Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrikes president Macron fördöms i delar av den muslimska världen - allt djupare klyfta mellan två världar

Från 2020
Bilder av Frankrikes president Emmanuel Macron bränns i Pakistan
Bildtext Bilder av Frankrikes president Emmanuel Macron bränns i Pakistan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Delar av den muslimska världen reagerar starkt emot Frankrikes starka försvar av yttrandefrihet. Antifranska protester förekommer i många muslimska länder som känner sig kränkta, och nu uppmanas konsumenter att bojkotta franska produkter.

Spänningarna mellan Turkiet och Frankrike har ökat betydligt. En orsak till det är konflikterna i Syrien, Libyen och i den kaukasiska bergsregionen Nagorno-Karabach. En förstärkande faktor är mordet på en lärare i Frankrike.

Skyltar på arabiska uppmanar kunder att bojkotta franska varor i Jemens huvudstad Sanaa
Bildtext Skyltar på arabiska uppmanar kunder att bojkotta franska varor i Jemens huvudstad Sanaa.
Bild: AFP / Lehtikuva

Halshuggningen av en lärare blev för mycket

De turkisk-franska spänningarna förvärrades kraftigt efter det uppseendeväckande mordet på en fransk lärare. Läraren blev på öppen gata halshuggen av en islamist på grund av att han i sin undervisning hade visat karikatyrer av profeten Muhammed.

Länder med muslimsk majoritet runt om i världen har upprörts av Macrons vägran förra veckan att fördöma publiceringar och presentationer av karikatyrer som föreställer profeten Muhammed.

Många muslimer fördömer den här typens avbildningar och ser dem som ett hatfyllt uttryck och som sårande i förhållandet till islam. Enligt islam är det strikt förbjudet att avbilda profeten.

Macron ger inte vika - tvärtom

Frankrikes president Emmanuel Macron har efter mordet på läraren tydligt och klart tagit ställning för yttrandefriheten, och han fördömer kraftfullt islamism. Han försvarar också rätten att driva med religion.

Macron och hans regering har lovat att friheten att publicera karikatyrer kvarstår i enlighet med det skydd som yttrandefriheten garanterar. Ansträngningarna för att förhindra konservativ islamisk tro att bryta ner de franska värderingarna kommer att fördubblas, försäkrar Macron.

Den mördade läraren, Samuel Paty, har nu blivit närmast en symbol för Frankrikes starka sekulära ideal och ett avståndstagande till religiösa intrång i den offentliga sfären.

Recep Tayyip Erdogan och  Emmanuel Macron
Bildtext Recep Tayyip Erdogan och Emmanuel Macron i luven på varandra.
Bild: AFP / Lehtikuva

Stark reaktion i Turkiet - ifrågasätter Macrons psykiska hälsa

Turkiet är till stor del ett muslimskt land även om det officiellt är sekulärt. Under president Recep Tayyip Erdoğans styre har landet gått i en allt mer konservativ och nationalistisk riktning.

Nu rasar de turkiska myndigheterna ännu mera mot Frankrike efter att den satiriska tidskriften Charlie Hebdo på sin pärmbild driver med Erdoğan. Han framställs där som en ölpimplande man i underkläder som gluttar under kjolen på en kvinna iklädd hijab.

Erdoğan anklagade i dag "Macron och de som delar samma mentalitet som han" för att sträva efter att föra en "elak, provokativ och ful politik som sår frön till hat".

Enligt den turkiska bedömningen vänder Frankrike yttrandefrihet till fientlighet mot religion och tro.

President Erdoğan har anslutit sig till en bojkott av franska varor och har sagt att hans kollega Macron behöver kolla upp sin psykiska hälsa då det gäller inställningen till radikal islam. Frankrike har svarat med att kalla hem sin ambassadör från Ankara.

Stöd för islam och profeten Mohammed i den arabiska staden Umm-Al Fahem i norra Israel 25.10.2020. Protest mot Frankrikes president Emmanuel Macron som uttryckt sitt stöd för yttrandefriheten.
Bildtext Stöd för islam och profeten Mohammed i den arabiska staden Umm-Al Fahem i norra Israel 25.10.2020. Protesterna riktas mot Frankrikes president Emmanuel Macron som försvarar yttrandefriheten.
Bild: AFP / Lehtikuva

De som hånar islam försöker återuppliva korstågen

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan

Att stå emot attackerna mot profeten är en ära för oss, sa Erdoğan i dag inför det turkiska parlamentet. Enligt honom är väst än en gång på väg in i en period av barbari. Han betecknade kolonialmakterna som "mördare" i Afrika och Mellanöstern.

- De vill bokstavligen återuppliva korstågen. Allt sedan korstågen har ondskans och hatets frön strötts ut över dessa (muslimska) länder, och det var då freden upphörde.

Demonstration i Islamabad, Pakistan 27.10.2020 mot Frankrikes president  efter dennas försvar av yttrandefrihet
Bildtext Demonstration i Islamabad, Pakistan 27.10.2020 mot Frankrikes president efter dennas försvar av yttrandefrihet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Macron är världens största terrorist

Plakat under demonstration i Bangladesh

Konflikten har lett till starka reaktioner på många håll i den muslimska världen.

  • Egyptens pesident Abdel-Fattah al-Sisi säger att yttrandefriheten bör sluta att gälla om det väcker anstöt hos mer än 1,5 miljarder människor. Stor-imamen vid universitet al-Azhar i Egypten uppmanar det internationella samfundet att kriminalisera "antimuslimskt" agerande.
  • Hundratals demonstranter i Somalias huvudstad Mogadishu har ropat antifranska slagord och bränt franska flaggor - ett svar på prästernas uppmaning att gå ut och fördöma Frankrike och bojkotta alla franska produkter.
  • I Iran samlades demonstranter framför den franska ambassaden i Teheran i protest. De bar på plakat som avbildade överkryssade franska varor.
  • Hundratals islamistiska aktivister protesterade i Bangladeshs huvudstad Dhaka med banderoller där det stod att Macron är "världens största terrorist". De brände upp och slog på bilder som föreställde Macron. I går demonstrerade cirka 10 000 muslimer i Dhaka och krävde att franska varor ska bojkottas. Islamiska partier vill införa islamisk lag i Bangladesh som i dag till stor del styrs enligt ett brittiskt rättssystem.
  • Pakistans premiärminister Imran Khan har skrivit till ledare i muslimska länder och bett dem att agera tillsammans mot islamofobi. Khan anklagar länder i Europa för att förlöjliga profeten, tillåta diskriminering av muslimer och vägra låta muslimska kvinnor klä sig konservativt.
Demonstration i Pakistan mot Frankrike på grund av Muhammedkarikatyrer
Bildtext Demonstration i Pakistan mot Frankrike på grund av Muhammedkarikatyrer.
Bild: AFP / Lehtikuva

Frankrikes utrikesministerium har uppmanat franska medborgare i vissa länder att vara vaksamma och hålla sig borta från folksamlingar och protestaktioner. Rådet gäller främst fransmän i Indonesien, Turkiet, Bangladesh, Irak och Mauretanien.

"Den halshuggna republiken. Vem står näst i tur?" Tidskriften Charlie Hebdo publicerade 20.10.2020 en karikatyr efter att en lärare halshuggits efter att i skolan ha visat karikatyrer av profeten Muhammed
Bildtext "Den halshuggna republiken. Vem står näst i tur?" Tidskriften Charlie Hebdo publicerade 20.10.2020 en karikatyr efter att en lärare halshuggits efter att i skolan ha visat karikatyrer av profeten Muhammed.
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln