Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronagruppen i Österbotten lättar på rekommendationer för studerande – men råden om munskydd fortsätter gälla: "Vi vill inte moka det här"

Från 2020
Uppdaterad 29.10.2020 20:27.
En kvinna med långt ljust hår och rutig kappa står i ett höstigt landskap och har ett munskydd i ansiktet.
Bildtext Vasa sjukvårdsdistrikts direktör och coronagruppens ordförande Marina Kinnunen.
Bild: Anna Wikman / Yle

Coronaläget i Österbotten lättar och andra stadiets skolor kan återgå till närstudier från och med nästa vecka och högskolorna en vecka senare, meddelar coronagruppens ordförande Marina Kinnunen. Rekommendationen att max tio personer får samlas diskuteras på fredag.

På tisdagen hade Österbottens coronasamordningsgrupp ett möte där man utvärderade läget inom Vasa sjukvårdsdistrikt. De kunde konstatera att fallen blir färre och att det gäller även antalet människor i karantän.

– Det som är positivt är att man nu kan spåra smittokedjorna bra och vet varifrån största delen av fallen kommer. Och många av de nya fallen är sekundära, det vill säga att någon i familjen fått det, så många av dem är redan i karantän, berättar sjukvårdsdistriktets direktör och coronagruppens ordförande Marina Kinnunen.

Ännu uppfylls två av fem kriterier i Österbotten för den mest allvarliga epidemifasen enligt Institutet för hälsa och välfärd, allmän smittspridning.

Dels är incidenstalet över 18–50 fall per 100 000 invånare per 14 dygn (111 på tisdagen), dels är andelen positiva testresultat ännu över två procent.

– Vi är på väg neråt, men vi är inte där ännu.

Lättade rekommendationer för studerande

Eftersom läget ändå förbättrats, såg coronagruppen över en del av deras rekommendationer. De beslöt bland annat att slopa rekommendationen om att andra stadiets skolor ska studera på distans, från och med nästa vecka.

Det har varit upp till kommunerna ifall man följt den rekommendationen.

Högskolorna rekommenderas däremot fortsätta ännu en vecka till på distans, med undantag för praktik.

– Praktiken kan fortsätta. Vi får andra problem om de till exempel inte kan vara på praktik inom social- och hälsovården. Vi kommer behöva de här eleverna, så det är viktigt att de får fortsätta sina praktikperioder.

Mer detaljerade anvisningar för föreningar att vänta

Men gruppen väntar ännu till fredag innan de tar något beslut gällande den starka rekommendationen om att privata tillställningar för över tio personer inte ska ordnas.

– Där ville vi ännu vara noggranna och se hur många positiva fall vi får de kommande dagarna. Sju dagars incidensen ser mycket bättre ut, men tittar vi på de senaste 14 dagarna finns det ännu dagar när vi haft nästan 60 positiva fall på en dag. Så vi får se på fredag hur det ser ut.

Den nuvarande rekommendationen gäller fram till sista oktober. Regionförvaltningsverket har redan tidigare förlängt sammankomstbegränsningen på tio personer, men med undantaget att 50 personer får samlas om säkerheten kan garanteras.

Om gruppen hinner ska medlemmarna också på fredag diskutera mer detaljerade rekommendationer för föreningar, som idrottsföreningar.

– Många föreningar har kontaktat oss och vi kommer att ha en lite mindre arbetsgrupp som ska arbeta för att ta fram lite klarare anvisningar för hur man tolkar, till exempel, begränsningen med tio personer, vad man kan och inte kan göra.

Det var ännu sex fall på tisdagen och på våren skulle sex fall ha varit enormt mycket. Så inte är vi klara med det här än. Vi måste orka ännu, men det går mot det bättre hållet absolut.

Rekommendationen om att använda munskydd i offentliga utrymmen förlängs också till den 18 november, men kan slopas ifall läget blir mycket bättre.

De senaste veckorna har budskapet till österbottningarna varit att hålla ut och kämpa, gäller det ännu?

– Vi är ännu i ett kritiskt skede och vi vill inte moka (tabba) det här, som man säger på finska, säger Kinnunen.

– Så vi ska fortfarande vara noggranna. Det var ännu sex fall på tisdagen och på våren skulle sex fall ha varit enormt mycket, och ännu på söndag hade vi 16 fall och över 30 en dag förra veckan. Så inte är vi klara med det här än. Vi måste orka ännu, men det går mot det bättre hållet absolut.

Diskussion om artikeln