Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Messis makt i FC Barcelona är enorm – hårt kritiserade ordföranden avgick före omröstning, men stängde dörren med en sista stor nyhet

Från 2020
Lionel Messi i Barcelona.
Bildtext Lionel Messis röst väger tungt i Barcelona.
Bild: EPA

Josep Maria Bartomeu lekte med elden och förlorade. Efter flera år av vanskötsel lämnar Barcelonas ordförande posten. Det är ändå säkert att marken fortsätter att gunga vid Camp Nou.

Bättre fly än illa fäkta?

Sent i går kväll meddelade FC Barcelonas ordförande Josep Maria Bartomeu att han och hela hans styrelse avgår med omedelbar verkan. Bartomeu lade benen på ryggen och lämnade innan supportrarna hade kånkat ut honom från klubben.

För det var ju det som var på väg att ske.

I måndags var budskapet från Bartomeu att han inte har några planer på att avgå. Sedan påminde det katalanska parlamentet om hur tätt sammankopplat politiken och sporten är när de gav grönt ljus för en omröstning om Bartomeus förtroende.

Utgången var given, Bartomeu kallade till presskonferens mitt under brinnande Champions League-kväll och gav upp.

Lionel Messi–Josep Maria Bartomeu 1–0.

Förutspådde att det kunde gå illa

Det är ändå där som allt landar. I Lionel Messis enorma makt i Barcelona.

Hur ser ett FC Barcelona ut utan Lionel Messi? Fotbollsvärlden fuktade läpparna och testade den frågan i augusti.

Josep Maria Bartomeu.
Bildtext Josep Maria Bartomeu.
Bild: EPA

När Leo öppnade munnen använde han versaler. Han ville bort. Bort från en klubb i kris, bort från en klubbledning i förfall, bort från den klubb han har byggt hela sin karriär i.

Messi har varit figuren som personifierat en hel dynasti. Champions League-titlarna och ligatriumferna överskuggas på sätt och vis av stilen som Barcelona gjorde det på. Barça byggde en ny, modern tikitaka-fotboll och vann allt man kunde vinna.

Efter 2–8-förlusten i sommarens Champions League-slutspel var måttet rågat. Messi hade förutspått att det kunde gå illa – det gick ännu värre.

Smällen i Lissabon följdes upp av brevet till klubbledningen, radiotystnaden, konflikten, Bartomeus vägran att släppa sin kronjuvel och till slut en uppgiven Messi som gick med på att spela en sista säsong i klubben.

Supportrarna har hela vägen stått på Messis sida – undra på efter allt som hänt i klubben.

Svårslagen misskötsel

FC Barcelona har stått i lågor de senaste åren. Efter rekordförsäljningen av Neymar till Paris för tre somrar sedan har inget varit sig likt.

Neymar-pengarna slösades bort med värvningar som inte har haft någon vidare träffsäkerhet, Barça har successivt tappat sin gnistrande självklarhet och i augusti kom en kollaps som saknar motstycke i klubbens historia.

Ousmane Dembélé.
Bildtext Ousmane Dembele är en av värvningarna som inte fallit väl ut hittills.
Bild: imago/Buzzi/ All Over Press

Och det är inte det värsta.

Bartomeus vanskötsel av Barcelona är svårslagen i den absoluta fotbollseliten.

Sportchefer och tränare har fått gå under de sex åren och de viktigaste spelarna har offentligt pratat om hur missnöjda de är med Bartomeu – senast var det Gerard Pique som kastade in några vedträn inför El Clasico.

Det rapporterades också om kampanjer i sociala medier i vintras där klubbledning försökte putsa sin fasad på bekostnad av spelarna och färska uppgifter om att Bartomeu har använt en pr-byrå för att kritisera sina egna spelare.

Stor nyhet som slutpunkt

Dessutom finns stora hål i ekonomin. Coronapandemin har slagit hårt mot Spanien och en anledning till att Barcelona inte värvade speciellt mycket inför den här säsongen var att de inte hade råd.

– Det har inte funnits ett projekt eller något över huvud taget på ett bra tag, sa Messi i en intervju när han hade bestämt sig för att spela en säsong till.

Innan Bartomeu stängde dörren planterade han en sista, stor nyhet. Han meddelade att Barcelona har accepterat en inbjudan till en europeisk superliga om en sådan blir av för att säkerställa klubbens ekonomi.

– Ett trist slut för en ordförande som har gjort många misstag på slutet. Det här bekräftar hans ignorans för fotbollsindustrin, kommenterade den spanska ligans ordförande Javier Tebas.

Bartomeu är borta. Stannar Messi? Det enda som är säkert är att marken fortsätter att gunga vid Camp Nou.