Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Storslam för Finland på nordisk prisgala – Monika Fagerholm, Jenny Lucander och Sampo Haapamäki prisade

Från 2020
Uppdaterad 30.10.2020 07:36.
Monika Fagerholm, Jenny Lucander och Sampo Haapamäki.
Bildtext Monika Fagerholm, Jenny Lucander och Sampo Haapamäki prisas av Nordiska rådet för sina konstnärligt högtstående skapelser.
Bild: Niklas Sandström och Mika Ranta.

Monika Fagerholm, Jens Mattsson, Jenny Lucander, Dag Johan Haugerud, Yngve Sæther, Sampo Haapamäki och Jens-Kjeld Jensen fick ta emot Nordiska rådets priser 2020 vid den digitala prisutdelningen tisdag kväll.

Varje år delar Nordiska rådet ut fem priser för att uppmärksamma och belöna verk och insatser av hög kvalitet: litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, miljöpriset och barn- och ungdomslitteraturpriset.

Vinnaren mottar prisstatyetten ”Nordlys” och 350 000 danska kronor, ca 47 000 euro, och delas ut i förbindelse med Nordiska rådets årliga session.

I år satte covid-19 stopp för prisutdelningen på Island och istället gick prisfesten av stapeln digitalt.

Monika Fagerholm prisad för Vem dödade bambi?

Monika Fagerholm tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2020 för romanen Vem dödade bambi med motiveringen: ”för ett verk som är en med rasande energi skriven stiliserad moralitet”.

Detta var fjärde gången Monika Fagerholm var nominerad till det prestigefyllda priset och Fagerholm säger att hon är lätt chockad över att bli tilldelad priset.

– Det här är ett pris som man inte får. Man tycker att det jättefint att bli nominerad, och jag har aldrig tänkt längre än så. Men nog är det ju en jättestor ära och en stor erkänsla, en enorm glädje. Nordiska rådets litteraturpris är ju ett av de största prisen man kan få.

Pärmen till Monika Fagerholms roman "Vem dödade bambi?".
Bild: Förlaget M

Monika Fagerholm är alldeles speciellt glad över att det är just romanen Vem dödade bambi? som hon får priset för.

Vem dödade bambi? har varit en lite speciell bok för mig. På ett personligt plan kom den till under rätt stökiga omständigheter – min man var rätt sjuk under slutet av skrivprocessen, och samtidigt gjorde jag i slutskedet stora ingrepp i manuskriptet på inrådan av min kära förläggare Tapani Ritamäki. Jag sa till honom att det här blir en ”mellanbok”, men när jag märkte att boken började gå hem hos läsarna blev jag ju otroligt glad.

På Svenska Litteratursällskapets årsfest tilldelades Monika Fagerholm Tollanderska priset för Vem dödade bambi? och Vem dödade bambi? var också nominerad till Finlandiapriset år 2019.

"Ett av de största prisen man kan få" - Monika Fagerholm om Nordiska rådets litteraturpris 2020

5:53

Läs mer om Vem mördade bambi?

Barn- och ungdomslitteraturpriset till bilderbok om dödssjukt barn

Bilderboken Vi är lajon! av den svenska författaren Jens Mattsson och den finländska illustratören Jenny Lucander fick Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 med motiveringen: ”Ett verk som står omutligt på barnets sida, med ett barnperspektiv genomdrivet i både text och bild”.

Vi är lajon! är Jens Mattssons debutbok, medan Jenny Lucander är en flitigt anlitad illustratör, bland annat i barnbokssammanhang.

Däremot är hon inte bortskämd med att få pris, och blev därför alldeles överrumplad av beskedet om att hon och Jens Mattsson tilldelas Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

– Det är jätteroligt och jag är oerhört glad, men samtidigt är jag mycket överraskad eftersom det var så många bra böcker nominerade.

Pärmen till Jens Mattssons och Jenny Lucanders bilderbok "Vi är lajon!"
Bild: Förlaget M

Vi är lajon! handlar om två bröder som älskar att leka och stoja runt, men en dag insjuknar den äldre brodern i en allvarlig sjukdom och hamnar på sjukhus.

När Jenny fick manuset till boken tvekade hon huruvida hon skulle klara av att göra illustrationer till Jens text som hon tyckte var vacker och fin, men samtidigt svår med ett tungt tema.

– Det var trots allt spännande att anta utmaningen att göra illustrationer även om man tvivlar på att det kommer att gå vägen.

Det var också viktigt för Jens och Jenny att slutet i boken skulle inge hopp och förtröstan – även om det är oklart om den sjuka storebrodern kommer att klara sig.

– Det sista man ser i boken är avgörande för hur läsarna tar till sig berättelsen.

"Jag är i chock" - Jenny Lucander om Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020

6:09

Läs mer om Vi är lajon!

Musikpriset till kompositören Sampo Haapamäki

Den finländske kompositören Sampo Haapamäki tilldelades Nordiska rådets musikpris 2020 för verket Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille (Konsert för kvartstonspiano och kammarorkester).

Verkets kärna består av kvartstoner som Haapamäki har utforskat i sitt komponerande i mer än femton år. Han har också medverkat i utvecklingen av nya instrument för att framföra kvartstonsmusik.
Verket uruppfördes av pianisten Elisa Järvi och kammarorkestern Avanti! i november 2107. Klaviaturen på kvartstonspianot som användes vid uppförandet är resultat av Haapamäkis och Järvis gemensamma designarbete.

Sampo Haapamäki tilldelas priset för ”ett verk som på ett unikt sätt förenar naturlig musikalitet, imponerande hantverk och otröttlig utforskning av den klassiska musikens traditioner.”

Filmpriset till den norska filmen Barn

Den norska filmen Barn av manusförfattare och regissör Dag Johan Haugerud och producent Yngve Sæther fick Nordiska rådets filmpris 2020 ”för ett ambitiöst och eftertänksamt verk som med empati och stort allvar går in i förhållandet mellan barn och vuxna och ställer ingående frågor”.

Barn följer de dramatiska efterdyningarna av en tragisk händelse i en medelklassförort till Oslo.

Under en rast i skolan skadar 13-åriga Lykke, dotter till en framstående medlem i Arbeiderpartiet, allvarligt sin klasskamrat Jamie, son till en högprofilerad högerpolitiker.

Jamie dör senare på sjukhuset och motstridiga versioner av vad som egentligen hände riskerar att göra en svår situation ännu värre.

Miljöpriset till arbete för naturens mångfald

Jens-Kjeld Jensen från Färöarna erhöll Nordiska rådets miljöpris 2020 för sin stora insats för att sätta fokus på mångfalden i den färöiska naturen. Jens-Kjeld Jensen samarbetar med naturforskare världen över och har medverkat till att kartlägga över 350 nya arter på Färöarna.

Nordiska rådets prisutdelning visas på Yle Fem söndagen den 1 november klockan 09:50 med textning till svenska.

Se prisutdelningen (utan textning till svenska) på Yles Arena:

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln