Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Små partier i innovativt samarbete för att få in kommunalvalskandidater - Medborgarpartiets kandidater ställer upp på KD:s lista

Från 2020
Uppdaterad 28.10.2020 14:38.
Sari Essayah puoluejohtajien vaalitentissä Yle 19.03.2019
Bildtext Kristdemokraterna välkomnar Medborgarpartiets kandidater på sin lista i kommunalvalet. - Det här är ett nytt slags samarbete, säger ordförande Sari Essayah (Kd).
Bild: Derrick Frilund / Yle

Kristdemokraterna och Medborgarpartiet presenterar en ny form av samarbete. KD bjuder in Medborgarpartiet att ställa upp kandidater på deras listor i kommunalvalet i april. Målet är att få in fler kandidater, och partierna samlar värdekonservativa väljare som är kritiska till regeringens politik.

- Det handlar om att vi vill arbeta för basservice i kommunerna. Vi tror att i det här läget, när vi har många rörliga väljare, så kan fler överväga att ställa upp på våra listor och fler som vill rösta på oss, sade Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah.

- Folk är besvikna på politiken i många kommuner. Med det här samarbetet vill vi ändra på kulturen kring hur man fattar besluten. Många är rakt ut sagt besvikna på det makthavande partiet Centern i kommunerna. Vi ska bry oss om de svagaste, att vägarna och servicen fungerar, säger Medborgarpartiets ordförande Sami Kilpeläinen.

KD vill fånga upp svenskspråkiga konservativa väljare som är missnöjda med regeringens politik

Enligt KD:s ordförande Sari Essayah finns det också ett missnöje mot regeringens politik bland SFP-väljare i Österbotten.

- Vi vill fånga upp dem som hör till en konservativare falang i Österbotten, och vi har många kandidater där, säger Essayah.

Kristdemokraterna har flera typer av samarbeten med andra partier. I Tammerfors är KD i valförbund med SFP, i Helsingfors med Blå framtid och i Åbo med Samlingspartiet.

KD-ledningen säger att det är frågan om tekniskt samarbete inom valförbund, för att sänka tröskeln att få in egna kandidater.

Samarbetet med Medborgarpartiet är djupare, säger partisekreterare Asmo Maanselkä.

- Medborgarpartiet har med öppet sinne kommit till för att förnya partifältet i Finland. Jag tror att det finns en beställning för våra partier, säger Maanselkä.

- De som kommer från Medborgarpartiet ställer upp på våra listor, men de kan hålla den egna bakgrunden och partiet framme. Det är ett nytt sätt, säger han.

Medborgarpartiet grundades av veteranpolitikern Paavo Väyrynen år 2016 med målsättningen att Finland skulle gå ur eurosamarbetet. Senare har Väyrynen uteslutits ur partiet, efter oklarheter kring valfinansiering och användning av föreningens konto. Nuvarande partiordförande är Sami Kilpeläinen.

Diskussion om artikeln