Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Framtiden är elektrisk" - bilförsäljare ser med tillförsikt på bilbranschens framtid

Från 2020
Uppdaterad 28.10.2020 14:13.
Bilar till salu i Karleby
Bildtext I Finland säljs cirka 100 000 nya bilar varje år.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Varje år säljs cirka 600 000 begagnade och 100 000 nya bilar i Finland. Efterfrågan på elbilar och hybrider växer och därmed ökar också elbilsproduktionen.

Regeringens mål är att Finland ska vara klimatneutralt år 2035. Transportsektorn står för 20 procent av Finlands totala koldioxidutsläpp, och målet är att halvera utsläppen till år 2030. Därför har en expertgrupp tagit fram ett gediget paket med förslag på hur detta ska gå till.

Cirka hälften av transportsektorns utsläpp, eller tio procent av Finlands totala utsläpp, härstammar från privatbilismen. Enligt expertgruppen är en del av lösningen därför att Finlands elbilspark ska växa kraftigt.

Bilförsäljaren Henrik Hasselblatt är med på noterna.

- Framtiden är elektrisk. Om man kommer att lyckas med nå målet på 700 000 elbilar inom tio år är svårt att veta, det får tiden utvisa. Alla europeiska länder vill också ha de här elbilarna och trots att vi importerat en hel del så räcker de ändå inte åt alla, säger han.

Kuvassa näkyy talon katolla olevia aurinkopaneeleja.
Bildtext I framtiden kan det bli vanligt att privathushåll har egna batterier som tankas med el under soliga dagar.
Bild: Arttu Timonen / Yle

I Finland kan man få en skrotningspremie för sin gamla bil på mellan 1 000 och 2 000 euro om man köper en ny, miljövänligare bil. Huruvida det är ett socialt rättvist system är man dock inte helt enig om. Eftersom elbilarna fortfarande är dyra jämfört med fossila bränslebilar är det i första hand de bättre bemedlade som har råd med dem.

Kritiker anser därför att den skattefinansierade skrotningspremien i första hand gynnar de rikare medborgarna, och att man sett den effekten bland annat i Sverige.

- Samtidigt kommer vi säkert snart att se många billigare elbilsmodeller. EU:s regler är sådana att bilfabrikernas snittutsläpp måste vara under en viss nivå. Sen ska man komma ihåg att bruksavgifterna är låga, jag känner sådana som kört 3 000 kilometer på en tankning med laddhybrid, säger Hasselblatt.

År 2019 såldes det ungefär lika många elbilar i Europa och USA tillsammans som i Kina där det såldes 2,3 miljoner elbilar i fjol.

Hybrider - en populär mellanväg

Infrastrukturen för elbilar är enligt Henrik Hasselblatt fortfarande rätt så outvecklad jämfört med länder som Tyskland. I dag är det däremot lag på att husbolag som gör större renoveringar ska installera laddningsposter för elbilar.

- Det här är en bra sak med tanke på utvecklingen av infrastrukturen, den måste ju hänga med om den elektriska bilflottan ska ha möjlighet att bli större. Många köper en hybrid som laddas under körning av den anledningen att husbolaget inte erbjuder laddningsmöjligheter vid parkeringen, säger Hasselblatt.

Ungefär hälften av de nya bilarna som säljs i den bilbutik han jobbar i är hybrider. Den som letar efter en begagnad hybrid eller elbil i dag blir oftast besviken. Där är dieseldrivna bilar fortfarande de vanligaste, även om det droppar in en och annan hybrid eller elbil då och då.

Flera vita elbilar på rad vid laddare.
Bildtext Infrastrukturen behöver byggas ut för att kunna tillgodose den växande elbilsflottan.
Bild: Mira Bäck / Yle

Enligt expertgruppens rapport borde fler också välja kollektivtrafik, cykel och apostlahästarna för att ta sig från A till B. Men det skrämmer inte den erfarne bilförsäljaren.

- Vi har ett sånt väder här. Ska man ta sig till jobbet en regnig, slaskig dag i prydligare kläder blir det svårt på cykel. Men i större städer, som Stockholm har körandet minskat tack vare bra infrastruktur. De unga stockholmarna är dessutom vana vid en brist på parkeringsplatser så de har vanan inne att lämna bort bilen. Men i vårt land är bebyggelsen mycket glesare så jag ser nog ljust på framtiden inom bilbranschen, säger Hasselblatt.

Ladda din bil med egen solel

Den vanligaste typen av hybridbil laddas när man kör och bromsar in, men i huvudsak drivs de med bensin.

- Efter en tio kilometer körning med bensin har kanske batteriet laddat så mycket att man kan köra ett par kilometer med el. Men med de nya laddhybriderna som kan ladda på samma sätt som en elbil får du en räckvidd på 50 kilometer med enbart el, säger Hasselblatt.

Några modeller av laddhybrider har funnits på marknaden en längre tid men nu har de börjat öka i popularitet. Men man får räkna med att betala minst 7 000 euro mer för en laddhybrid jämfört med en motsvarande traditionell hybrid.

- Det är delvis på grund av den outvecklade infrastrukturen som intresset för hel-elbilar fortfarande är rätt lågt. Folk vill vara säkra på att komma fram helt enkelt. Men vi ser att olika typer av laddningsbara, externa batterier som man kan ladda med solpaneler i hemmet eller på stugan är på kommande. I dem kan man lagra sin egen energi för flera dagar och det kommer att förändra läget, avslutar Hasselblatt.

Diskussion om artikeln