Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mystiskt järnföremål hittat i Borgå, kan vara krigstida bomb - polisen och försvarsmakten undersöker föremålet på torsdag

Från 2020
Uppdaterad 28.10.2020 15:43.
Soldater i skogen.
Bildtext Försvarsmakten och polisen kommer tillsammans att avskärma och undersöka området där metallföremålet finns. Arkivbild.
Bild: Silva Nieminen / Yle

En markägare i Borgå har hittat ett järnföremål djupt nere i jorden. Polisen och försvarsmakten undersöker objektet tillsammans.

Det meddelar polisen i ett pressmeddelande.

- Markägaren som meddelar om fyndet har funderat på om det till och med kan vara frågan om en krigstida bomb. Det här klarnar slutligen först när försvarsmakten har röjt upp i området och vi får fyndet framgrävt, säger kommissarie Miika Laine i pressmeddelandet.

Polisen och försvarsmakten kommer tillsammans att isolera och undersöka området torsdagen den 29 oktober. Eventuellt kan arbetena fortsätta ännu på fredagen.

Området finns i Borgå i mitten av en skog. Operationen utgör inte fara för utomstående och stör inte trafiken.

Laine berättar att markägaren tog kontakt med polisen tidigare i höst. Markägaren ville reda ut om det stämde som tidigare generationer talat om: att en bomb skulle ha fallit ner på platsen under kriget.

Markägaren ville försäkra sig om att det är säkert att röra sig i området också för kommande generationer.

Enligt Laine handlar det antagligen om ett ägarskifte och att man eventuellt vill göra markarbeten i området.

Polisen och försvarsmakten har gjort preliminära undersökningar av platsen.

- Vi fick indikationer om att det finns någonting djupt nere under jorden, säger Laine.

Utomstående inte välkomna

En bit ifrån området som ska undersökas finns enskilda småhus. Polisen och försvarsmakten strävar efter att nå invånarna i närområdet och informera dem om operationen ännu innan den påbörjas.

Polisen och försvarsmakten berättar inte exakt var i Borgå metallföremålet finns eftersom man inte vill locka utomstående till platsen.

Ingen kommer att släppas tillräckligt nära för att kunna se vad som händer.

- Utomstående får inte komma och titta på, så det är onödigt att komma dit. Polisen och försvarsmakten meddelar nog allmänheten när operationen är över och berättar vad man hittat, säger Laine.

Om man faktiskt hittar en bomb så strävar man efter att redan på plats och ställe göra den ofarlig eller åtminstone trygg att flytta.

28.10 kl. 15.40: Stycket där Laine berättar att markägaren tog kontakt eftersom tidigare generationer talat om ett bombnedslag har lagts till.

Diskussion om artikeln