Utmana dig själv i tårtbakning - testa hobbykonditorn Nadine Hagmans festliga och nyskapande version av den klassiska morotstårtan

En tårta är fikabordets drottning. Här bjuder bakentusiasten Nadine Hagman på en tårta som är inspirerad av de eldiga höstfärgerna i vår natur med lokala råvaror i fokus.
I den här tårtan gömmer sig bl.a. en fluffig havtornsmousse, en vitaminrik nyponkompott och en saftig morotsbotten.
Det här är inte snabbtårtan du rör ihop vid oväntat besök. Den kräver lite tid men ger dig både utmaning och bakglädje. Eller så väljer du att göra bara någon del av tårtan.
Nadine har bakat tårtor på beställning i flera år, som en hobby på sidan av sina gymnasiestudier. Hennes specialitet är höga tårtor med raffinerade dekorationer.
Vill du veta mera om hur man monterar höga tårtor kan du läsa Nadines tips i den här guiden:
Inspirationen till den här hösttårtan fick Nadine på en resa till Sverige. Hon åt en dessert med havtorn och nypon och fick genast en idé till att kombinera de två smakerna i en tårta.
Den färdiga tårtan är uppbyggd av olika delar:
- morotsbotten
- nyponkompott
- havtornsmousse
- karamelliserade nötter som sätts i morotsbottnen (går att lämna bort)
- vitchokladmarängsmörkräm för att täcka in tårtan och få in lite mera sötma
Morotsbotten
förberedelser 30 min + 60 min i ugn + låt svalna 60 min
Tårtan räcker för ca 25 personer
Ingredienser:
- 330 g morot, finrivna
- 220 g ägg
- 380 g socker
- 280 g olja (ryps)
- 5 g kanel
- 3 g salt
- 9 g bakpulver
- 9 g bikarbonat
- 8 g vaniljpulver
- 260 g vetemjöl
- 120 g riven kokos
- karamelliserade nötter, se recept längre ned
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°C. Vispa ägg, socker och olja till dubbel storlek, ca 10 min.
- Blanda kanel, salt, bakpulver, bikarbonat, vanilj och vetemjöl.
- Sikta över äggsmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
- Vänd ner morötter och kokos (och karamelliserade nötter).
- Fördela degen i två 18 cm bakformar klädda med bakplåtspapper.
- Sänk temperaturen i ugnen till 170°C när kakan sätts in och grädda 60 min
Nyponkompott
förberedelser 20 min
Ingredienser:
- 600 g nypon
- 150 g råsocker
- 200 g vatten
- 1½ vaniljstång
- 15 g havtornssaft
Gör så här:
- Koka nyponen hela med socker, vatten, vanilj och havtornssaft i ca 5 min.
- Mixa koket och sila bort kärnorna.
- Låt svalna.
Tips: Har du inte tillgång till färska nypon kan du använda torkade. Du behöver ca 5-6 dl torkade nyponskal. Öka mängden vatten. Nadine har inte testat receptet med torkade nypon men det kan vara värt ett försök. Alternativt kan du göra en annan kompott på syrliga bär eller frukt.
Havtornsmousse
förberedelser 20 min
Ingredienser:
- 200 g havtornssaft
- 100 g färskost
- 60 g florsocker
- 4 gelatinblad
- 200 g vispgrädde
Gör så här:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min
- Vispa grädden relativt stabil
- Blanda färskost och florsocker slätt
- Värm lite havtornssaft och smält ner gelatinet, blanda resten av saften med färskostblandningen
- Rör ner gelatinhavtornen
- Vänd försiktigt ner grädden
- Fyll en spritspåse
Vitchokladmarängsmörkräm
förberedelser 40 min
Ingredienser:
- 225 g äggvita
- 300 g socker
- 375 g smör
- ½ krm salt
- 225 g vitchoklad
- 50 g havtornssaft för färg
Gör så här:
- Smält vitchoklad över vattenbad och låt svalna.
- Värm (rör konstant) äggvita och socker till 65°C över vattenbad.
- Lyft bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa marängen tills den svalnat och bildar fasta toppar.
- Klicka ner det rumsvarma smöret, lite i taget, i marängen. Tips Till en början blir marängsmörkrämen lösare och kan eventuellt skära sig, men fortsätt vispa tills den blivit fast.
- Häll ner vitchokladen i en tunn stråle i marängsmörkrämen under fortsatt vispning.
- Ha i saltet, vispa ca 10 min tills smörsmaken blivit svagare och krämen ljus och luftig.
- Fyll en spritspåse.
Karamelliserade nötter
förberedelser 30 min + låt svalna 30 min
Ingredienser:
- 45 g socker
- 15 g vatten
- 100 g nötter
Gör så här:
- Smält socker i en stekpanna utan att röra om, tills det är gyllenbrunt.
- Tillsätt vattnet och rör om.
- Vänd i nötterna.
- Häll ut på ett bakplåtspapper och låt svalna.
- Grovhacka nötterna.
Så är det dags för det stora tårtbygget - så här gör du
- Dela morotsbottnarna i två delar med en brödkniv så att du har fyra delar.
- Bred ut nyponkompott på bottnen, längst ut i kanten spritsar du marängsmörkräm.
- Spritsa havtornsmoussen på nyponkompotten.
- Upprepa punkt 2 och 3 på tre bottnar.
- Lägg bottnarna på varandra och överst den sista bottnen.
- Spritsa till sist marängsmörkrämen i strängar utanpå och ovanpå kakan.
- Bred ut marängsmörkrämen så att den täcker hela kakan med ett skrapkort, en bred spatel eller med en slickepott.
- Dekorera eventuellt med kanderade blommor eller bär.

Kanderade blommor
förberedelser 60 min + vila ca 3 dygn
Ingredienser:
Valfria blommor eller bär, helst ätbara
- 1 äggvita
- 200 g finkornigt strösocker
Gör så här:
- Vispa upp äggvitan i en skål.
- Pensla ett tunt lager äggvita på blommorna.
- Häll över finkornigt strösocker.
- Låt vila tills äggvitan torkat.
Redskap
