Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Stenhård kamp om latinorösterna i Florida – många kubanamerikanska väljare hyllar Trump medan andra föraktar honom: "Trump fjäskar för diktatorer medan Biden fördömer dem"

Från 2020
Uppdaterad 30.10.2020 09:49.
Nuori nainen katsoo kameraan.
Bildtext Tog paus från universitetsstudierna för att kampanja i Miami. Kubanamerikanska Carolina Hidalgo-McCabe stöder Joe Biden.
Bild: Jenny Matikainen / Yle

Floridas 2,5 miljoner latinoväljare kan ha en avgörande roll i det amerikanska presidentvalet. Väljargruppen är brokig och åsikterna om president Trump går starkt isär, bland de väljare Svenska Yle träffar i Miami.

Miami, Florida.

Det är närapå feststämning som råder i de södra utkanterna av Miami.

Frivilliga kampanjarbetare håller upp skyltar och delar ut valreklam medan väljare går med bestämda steg mot biblioteket som nu fungerar som vallokal.

Ett band spelar utanför en vallokal i södra Miami.
Bildtext Valstämning till latinamerikanska rytmer.
Bild: YLE/Ville Hupa

På en scen spelar att band medan latinamerikanska rytmer strömmar ur högtalarna.

Här finns också 20-åriga Carolina Hidalgo-McCabe, som egentligen borde vara över tvåtusen kilometer norrut i Boston för att studera internationell politik.

Men nu är hon i Miami och delar ut valmaterial från Miami Freedom Project, en progressiv gräsrotsorganisation som står nära demokraterna och vill mobilisera i synnerhet latinoväljare.

Jag röstar på Biden för att det ska gå att leva här också i framtiden

– Min farbror dog till följd av covid-19 i mars i år. Han var med om att grunda Miami Freedom Project. Då beslöt jag att ta en paus i studierna och åka ner till Florida för att mobilisera väljare.

Carolina Hidalgo-McCabe är en av två miljoner kubanamerikaner i Florida. Hennes far är kuban medan mamman är amerikansk.

Nainen seisoo ruokarekan ovella.
Bildtext Carolina Hidalgo-McCabe röstar i sitt första presidentval.
Bild: Jenny Matikainen / Yle

Hon oroar sig för klimatförändringen och tänker rösta på Joe Biden och Kamala Harris.

– Jag röstar på Biden för att det ska gå att leva här också i framtiden, säger Carolina och räknar också upp andra skäl till sitt val: hälsovården, kvinnornas rättigheter och ekonomisk rättvisa.

– Mina far och morföräldrar behöver socialskydd och hälsovård, tillägger hon.

Donald Trump har sagt att han ämnar avskaffa hälsovårdsreformen Obamacare, men utan att göra sig av med förmåner som många amerikaner med långvariga sjukdomar är beroende av. Demokrater och flera experter är skeptiska till löftet och påpekat att Trump tillsvidare inte presenterat att trovärdigt alternativ till en hälsovårdsreform.

Många kubanamarikaner stöder Trump: “Valet handlar om ifall vi förblir ett kapitalistiskt land eller om vi går mot socialism”

Men en klar majoritet – 58 procent – av kubanamerikanerna i Florida identifierar sig som republikaner visar en färsk undersökning från Pew Research Center.

Många kubaner som kommit till Florida har flytt undan Castroregimen och socialismen. De ser republikanerna som en garanti för politisk frihet och upplever demokraterna som ett hot.

Hector Nuñes har nyligen röstat på Trump, berättar han, när Svenska Yle träffar honom utanför vallokalen i södra Miami.

– Det här valet handlar om ifall USA förblir ett kapitalistiskt land eller om vi går mot socialism, säger Duñes.

Hector Nunes i Miami har nyligen röstat på Trump.
Bildtext Kubanamerikan och Trumpsupporter. Hector Duñes har nyligen röstat när Svenska Yle träffar honom i Miami.

Tanken om ett socialistiskt USA kan framstå som märklig för en utomstående, men många kubanamerikaner tänker i samma banor som Dunes.

Nyligen införde Trump nya restriktioner mot Kuba, då han förbjöd amerikanska Kubaresenärarer att bo på statsägda hotell eller ta hem cigarrer och rom. Många tolkade det som ett valstrategiskt drag, för att nå ut till väljare som Dunes.

De flesta experter är eniga om att Trump måste vinna Florida och delstatens 29 elektorer ifall han vill bli återvald. Som bäst visar opinionsmätningarna en mycket jämn kamp mellan Biden och Trump i delstaten.

Ihmisiä värikkään ruokarekan edessä.
Bildtext Kampanjstämningar utanför vallokalen i Miami.
Bild: Jenny Matikainen / Yle

Exilvenezuelan i Miami: “Han är en fantastisk president”

Det är inte bara kubanska väljare som applåderar Trumps hårda Kubapolitik.

Fyrtiofemåriga Andreina Kissane lämnade Venezuela och kom till USA som nittonåring. Hon stöder Trump och jobbar aktivt för att aktivera latinoväljare, särskilt exilvenezuelaner och kubaner, att rösta på den sittande presidenten.

– Han är en fantastisk president och vi är tacksamma att ha honom. Som invandrare är jag glad över att Trump hjälper latinamerikanska länder att befrias från socialismen, säger Kissane när hon tar emot Svenska Yle i en flott möblerad Miamibostad med havsutsikt i tre riktningar.

Andreina Kissane i Miami hemma vid flygeln i sin bostad. Hon stöder Donald Trump i valet 2020.
Bildtext USA går samma väg som Venezuela om demokraterna vinner valet, menar Andreina Kissane.
Bild: YLE/Jenny Matikainen

USA och Trump har också fört en strikt politik mot Maduroregimen i Venezuela. Kissane hyllar även Trumps strikta invandringspolitik.

– Presidentens främsta uppgift är att skydda, skydda och skydda sitt land och dess folk. Jag anklagar inte honom ett dugg.

Kissane har inget till övers för demokraterna.

– De hatar vårt land, USA, och de vill nedfinansiera polisen och det är precis vad som gjordes i Venezuela, säger Kissane och upprepar två vanliga argument från Trumpväljare.

Hon tvivlar inte på att Trump kommer att vinna både i Florida och i tillräckligt många andra delstater för att bli återvald.

Hur reagerar du om Joe Biden vinner valet?

– Det vore hemskt, helt hemskt. Vi har med min man redan funderat på om vi måste flytta ifall Biden vinner.

Kubanamerikansk Bidenväljare: “Det är bedrövligt att republikanerna utnyttjar mina förfäders trauman

Hidaldgo-McCabe vet att många latinoväljare stöder Trump av rädsla för socialism. Hon anklagar republikaner och konservativa medier för oärlighet och manipulation.

Naisen kynnet, joissa lukee "I Voted".
Bild: Jenny Matikainen / Yle

Bara i Miami finns ett antal konservativa spanska radiostationer, med populära programvärdar som flaggar för Trump och hotar med socialism om Biden vinner.

– Det är bedrövligt att republikanerna utnyttjar mina förfäders trauman för att skapa splittring. De vill få oss att rösta på någon som inte representerar våra behov eller våra värderingar. Många kubanamerikaner utsätts för lögner.

– Det är Trump som fjäskar för diktatorer medan Biden fördömer dem och jag hoppas att tillräckligt många kubanamerikaner inser det i tid före presidentvalet, slår Hidalgo-McCabe fast.

– Jag tycker synd om mina vänner i Europa som bara får amerikanska nyheter via CNN. Då försöker jag förklara för dem att det inte är rätt bild ni får.

Kissane menar att mediepropagandan kommer från den motsatta sidan av det politiska spektret och anklagar de så kallade etablerade medierna för att vara partiska.

– Jag tycker synd om mina vänner i Europa som bara får amerikanska nyheter via CNN. Då försöker jag förklara för dem att det inte är rätt bild ni får.

Kissane själv säger att hon främst litar på sociala medier för att få tillförlitlig information.

– Det är där jag kollar upp saker och ting.

Försäljare: “Trumpflaggor och blusar säljer bäst”

Trumpflaggor, t-skjortor, affischer, plånböcker och andra produkter finns utplacerade utanför en liten affär vid en större väg i Miamistadsdelen Hialeah.

Försäljaren Norma Valdivia i Trumpbutik i Miami.
Bildtext Norma Valdivia hoppas på Trumpseger. Det skulle också vara bra för affären som säljer kampanjprodukter.
Bild: YLE/Jenny Matikainen

Inne i affären finns det fler varor: strumpor, munskydd, babykläder. Och små tavlor som föreställer Donald Trump och frun Melania.

Försäljaren Norma Valdivia berättar att försäljningen av Trumpprodukterna gått bra, även om regnet skrämt bort kunder under den gångna veckan.

– Flaggorna och skjortorna köps det mest av.

Valdivia berättar att hon öppnade affären för fem veckor sedan, efter att coronakrisen gjorde att hon förlorade sitt tidigare jobb.

För henne handlar kommande presidentvalet inte bara om politik. En Trumpförlust skulle också äventyra affärens framtid.

Vad händer med alla varor om Trump inte vinner valet?

– Jag vet inte. Och jag vill helst inte ens tänka på det.

Butik för kampanjprodukter a la Trump i Miami.
Bildtext Norma Valdivias butik i Miami säljer Trumpvaror i alla former
Bild: YLE/Jenny Matikainen


Lyssna på USA och Trump - mot valert 2020
Det senaste avsnittet handlar om polariseringen, Trumps roll och hur långt tudelningen kan gå

Diskussion om artikeln