Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dåligt samarbete över stängda coronagränser präglade Nordiska rådets virtuella session

Från 2020
Uppdaterad 28.10.2020 01:07.
Nordiska flaggor hissas utanför kulturhuset Harpa i Reykjavik i kvällsbelysning.
Bildtext För fem år sedan samlades Nordiska rådet i kulturhuset Harpa i Reykjavik. I år sker det virtuellt.
Bild: Johannes Jansson/norden.org

De nordiska statsministrarna och coronakrisen hade huvudrollen när Nordiska rådet samlades till webseminarium på tisdag kväll. Den traditionella sessionen är inställd, så det här blev enda möjligheten till coronadialog för de nordiska parlamentarikerna.

Vanligtvis reserveras en vecka varje år i slutet av oktober för den stora sessionen, turvis i varje nordiskt land. Som mest har närmare tusen politiker, tjänstemän och journalister deltagit i det nordiska toppmötet.

I år skulle Reykjavik ha stått i tur. Men coronaviruset satte stopp för allt resande och mötande. Nu blev det ett virtuellt sammandrag i stället.

Kritik mot utebliven kritik

I närmare två timmar samlades parlamentariker och statsministrar virtuellt. Det förfarandet har mötts av en del kritik.

Den svenska ambassadören och tidigare centerpolitikern Anders Ljunggren kritiserade nyligen i en debattartikel beslutet att inhibera Nordiska rådets session.

Nu kan de folkvalda inte ställa ministrar i nordiska länder till svars för beslut som fått gränsöverskridande konsekvenser.

Samarbetsministrarna kommer inte att pressas på besked om varför samarbetet har uteblivit.

Det hade varit viktigt just detta corona-år, framhöll Ljunggren. Han kritiserar också nedskärningen av kulturbudgeten, utan parlamentarisk insyn.

“Ingen är trygg innan alla är trygga”

Årets toppgäst var FN:s generalsekreterare António Guterres. Temat var hanteringen och följderna av coronapandemin samt klimatpolitiken.

Guterres tackade för engagerat stöd för FN-reformer och arbetet för multilateralism och hållbar utveckling. Han gratulerade de nordiska länderna till världens bästa hälsovård och samhällsordning, trots att sjukdomen har avslöjat många svagheter i vårt samhälle.

Covid-19 är mer än en hälsokris. Guterres efterlyste ytterligare 14 miljarder dollar för att se till att medborgare på hela jordklotet får vaccin, gratis.

- Vi är inte trygga före alla har fått vaccin, sa Guterres och senare Sveriges statsminister Stefan Löfven (Socialdemokraterna). Pandemin har visat hur viktigt internationellt samarbete är.

Ledarskap om klimatet

Guterres uppmanade Norden att visa ledarskap både i coronabekämpningen och klimatpolitiken. Inför klimattoppmötet i december borde Norden ha ännu mer ambitiösa målsättningar än hittills, sa Guterres.

Frågorna hör ihop, för återuppbyggnaden efter covid måste göras på ett grönt och inkluderande sätt, sa han.

De nordiska statsministrarna tackade i sin tur den portugisiska generalsekreteraren António Guterres för ledarskapet i FN. I coronabekämpningen har också världshälsoorganisationen WHO spelat en viktig roll.

Ingen egentlig kritik

Under mötets andra timme övergick man till skandinaviska språk och diskuterade nordiska coronafrågor med statsministrarna.

Det som avhandlades var hur det nordiska samarbetet har påverkats av pandemin och vad som kan göras för att stärka samarbetet inför nästa kris.

De fem nordiska statsministrarna och tre självstyrande områdenas regeringschefer deltog. Bara ett tiotal av de 87 NR-parlamentarikerna hann ställa sin fråga.

De stängda gränserna för svenskarna under coronakrisen väckte många frågor, men någon egentlig kritik framfördes inte.

"Corona-mobbning förbjuden”

- I Norge har många svenska arbetspendlare numera vant sig vid att bli kallade “coronasvenskar”. Längs gränsen mellan Sverige och Norge sätts det dagliga livet på stora prövningar i och med de nya gränshindren. Vad gör regeringarna för att stoppa mobbningen, frågade Kjell Ottosson, KD.

Reglerna vid den svensk-norska gränsen bygger på beräkningar om den regionala smittan. Då har man kunnat hålla öppet, trots att helheten i Sverige inte skulle ha gett möjlighet till det, sa den norska statsministern Erna Solberg, Höyre.

Mobbning på arbetsplatserna går inte, tillade Solberg och fick medhåll av Stefan Löfven. Det är viktigt att hålla de goda grannrelationerna mellan länderna i Norden, sa han.

Det ska vara så gränslöst som det går, men varje land måste fatta sin egna beslut och få respekt för det, sa Löfven.

- Det är viktigt att vi inte importerar smittan trots öppna gränser. Men många kommuner vid gränsen är beroende av arbetskraft från det andra landet, sa Erna Solberg.

"Covid-pass, ingen god idé just nu"

De nordiska statsministrarna var försiktigt inställda till frågan om ett “covidpass” för nordbor som är testade och friska. De kunde behövas inför höstens ferier då folk vill ut och resa, sa en parlamentariker.

Den danska socialdemokratiska statsministern Mette Fredriksen såg det som viktigt att ge möjlighet för säkra resor.

- Men just nu står vi mitt i den hårda andra vågen av covid19. Vi måste garantera att sjukdomen inte flyttar sig över gränserna, sa Mette Fredriksen.

Finlands statsminister Sanna Marin ansåg inte att pass kan ges åt personer bara för att de ha haft sjukdomen. Det är inte säkert att det ger immunitet för längre tid.

Men testandet är viktigt och Marin kunde tänka sig grönt ljus för resande efter ett negativt testresultat. En sådan lagstiftning planeras i Finland.

"Vill hindra viruset, inte människorna"

- Vi vill ju inte hindra människor - men viruset - från att resa från land till land, sa Sanna Marin. Så länge det inte finns något bot mot sjukdomen behövs det mycket och snabbare testning, både i Norden och Europa, sa hon.

Mycket resurser behövs för testning och spårning, men frågan om pass har inte diskuterats av statsministrarna, sa Stefan Löfven. Han ansåg det inte så viktigt att ge pass åt resenärer bara för att de äger ett hus i ett annat nordiskt land.

Däremot lovade Löfven att de nordiska samarbetsministrarna kontinuerligt diskuterar vad man kan göra mer för att underlätta rörligheten i Norden. De har också ett virtuellt möte i samband med den nordiska veckan, liksom flera andra ministerråd.

Diskussion om artikeln