Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen kommenterar krismötet om Vastaamo-fallet - statsminister Marin: “De drabbade ska stödas”

Från 2020
Uppdaterad 28.10.2020 16:23.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ministrarna kommenterar sina förhandlingar om Vastaamo - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Regeringen har i dag varit samlad på Ständerhuset för att diskutera dataintrånget. Ministrarna har diskuterat hur offren kan stödas och om lagstiftningen borde ändras för att snabbt kunna ge de drabbade nya personbeteckningar.

Redan i början av veckan har kanslicheferna diskuterat den akuta situationen och vilka förändringar som kunde göras i lagstiftningen.

– Vi fick en lägesrapport om Vastaamo och flera myndigheter kom och berättade om vad som gjorts och vad som ännu planeras göra, säger Inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä.

Kvinna i brunt hår och svart kappa och munskydd ser allvarlig ut då hon står framför tre mikrofoner på ständerhusets trappa. Kvinnan är statsminister Sanna Marin.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att situationen är upprörande. Hon bekräftar att diskussioner pågår om möjligheterna att ge de drabbade nya personbeteckningar.
Bild: Lehtikuva

Sanna Marin: Situationen upprörande, men inga beslut fattas i eftermiddag

Statsminister Sanna Marin (SDP) konstaterar att regeringen i dag får en översikt av läget, men att inga beslut fattas.

- Situationen är upprörande. Vi ska gå igenom vilka lagförändringar som behövs för att ge dem som drabbats av dataintrånget nya personbeteckningar. Aftonskolan är inte en plats där beslut fattas, säger statsminister Sanna Marin på Ständerhusets trappa.

Hela aftonskolan i eftermiddag har handlat om dataintrånget.

- Vi har diskuterat stödet till offrena och hur vi går vidare, berättar statsminister Sanna Marin.

Koordineringen av stödet till de drabbade svarar social- och hälsovårdsministeriet för. Trafik- och kommunikationsministeriet ska koordinera utvecklingen av cybersäkerheten.

Programmet är inte längre tillgängligt
Regeringen söker lösningar på problemen som kommit fram i samband med Vastaamos dataläcka - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Centerbasen Saarikko: "Kunde utredas som storolycka"

Kulturministern och centerledaren Annika Saarikko (C) konstaterar att det mänskliga lidandet är stort. Hon föreslår att dataintrång kunde utredas som storolyckor. Den utredande myndigheten skulle i så fall vara Olycksutredningscentralen.

Inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna) som ansvarar för säkerheten i landet har konstaterat att dataintrånget ligger högt på polisens prioritetslista.

Inrikesminister Maria Ohisalo på väg på en presskonferens. Hon har munskydd på sig och ytterjacka.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna) har konstaterat att dataintrånget ligger högt på polisens prioritetslista.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Justitieminister Henriksson har kontaktats av många drabbade

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) har sagt att en åtgärd kunde vara att snabba på processen att byta personbeteckning för dem som drabbats av dataintrånget.

- Jag har själv fått många kontakter från offren, säger Henriksson, och skulle gärna se att de får nya personbeteckningar. Men det kommer att ta tid. Därför är det viktigt att de drabbade anmäler brotten.

På ministerierna utreds som bäst vilka möjligheter den nuvarande lagstiftningen ger och vilka eventuella lagändringar som behövs.

De ansvariga ministrarna samlades redan på söndag till ett första möte. I det mötet deltog också kommunikationsminister Timo Harakka (SDP).

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson antaa haastattelua Säätytalon portailla.
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) vill snabba på processen med att byta personbeteckning för dem som drabbats av dataintrånget.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Omfattningen av dataintrånget fortfarande oklart

Det bär fortfarande oklart exakt hur mycket information som utpressaren eller utpressarna sitter på. Det är möjligt att den eller de har kommit åt hela Vastaamos kundregister.

Största delen av de uppgifter som stulits är konfidentiella klientuppgifter. Här framkommer klienters namn, adresser, personnummer och patientjournaler. Journalerna innehåller känslig information om klienternas privatliv.

Dataintrångets omfattning är oklar, men enligt polisen berörs tiotusentals personer.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka Säätytalon portailla.
Bildtext Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) hör till den ministergrupp som samlades redan på söndag.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Polisen får hjälp av snälla hackare

Centralkriminalpolisen uppger att polisens bästa krafter har kallats in för att delta i utredningen. Polisen får också hjälp av privata hackare och it-experter.

Polisen har varit mycket förtegen om utredningen och vill bland annat inte berätta om det handlar om en enskild utpressare eller en större liga.

Centralkriminalpolisens central för bekämpning av it-brott har inte kommenterat om polisen har varit i kontakt med utpressaren eller om utpressaren har kontaktat polisen.

Flera medier har också rapporterat om att så kallade white hat hackers undersöker spåren som utpressaren eller utpressarna har lämnat efter sig. White hat hackers har goda avsikter, till skillnad från black hat hackers.

Diskussion om artikeln