Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Qatar ber om ursäkt för att kvinnor på tio flygplan utsattes för kränkande läkarundersökningar

Från 2020
Uppdaterad 28.10.2020 06:15.
Qatar och dess statliga flygbolag Qatar Airways får hård kritik för kränkande läkarundersökningar på flygplatsen i Doha.
Bildtext Qatar och dess statliga flygbolag Qatar Airways får hård kritik för kränkande läkarundersökningar på flygplatsen i Doha.
Bild: EPA-EFE/WALLACE WOON

Qatar har bett om ursäkt för att ha kränkt kvinnliga flygpassagerares integritet då man utsatte dem för läkarundersökningar, efter att ett nyfött barn hade hittats på flygplatsen i Doha. Minst 18 passagerare från upp till tio olika flygplan togs in för läkarundersökningar enligt Australien, bland dem 13 australiska kvinnor.

Det har nu framkommit att betydligt fler kvinnor utsattes för intima läkarundersökningar på flygplatsen i Doha än vad Qatar uppgav tidigare.

Australiens utrikesminister Marise Payne sade inför parlamentet att det inte bara var passagerare på ett flygplan som kränktes, utan det rörde sig om minst 18 kvinnor på upp till tio olika avgångar. Payne fördömde Qatar för "kränkande och allvarligt störande beteende."

Qatar beklagar i sitt uttalande att man "kan ha kränkt passagerares personliga frihet då man försökte förhindra dem som begick ett förfärligt brott, från att fly."

Läkarundersökningarna som utfördes tidigare den här månaden, har uppmärksammats världen över och de har också utlöst protester.

Allt uppdagades efter avslöjanden om att kvinnor på det statliga flygbolaget Qatar Airways flyg på väg till Sydney, plockades av planet och tvingades genomgå en läkarundersökning av underlivet tidigare den här månaden. Åtminstone en del av undersökningarna utfördes i en ambulans av en kvinnlig läkare.

Australiens utrikesminister Marise Payne anklagar Qatar för kränkande och allvarligt störande beteende.
Bildtext Australiens utrikesminister Marise Payne anklagar Qatar för kränkande och allvarligt störande beteende.

Qatar oroar sig för sitt rykte inför fotbolls-VM

Australien säger att man samarbetar med flera andra länder för att ta upp frågan med Qatar.

- Det finns en mycket stark och likasinnad opinion om det här. Andra länder delar absolut vår synpunkt, konstaterade Frances Adamson som leder landets utrikeshandelsämbetsverk. Adamson avslöjade inte vilka länder som kan ha berörts eller vilka man samarbetar med.

I Qatar är myndigheterna närmast i panik, eftersom det här kan få allvarliga följder för det konservativa emiratets internationella rykte och huvudstaden Dohas roll som turistcentrum, inför fotbolls-VM år 2022.

Premiärminister Sheik Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz som har beordrat en skyndsam utredning, lovar att informera internationella bundsförvanter om resultaten.

Hamadin kansainvälinen lentokenttä Dohassa
Bildtext Flygplatsen i Qatars huvudstad Doha.
Bild: AOP

I Qatars nya uttalande sägs det att ett nyfött barn som hade svepts in i en plastpåse, hade hittats övergiven i en soplåda.

Modern har uppenbarligen inte hittats ännu för Dohas internationella flygplats har vädjat till henne att träda fram. Barnet har inte identifierats men behandlas på ett tryggt och professionellt sätt, försäkrar myndigheterna.

Utrikesminister Marise Payne säger att hon inte ännu har fått någon information av Qatar. Qatar Airways är ett av de få utländska flygbolag som har upprätthållit flygningar till Australien, sedan australierna införde stränga inreserestriktioner på grund av pandemin.

Källor AFP, Reuters

Diskussion om artikeln