Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analytiker: Nokia kan dra nytta av att allt fler länder inför restriktioner mot kinesiska Huawei

Från 2020
Uppdaterad 29.10.2020 08:21.
Nokias huvudkontor i Esbo i april 2015.
Bild: /All Over Press

Nordiska teknologibolag som Nokia och L M Ericsson kan dra nytta av utbredda misstankar mot kinesiska bolag. Att båda är oberoende bolag från öppna länder innebär en konkurrensfördel.

Under många år har Nokia till stor del levererat negativa ekonomiska nyheter. I dag publicerade bolaget igen ett delårsresultat där både omsättningen och resultatet är mindre än väntat.

Men oberoende av hur bolaget har presterat under coronaårets tredje kvartal kommer Nokia sannolikt på längre sikt att få medvind av konkurrenten Huaweis problem.

Huawei är en kinesisk teknologijätte som tills vidare dominerat mobilnätsmarknaden. Men misstankar om industrispionage har fått flera länder att begränsa Huaweis möjligheter att bygga ut de nya 5G-nätverken.

Också Sverige utestänger Huawei

USA har redan länge uppmanat EU-länderna att bojkotta Huawei som ett led i sitt handelskrig med Kina.

För en dryg vecka sedan anslöt sig Sverige till länder som utestänger Huawei och det likaså kinesiska ZTE från sitt 5G-nätverk.

Sverige kommer också att stegvis till år 2025 avinstallera de komponenter som dessa bolag tillverkat som redan är i bruk i dagens nätverk.

Också i Finland bereds lagstiftning som i framtiden kan göra det möjligt för Finland att välja bort leverantörer som inte upplevs som säkra.

En medelålders man i kavaj och kragskjorta tittar mot kameran
Bildtext Kimmo Stenvall som är senioranalytiker på OP hoppas att Nokias nya ledning ska kunna förbättra bolagets resultat.
Bild: yle/ Patrik Schauman

Kimmo Stenvall som är senioranalytiker på Andelsbanken OP säger att både direkta förbud och mera vaga formuleringar om att man måste använda endast datasäkra bolag gagnar de nordiska bolagen Nokia och Ericsson.

- Nyttan för Nokia är betydande. Huawei är marknadsledare i 4G-nätverk och Ericsson och Nokia följer efter på medaljplatserna. Nu kan Huawei falla bort helt i en del länder, eller åtminstone förlora en stor del av sin marknadsandel. Vi kan alltså anta att Nokias marknadsandel kommer att växa klart.

Kinas politik sänker förtroendet för Huawei

För Huawei är de politiska besluten mot bolaget ett hårt slag. De bygger inte bara på USA:s önskan att andra länder ska delta i handelskriget mot Kina.

En av de centrala orsakerna till handelskriget är att Kina inte följer internationella handelsregler.

Kina spionerar och utför cyberattacker. Om den kinesiska säkerhetstjänsten ber om information måste kinesiska bolag överlämna dem.

Tills vidare har man inte i offentligheten fört fram några betydelsefulla bevis för att den kinesiska staten skulle ha kommit åt att spionera på bolag via Huaweis produkter, men det finns en uppenbar risk för det.

- Speciellt när man talar om de mobila kärnnätverken är det viktigt att man använder oberoende och pålitliga aktörer som Nokia eller Ericsson, säger Kimmo Stenvall.

Även om man i princip skulle få använda Huaweis produkter i vissa delar av ett mobilt nätverk handlar det också om tillgången på komponenter enligt Stenvall.

- När operatörerna bygger 5G-nätverk handlar det om stora processer som tar åratal. Sannolikt leder oklarheterna till att Huawei i framtiden har svårt att få komponenter. Då kan Huaweis leveransförmåga vara svag i framtiden.

Enskilda modem är ingen säkerhetsrisk

Det kan vara värt att påpeka att enskilda modem knappast används för spionage.

Många privatpersoner har modem från Huawei hemma, men de risker man nu ser med Huawei handlar om industrispionage och försök att luska fram företagshemligheter möjligen för politiska ändamål.

För sådant skulle det vara effektivare att använda komponenter i mobilnätverket. Många är oroliga för att inbyggda svagheter i nätverket kunde utnyttjas för att göra dataintrång i enskilda bolag.

Nokia måste förbättra sig för att hänga med i utvecklingen

Hur bra Nokia klarar av att dra nytta av Huaweis problem beror i hög grad på Nokia själv.

Det förutsätter att Nokias prestanda är tillräckligt bra så att operatörerna faktiskt skaffar bolagets produkter.

För tillfället tampas Nokia med lönsamhetsproblem. Kimmo Stenvall bedömer ändå att Nokia håller på att bli bättre.

- Kostnadsstrukturen blir lite lättare också i år och förhoppningsvis lyckas man också förbättra bruttomarginalen.

- Klart att allt står lite stilla i år när det är pandemi, men de närmaste åren visar om Nokia klarar av att infria marknadens förväntningar att bolaget kan växa från nuläget och på ett betydande sätt förbättra sin lönsamhet.

Nokia kan tvingas sälja ut delar av bolaget

Nokia får som alltid hård konkurrens från svenska Ericsson.

- Ericsson gör bra ekonomiska resultat för tillfället. Knappast skördar Ericsson ändå alla frukter. Nokia har meddelat om flera beställningar under de senaste månaderna. För tillfället verkar Nokia klara sig helt skapligt på 5G-marknaden, säger Kimmo Stenvall.

Enligt honom är det ändå möjligt att Nokia tvingas sälja ut delar av bolaget för att pengarna ska räcka till.

- Nokias utmaning har ju länge varit att kassaflödet är dåligt.

Nokia har en mycket bred produktportfölj och varje produkthelhet behöver stora investeringar för att hållas konkurrenskraftig.

- Nokia har inte nödvändigtvis råd att hålla alla sina produkter i bra skick. Därför kan det hända att Nokia gör sig av med några delar av bolaget för att bolagets prestationsförmåga ska hållas stark.

Huawei är fortfarande ett starkt bolag

Frågan är också om man helt kan räkna ut Huawei.

- Huaweis livsutrymme krymper på grund av de politiska faktorer, men teknologiskt är Huawei ett mycket starkt bolag. Därför har bolaget en så stark marknadsposition.

Hauwei har enligt Stenvall låga priser men också deras teknik är mycket bra.

- De var först ute på 5G-marknaden och deras produkter verkar ha mycket god prestanda.

Dessutom har den kinesiska staten i regel gått till motattack mot länder som har portat Huawei.

Sverige behövde heller inte vänta länge på de kinesiska reaktionerna. Kina har hotat Sverige med försämrat ekonomiskt samarbete och problem för svenska bolag som har verksamhet i Kina.

Diskussion om artikeln