har hon hållit till på hemmaplan där FSS haft läger vid Norrvalla och tillsammans med elitgruppen åkte man också till Vuokatti en vecka i augusti.

– I efterhand känns som att det var lika bra att det inte blev någon resa, för jag har fått vara hemma och jobba på kontinuerligt. Det här är första sommaren som jag fått träna utan några större pauser och det känns väldigt bra.

– Jag vet inte när jag varit en så här lång period hemma eller i Finland. Jag har också fått riktiga vilodagar, det har inte varit halva dagar eller dagar där man rest någonstans. Det har varit mindre stress och jag fått jobba på sådana saker som behövs.

Kan du peka på något specifikt som du jobbat på?

– I fjol blev det mycket fokus på att få fram explosiviteten och då märkte vi att min kropp inte svarade på snabbhet så jättebra eftersom jag är explosiv. Jag fick ut mycket av träningarna men det tog lång tid att återhämta sig.

– I år har vi jobbat på den aeroba delen och mycket fartuthållighet. Jag är naturligt snabb men om min muskulatur är utvilad så får jag ut snabbheten.

Har du känt att träningen bitit bra?

– Åtminstone de kontroller som vi har gjort så har gått framåt. Under hösten har jag också känt mig piggare än vad jag brukar. Men det är också svårt att säga då jag tränat mycket själv och inte vet vad andra har gjort, säger hon.

Andrea Julin rullskidar i Vörå, maj 2020.
Bildtext Andrea Julin.
Bild: Privat

Viktiga tävlingar direkt i november

Julin har tillhört landslaget under de senaste åren men petades inför årets säsong. Beskedet kom inte som någon chock i våras eftersom hon var förberedd efter de blygsamma resultaten.

Att inte vara en landslagsåkare har åtminstone ännu inte varit någon stor omställning.

– Det är mest statusen som inverkat, men jag har haft otroligt bra stöd av FSS och fått göra lika bra träningar här hemma. Det är klart att när säsongen nu börjar så måste jag verkligen prestera för att få tävla i till exempel världscupen.

– När man är i landslaget så har ledningen sett vad man har för förmåga, det har de inte gjort nu. Tidigare när man varit på landslagsläger har man också följt ett specifikt program och då har kanske inte alla träningar passat mig. Jag jämför mig lätt med andra och har blivit stressad över saker i stället för att det skulle sporra mig, säger Julin.

Julin har ringat in 7 – 8 november i sin kalender då det blir säsongspremiär i Vuokatti.

– I första tävlingen är man alltid lite ovan men efteråt är det en lättnad när man kommit igång. Jag har inte satt upp någon målsättning men i sprinten vill jag naturligtvis åka så många gånger som möjligt, säger hon.

Andrea Julin skidar i världscupen, januari 2019.
Bildtext Julin tillhör inte landslaget denna säsong.
Bild: imago/Scanpix/All Over Press

Julin tänker också tävla när finska cupen fortsätter i Taivalkoski den 21 och 22 november. Just finska cupen är speciellt viktig den här säsongen eftersom Julin har som målsättning att få tävla i världscupen och i premiären i Ruka sista helgen i november.

– Det är svårt att ta en plats men åker jag tillräckligt snabbt så borde det gå. Det är elva åkare i landslaget och till Ruka finns tolv platser. Jag har varit med så pass läge att om jag inte åker snabbt i Finland så har jag inget att göra i världscupen.

– Helst åker jag inte till Ruka enbart för att tävla i kvalet, jag vill gå vidare och då krävs det att man åker snabbt.

Känner du press att prestera med tanke på att du inte är landslagsåkare?

– Det är klart att jag vill komma upp till den nivå jag varit tidigare, men jag tycker om att slå ur underläge. Jag ser mig gärna som utmanare inför säsongen och tar alla plus jag får i stället för att lägga press på mig själv.

– Jag kan inte heller påverka hur andra åker, plötsligt har hela landslaget gått framåt otroligt mycket även om jag också gjort det.

Räknar med inställda tävlingar

Det är tänkt att världscupen ska genomföras som normalt, och inte att slå ihop tävlingshelger som man valt att göra i till exempel skidskytte.

Beslutet har bland annat väckt en del kritik i Norge. Julin kan tänka sig att åka runt i Europa om hon skulle bli uttagen till olika världscuptävlingar.

– Jag tror nog det, jag litar i sådana fall på landslaget att det är säkra tävlingar. Det är klart att man kommer att följa med läget hela tiden och framför allt hoppas jag att Fis gör det. Att man inte tar sådana beslut som gör att åkare riskerar att smittas.

– Jag räknar med att det blir en väldigt osäker säsong och att tävlingar ställs in. I de lopp jag ställer upp ska jag åka snabbt eftersom det kan bli inställda tävlingar, säger Julin.

Fokus ligger på att prestera bra i alla tävlingar men även VM som avgörs i Oberstdorf mellan 22 februari och 7 mars finns i bakhuvudet.

– Jag siktar på att knipa en plats, jag vet att det blir svårt eftersom det är många som vill dit. Jag tycker att jag kan ha siktet inställt på VM eftersom jag varit med i landslaget tidigare och tävlat i världscupen och VM, säger hon.

Diskussion om artikeln