Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Person i besättningspersonalen vid Finnair föll ner från flygplan – Otkes kräver ändringar efter olyckan som skedde på grund av kommunikationsmissar

Från 2020
Finnair-flyg syns stå på marken i Helsingfors.
Bildtext Olyckan som inträffade i januari i år bottnade bland annat i dålig intern kommunikation. Arkivbild.
Bild: ullstein bild - CARO / Frank Sorge/ All Over Press

Olycksutredningscentralen (Otkes) har avslutat sin utredning av en händelse där en medlem av kabinbesättningen vid ett Finnair Airbus A320-flygplan föll ut ur det stillastående planet.

Olyckan inträffade vid Helsingfors Vanda flygplats efter en flygning den 13 januari i år.

Personen hade tagit sig ut på en trappbil som var parkerad bredvid flygplanet och föll ner på plattan då trappbilen körde iväg.

Orsakerna till olyckan har enligt Otkes pressmeddelande att göra med bristfällig intern kommunikation samt bristfällig kommunikation mellan såväl kollegor som flygplats- och branschaktörer.

I samband med olyckan hade personalen ingen uppfattning om vem det var som skulle visa "OK-tecken" till trappbilens förare som en indikation på att passagerarna lämnat planet och att trappbilen kan köra iväg.

Olyckan inträffade då en person i personalen trodde att det var dennes ansvar att visa OK-tecken.

– Hon gick ut på trappbilen för att visa tecknet och föll ner när trappbilen körde iväg, konstaterar utredningsledare Janne Kotiranta vid Otkes.

Olycksutredningscentralen konstaterar att flygplansbesättningens interna kommunikation samt kommunikationen mellan flygplansaktörerna och de övriga aktörerna i branschen bör förbättras. Centralen konstaterar också att förfarandena för alarmering av hjälp bör förenhetligas och förbättras.

Diskussion om artikeln