Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåunga mår allt sämre, coronapandemin delorsak: "Allt som sätter guldkant på skolvardagen har fallit bort"

Från 2020
En ensam flicka med ryggen vänd mot kameran går i skolkorridor
Bildtext Allt fler unga i Borgå mår dåligt. Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Enligt rektorer och ungdomsarbetare i Borgå verkar allt fler unga må dåligt. Orsakerna är många, men coronapandemin gör åtminstone inte saken lättare.

- Visst finns det ett ökat illamående. Jag tror att våren har påverkat ganska mycket. Många nämner att distansstudier har lett till en viss trötthet den här hösten, även om det var skönt att jobba hemifrån, säger Charlotta Österberg.

- Jag har hört mycket om skoltrötthet och unga som undrar hur de ska få uppgifterna gjorda när de saknar motivation, säger Petra Backman.

Hon och Österberg är båda ungdomsarbetare vid Borgå stad. Tillsammans med Karin Strengell drar de podden Ungsnack som handlar om välmående.

Vi träffas i ungdomslokalen Zentra i centrum av Borgå en regnig tisdagseftermiddag. Just den här kvällen har inte ungdomstjänsterna verksamhet i lokalen, men medborgarinstitutets keramikkursdeltagare och ett bordspelssällskap håller på med sitt.

Två kvinnor med munskydd sitter i en soffa.
Bildtext Charlotta Österberg och Petra Backman har märkt att unga Borgåbor tycks ha det tyngre än vanligt.
Bild: Yle / Mira Bäck

Diskussionen om ungas mående aktualiseras av Juha Levänens insändare som publicerades i tidningen Uusimaa på tisdagen. Han är orolig över att allt fler Borgåunga verkar må dåligt och efterlyser en mentalitet där hela byn uppfostrar barnen.

Levänen är rektor i Albert Edelfeltin koulu och skriver att han under sin arbetsvecka behövt reda ut en hel del problembeteende. Bland annat hade en av skolans datorer stulits och förstörts, och någon hade spridit bilder på lättklädda flickor.

Att sådana problem ökar tyder på att unga mår dåligt.

Levänen tror inte att coronaepidemin är den enda orsaken utan han skriver bland annat att han upplever att allt yngre börjar använda rusmedel, och att våld bland barn och unga i skolåldern blivit vanligare.

Levänen avböjer en intervju för Yle Östnyland.

Rektorerna överens

Både Lyceiparkens skolas rektor Johannes Nygren och Strömborgska skolans rektor Carola Wiksten känner igen det Levänen skriver om.

- Jag tycker att det är fler som mår dåligt och fler som reagerar med att vara oroliga. Det är ganska oroligt i flera klasser. Sedan har vi också elever som säkert mår okej och bra, och som det går bra för. Men antalet elever som inte verkar trivas med situationen är större, säger Wiksten.

Hon säger att hösten har varit orolig och att man ofta får reda upp sådant som händer under skoldagarna.

- Det är mer skadegörelse och mer bråk mellan elever, säger Wiksten.

Skolhus
Bildtext Strömborgska skolan ligger på västra åstranden, intill Albert Edelfeltin koulu. Arkivbild.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Enligt Johannes Nygren är det svårt att säga om illamåendet faktiskt har ökat eller om det helt enkelt pratas mer om det nuförtiden.

Han märker ändå en klar skillnad i ungas beteende.

- Tidigare berättade man om man gjort något illa. Det gör man nödvändigtvis inte mer, och berättar inte heller sanningen. Som Juha Levänen också skriver: Man kan dra en annan version utan att blinka.

Nygren upplever att likgiltigheten för regler och för vuxna har ökat under de senaste åren.

Vad beror illamåendet på?

- Man behöver bara se på dagens samhälle. Det ställs tuffa krav på arbetstagare och på familjer. Det är tuffa ekonomiska tider och vi har en coronasituation som vi inte vet när vi kan avsluta och hur vi går vidare från den, säger Johannes Nygren.

Han har inte märkt att vårens distansundervisning skulle ha påverkat de ungas beteende så mycket.

Allt spelar in, också det allmänna diskussionsklimatet. Nygren tror att det knappast är någon enskild orsak som ligger bakom, utan samhället över lag.

- Det börjar vara en kliché att skylla på coronaviruset, men jag tror att det har en stor betydelse. Hela våren var en tid av osäkerhet. I allt vi planerar och ser fram emot finns alltid ett "men" och ett "om". Allt som sätter en guldkant på skolvardagen har fallit bort: Vi har inga idrottsturneringar, teaterföreställningar eller konserter, säger Carola Wiksten.

ingång till ungdomslokal.
Bildtext Ungdomslokalen Zentra ser inbjudande ut en regnig oktoberkväll.
Bild: Yle / Mira Bäck

Mycket av det roliga faller bort hemma också. Det går inte att göra samma saker på fritiden som förut, och många är oroliga för att mista sitt jobb. Permitteringar och uppsägningar leder till att fler än tidigare har det ekonomiskt svårt.

- Det avspeglar sig helt klart på elever, säger Wiksten.

Samarbeta och lyssna

Vad ska vi då göra för att Borgås barn och unga ska börja må bättre?

Något lätt svar finns inte, för då skulle det redan ha gjorts. Det konstaterar Johannes Nygren.

Både rektorerna och ungdomsarbetarna är överens om att det är på allas vårt ansvar att ta hand om våra medmänniskor.

Ungdomars mående är inte bara skolans eller föräldrarnas ansvar, utan också släktingar, kompisar, socialvården och alla andra myndigheter i en kommun kan göra sitt.

- Det är viktigt att många instanser kan samarbeta med varandra, säger Petra Backman.

- Det är inte alltid så lätt för ungdomen att öppna sig hemma. Alla som märker att någon mår dåligt, så kolla det där måendet. Det gäller också att våga söka hjälp, säger Charlotta Österberg.

För den som mår dåligt kan redan det att någon lyssnar på ens problem vara till stor hjälp.

En träningslokal med en liten scen och instrument så som trummor.
Bildtext Många unga mår bra av att syssla med roliga hobbyer. I Zentras träningslokal kan lokala band öva upp sina kunskaper.
Bild: Yle / Mira Bäck

I Strömborgska skolan finns en Hem och skola-förening, men enligt Carola Wiksten har verksamheten inte riktigt kommit i gång ännu den här hösten.

- Vi borde få föräldrar engagerade och tillsammans hitta guldkanter för skolvardagen. Det är en konkret bit, att få i gång ett samarbete där, säger hon.

Lyceiparkens skola har satsat på välmående som ett tema för läsåret. Skolan har bland annat haft föreläsningar med inbjudna gäster som talar om temat.

Vad kan man som ung då göra om man mår dåligt och skulle vilja tala med någon?

- Man kan alltid kolla med kurator och hälsovårdare eller nappa en ungdomsarbetare i ärmen. Det finns en massa olika tjänster i staden som hjälper till när det behövs, säger Charlotta Österberg.

Diskussion om artikeln