Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Luciakandidaterna firade De tios dag med förra årets lucia: "En pirrig och förväntansfull känsla"

Från 2020
Uppdaterad 28.10.2020 19:35.
Årets tio luciakandidater står på trappan till Folkhälsan i Helsingfors.
Bildtext Årets luciakandidater är, med start uppe från vänster: Sofia Bäck, Victoria Åkermarck, Alice Stenberg, Melinda Karkola, Amanda Wiik, Emma Niemi och på undre raden: Amanda Soini, Ingrid Enckell, Karin Wallenius och Ellen Wikholm.
Bild: HENRIK SCHUTT

Även i coronavirusepidemins extra sega höstmörker sprider lucia sitt ljus. Vem som ska bära ljuskronan i år avgörs i slutet av november, och nu presenterar vi kandidaterna.

Tio kandidater från Svenskfinlands alla hörn och mer därtill vill bli årets lucia. De har valts ut av en jury bestående av Maria Saaristo från Hufvudstadsbladet, Svenska Yles redaktör Annvi Gardberg och artisten och affärsmannen Tino Singh.

Det sedvanliga luciavalet inleds på veckoslutet och avslutas den 25 november. Dagen efter avslöjas vem som är Finlands Lucia 2020.

Luciakandidaterna 2020

Här är de tio kandidater som kan utses till 2020 års lucia:

 • Sofia Bäck, Kronoby
 • Ingrid Enckell, Helsingfors
 • Melinda Karkola, Helsingfors
 • Emma Niemi, Kuopio
 • Amanda Soini, Sibbo
 • Alice Stenberg, Mariehamn
 • Karin Wallenius, Tenala
 • Ellen Wikholm, Esbo
 • Amanda Wiik, Pargas
 • Victoria Åkermarck, Borgå

Sara Rays bästa tips

I dag har kandidaterna träffats för första gången på det som heter De tios dag.

Under De tios dag får luciakandidaterna information om luciainsamlingen, kandidattiden och röstningen. Närvarande var också Finlands Lucia 2019 Sara Ray.

- I morse höll jag faktiskt på att bli lite nervös själv, för jag kom ihåg hur det kändes när jag själv var kandidat, det var en pirrig och förväntansfull känsla, säger Ray.

- Men jag har ju gjort mitt uppdrag. Nu ser jag fram emot att kunna vara ett stöd för de här tio kandidaterna och coacha dem, jag tycker att Elin Qvist (Finlands Lucia 2018) gjorde det så bra för oss, hon satte ett väldigt bra exempel.

Finlands lucia 2019 Sara Ray med krona med tända ljus och vit särk med rött band.
Bildtext Lucia 2019, Sara Ray.

Det här är Sara Rays tre bästa tips till årets tio kandidater:

 • Var dig själv. Det är jätteviktigt – någon kan tänka att ”så här ska lucia vara” eller ”så här ska man vara som kandidat”, och självklart ska man vara vänlig och allt det där, men det är väldigt viktigt att kunna vara sig själv och känna sig trygg i det.
 • Kampanjen man gör ska kännas rätt, man ska göra det på sitt eget personliga sätt. Märk att det gärna får vara personligt, men inte privat, det är viktigt att dra den gränsen. Det du gör i din kampanj ska du kunna säga ansikte mot ansikte till vem som helst.
 • Njut och ha det roligt! Jag hoppas att alla verkligen kan glädja sig åt att vara en av de tio och se det fina i kandidatperioden, i stället för att vara nervösa och bara fundera på vem som blir lucia.

- Jag fick själv en jättefin kandidatperiod, vi tio kandidater stöttade varandra och höll kontakt, främst via Whatsapp, och det var jättebra – vi kände att vi gör det här tillsammans. Det är inte vi som påverkar vem som blir vald, vi fokuserar på att lyfta fram insamlingen och röstningen.

"Det behövs framtidshopp och tro"

Pengarna från årets luciainsamling går till att stöda familjer som kämpar med en jobbig vardag, vilket i år är speciellt angeläget, anser Folkhälsan.

Det handlar om familjer som råkat ut för arbetslöshet eller sjukdomar, både fysiska och psykiska.

Luciainsamlingen samlar in medel för att stöda barnfamiljer som har det svårt i sin vardag. Sara Ray tycker att det är skönt att man får fokusera på insamlingen under kampanjtiden.

– Jag hoppas att alla verkligen känner att de gör något viktigt, och kan njuta av det.

Finlands lucia med följer.
Bildtext I fjol hade lucia Sara Ray ett väldigt följe tärnor. I år kommer antalet tärnor vara mindre, säger Folkhälsan.
Bild: Yle/Petter Blomqvist

I fjol uppträdde Finlands Lucia med den nya låten Änglar på vår jord, som skrevs till Finlands Lucias 70-årsjubileum av Jannike Sandström och Niklas Rosström.

– Ett parti i den sången kom till mig för några dagar sen: ”Och jag ser dig, i mörkret, hur du glimmar”, och det är lite det som jag känner nu: vi ser er. Oberoende av var du är, i mörkret eller rampljuset, så hoppas jag verkligen att också den här coronatiden ska vara en tid där vi fokuserar på att jag ser dig. Att vi ser varandra, säger Sara Ray.

Viveca Hagmark, direktör för Folkhälsans förbund, anser att lucia alltid är en symbol för omtanke och omsorg.

– Det behövs också hopp och framtidstro: att vi nog klarar av det, även om det är jobbiga tider. Människor behöver omsorg, omtanke, kanske lite tröst, och en tro på att saker blir bättre. Allt det här står lucia för, säger Viveca Hagmark.

Coronasäkert luciafirande

Årets luciafirande anpassas till det rådande pandemiläget.

Luciakröningen i Helsingfors Domkyrka och folkhavet på och runt Senatstorget blir inte den publikfest evenemanget brukar vara.

Luciakröningen i Domkyrkan är inte öppen för publik eftersom man försöker minimera antalet personer inne i kyrkan. Endast de personer som krävs för att producera tv-sändningen från kröningen är på plats, meddelar Folkhälsan.

bild på de tre i luciajuryn.
Bildtext Årets luciajury består av Annvi Gardberg från Svenska Yle, Maria Saaristo från Huvudstadsbladet och Tino Singh, artist och vd för Two Dads.
Bild: Jonas Jernström

Det blir inte heller någon luciakortege, men årets lucia kommer gå ner för Domkyrkans trappa för fotografering. Men Folkhälsan understryker att utomstående inte får komma för nära för att ta fotografier.

Därför är antalet tärnor begränsat och endast ett fåtal representanter från medierna kommer vara på plats. Alla som inte syns i bild bär ansiktsskydd och säkerhetsavstånd hålls.

Färre besök på sjukhus och äldreboenden

De traditionsenliga luciabesöken på sjukhus, äldreboenden och evenemang ska arrangeras, men på ett coronasäkert sätt.

Antalet besök kommer sannolikt att vara betydligt färre. Det kan komma att handla om cirka 20 besök i motsats till de vanliga cirka 100 besöken.

De besök som blir av, planeras noga tillsammans med värdinstansen.

Dessutom kommer man också att spela in en video som kan visas på de ställen som lucia inte kan besöka fysiskt.

Om pandemiläget förändras är Folkhälsan beredda att göra förändringar i sina planer.

Kröningen i Domkyrkan direktsänds i Yle Fem och på Arenan 13.12.2020 klockan 17.00-18.10.

Delar av artikeln är skriven av Folkhälsans redaktionssekreterare Mira Honkavaara.

Diskussion om artikeln