Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Det var lite jobbigt, men vi får tänka på hälsan först" – på måndag återvänder studerande till Vasa centralsjukhus

Från 2020
Ung kvinna tittar glatt in i kameran, bakom henne står många studerande på en grusplan.
Bildtext Efter ett uppehåll på fyra veckor är studerande inom vårdbranschen igen välkomna på praktik till Vasa centralsjukhus. En av dem är Matilda Hellström.
Bild: Privat

Nu återupptas praktikperioderna för studerande inom vårdbranschen i Vasa sjukvårdsdistrikt. På grund av coronaläget pausades alla praktikperioder inom social- och hälsovårdsbranschen i två veckor – men det blev en längre paus än så.

Det var den fjärde oktober som Vasa sjukvårdsdistrikt meddelade att det tas en två veckor lång paus i all praktik för studerande inom sjukvårdsdistriktet. Studerande råddes också att inte åka utanför sjukvårdsdistriktet på praktik. När två veckor gått förlängdes pausen, men nu får den ett slut.

Under tisdagseftermiddagen möttes Vasa sjukvårdsdistrikts coronasamordningsgrupp och beslöt då att tillåta praktikperioder igen.

Oklart in i det sista för studerande

En studerande som drabbats är Matilda Hellström som ska bli röntgenskötare. Hon är inne på sitt tredje studieår på Yrkeshögskolan Novia i Vasa. Målet är att få examen till julen 2021.

Nästa vecka ska Hellström och hennes klasskamrater ut på praktik, men det har varit osäkert in i det sista om de kommer att få åka på praktik. I våras stoppades också en praktikperiod på grund av coronapandemin.

– Det ska bli skönt att komma ut på praktik. Det är också skönt att vi inte måste ha all praktik i ett sedan, säger Hellström.

Din utbildning är rätt praktiskt betonad – hur har det här gått ihop med avbrott i praktikperioder?

– Vi hade lite mera teori i våras för att få ihop våra studiepoäng så att det ska gå jämnt ut. Om vi inte fått gå på praktik på måndag skulle vi ha börjat med examensarbetet och sen satt ihop alla kurser och praktiken sista året.

Hellström förstår varför studerande fått ustå en del kritik och att många har pekat på dem som skyldiga för den snabba spridningen av viruset i Vasa. Hon har själv haft covid-19.

– Jag blev själv smittad och hölls inomhus i två veckor.

Hur mår du nu?

– Jag mår jättebra. Jag blev frisk på en vecka.

Så du har fått ok att åka på praktik på måndag?

– Jo, det har jag.

Jag blev själv smittad och hölls inomhus i två veckor

― Matilda Hellström

Överlag säger Hellström att det varit tungt med distansundervisningen som högskolorna ännu uppmanas fortsätta med.

– Jag tycker att det är lättare att vara i skolan och ha närundervisning. Jag har lättare att koncentrera mig då.

– Det är lite jobbigt, men vi får tänka på hälsan först, tillägger Hellström.

Chefsöverskötare: "Vi är lättade"

Chefsöverskötare Arja Tuomaala på Vasa centralsjukhus är nöjd med beslutet att återuppta praktikperioderna.

– Vi är nog lättade, säger Tuomaala strax efter att beskedet kommit.

Kvinna med allvarligt ansiktsuttryck tittar in i kameran.
Bildtext Chefsöverskötare Arja Tuomaala på Vasa centralsjukhus drar en lättnadens suck över att studerande nu igen är välkomna på praktik till sjukhuset. Det kan leda till flera utexaminerade till jul som i sin tur kan ge bättre vikarieläge för Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Vasa centralsjukhus har omkring 18 000 praktikdagar per år vad gäller de som studerar till närvårdare, sjukskötare och barnmorska. Det har märkts att inga studerande från skolor i Vasa varit välkomna på praktik till Vasa centralsjukhus de senaste veckorna.

– Det ger oss mycket mer än att vi får ett bättre vikarieläge sen när de blir färdiga med sina studier. När de är på avdelningen och lär sig hjälper det oss hela tiden och vi lär oss av det också, säger Tuomaala.

Om avbrottet i praktikperioderna hade förlängts ytterligare fanns det en risk att många inte skulle få sin examen till jul. Det hade varit illa för Vasa centralsjukhus som gärna tar emot dem som vikarier redan under julen.

– Det är viktigt att vi får nya sjukskötare, barnmorskor och närvårdare, säger Tuomaala.

Novia var redan på plan C

Att praktikperioderna återupptas innebär att man på Yrkeshögskolan Novias enhet i Vasa inte behöver gå till plan D.

– Med plan C som vi har ska vi kunna rädda mångas examen. Det finns en chans, men det blir inget jullov, säger Eva Matintupa som är prefekt på Institutionen för hälsa och välfärd på Yrkeshögskolan Novia.

Det Matintupa syftar på är de studerande som borde få sin examen till jul. För dem som ännu har ett eller flera år kvar av sin studietid är det lugnare. Man har redan funderat på hur man ska få in mer praktik något annat år. All praktik måste hållas i enlighet med EU:s regler.

– För varje vecka som uppehållet förlängdes sköts studietiden fram. Är uppehållet fyra veckor så är studietiden fyra veckor längre, säger Matintupa.

Eva Matintupa
Bildtext Uppehåll i praktikperioderna kan leda till försenad examen, säger Eva Matintupa på Novia.
Bild: Yle/Roger Källman

Vårdutbildningarna är rätt praktiskt betonade, nu har man i stället ändrat om i schemat och haft mer teori i väntan på att praktikperioderna ska tillåtas igen.

Matintupa är dock noga med att poängtera att alla på Novia, både personal och studerande, är medvetna om att alla sitter i samma båt och att det viktigaste är att stoppa spridningen av viruset.

– Vi har ett samhällsansvar, ingen gör det här för att ställa till det för oss.

Redan i våras meddelade FPA att de så länge som pandemin pågår inte kommer att vara lika noga som tidigare med att kräva ett visst antal studiepoäng för att få behålla studiestödet.

Diskussion om artikeln