Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronahundarna Kössi, Miina, E.T och Valo prisas för sitt arbete – utnämns till specialhjältehundar

Från 2020
Coronahundarna Kössi, Miina, E.T och Valo med sina tränare på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Coronahundarna Kössi (fr.v.), Miina, E.T och Valo har fått nya titlar. Här syns de på Helsingfors-Vanda flygplats med sina tränare.
Bild: Jukka Pätynen

Kennelklubben har belönat de fyra coronahundarna Kössi, Miina, E.T och Valo med titeln specialhjältehund.

Finska Kennelklubben belönar varje år hjältehundar som bidragit till att ett eller flera människoliv räddats. I år har man också delat ut titeln specialhjältehund på grund av de exceptionella tider vi lever i.

Kössi, Miina, E.T och Valo har tränats för att upptäcka coronavirussmitta och jobbar på Helsingfors-Vanda flygplats.

– De här fyra hundarna som ska belönas är hjältehundar i särklass. De har ett beaktansvärt inflytande på människors välbefinnande över hela världen. De för också fram betydelsen av hundar i samhället – ingenting kan ersätta människans fyrbenta vän, betonar Harri Lehkonen som är styrelseordförande i Kennelklubben.

Hundarna upptäcker smitta snabbt

Coronahundar för med sig praktisk nytta i och med att de kan upptäcka en virusinfektion snabbt och till och med mer pålitligt än laboratorieprov, men de sprider också glädje på flygplatsen.

– På flygplatsen har man tagit emot coronahundarna med en glad och positiv inställning. Passagerare och flygplatspersonalen känner igen hundarna och kommer och hälsar på oss. Coronahundarna lyser upp dagen för många, säger Susanna Paavilainen som är verksamhetsledare i Wise Nose, företaget som tränat Kössi och Miina.

Ett minne som ligger Anette Kare, som tränar hunden E.T, nära hjärtat är när E.T för första gången sniffade sig fram till ett positivt prov bland passagerarnas coronaprover.

– Jag var stolt över hunden och hur den arbetade.

Hunden Valo har tidigare varit med om luktdetektion av cancerprov. Valo är för stor för att arbeta på flygplatsens luktstation och luktar därför på prov på hundskolan. Valo besöker ändå flygplatsen för att få träning i arbetet.

– Hundarna har mottagits med entusiasm. Även om Valo är en stor hund, tar människor kontakt med oss och även hunden har varit hänförd av uppmärksamheten. Själv upplever jag att forskningen, eller att hundarnas lukttester jämförs med PCR-tester som tas i näsa och svalg, gör detta ännu mer intressant, säger Valos tränare Heli Niuro.

Det här är coronahunden Kössi - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln