Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordhög arbetslöshet på Åland till följd av coronarestriktioner: “Det är fruktansvärt, vi vet inte vad som ska hända!”

Från 2020
Uppdaterad 29.10.2020 06:12.
Rekordhög arbetslöshet på Åland till följd av coronarestriktioner: “Det är fruktansvärt, vi vet inte vad som ska hända!” - Spela upp på Arenan

Åland har drabbats extra hårt ekonomiskt av coronarestriktionerna som slog ner uttryckligen i de branscher som är starka på Åland, transport och turism.

Ännu i februari hade Åland nästan ingen arbetslöshet alls, idag ligger siffrorna på samma nivå som under den värsta recessionen på 1990-talet.

Jessica Abrahamsson kommer gående med tvååriga dottern Elsa från dagis. Det är en råkall fredagseftermiddag i Mariehamn men minstingen går bestämt fram till sandlådan för att servera dagens delikatess, “snigelsoppa”.

Också mamman Jessica Abrahamsson har under det senaste halvåret fått fundera vad familjen ska ha på matbordet och vad de har råd med. När coronarestriktionerna slog till inom rederierna i våras, blev hon permitterad från sitt arbete som cateringvärd på Viking Lines fartyg M/S Rosella.

Idag har hon varit permitterad sedan början på april och permitteringen fortsätter till slutet av mars 2021.

- Det här är fruktansvärt. Vi vet inte vad som kommer att hända och vi rör oss med minusresultat hela tiden. Helt plötsligt vet jag inte ens om jag har min ordinarie tjänst kvar när permitteringen är slut, säger Abrahamsson som är fyrabarnsmamma.

Arbetslösheten fyrdubblades

Samtidigt som Abrahamsson blev permitterad i våras blev också sambon utan arbete.

De var inte ensamma om sin situation. Under de tre första månaderna av coronastängningen fyrdubblades antalet arbetslösa eller permitterade på Åland.

Arbetslöshetsstatistik Åland 3,7% till 13,4% feb-maj 2020

Från att ha haft en unikt låg arbetslöshet på 3,7 procent höjdes andelen arbetslösa eller permitterade till rekordhöga 13 procent på Åland i maj.

Fortfarande ligger andelen på tio procent. Det motsvarar nivån under de värsta recessionsåren på 1990-talet på Åland.

Orsaken är att Åland till stora delar är beroende av hotell- och restaurangbranschen och sina transporter till sjöss - precis de branscher som drabbats hårdast under coronahalvåret.

- Restriktionerna slår rätt i hjärtat på oss. Våra största näringar i förhållande till bruttonationalprodukten drabbas extremt hårt. De näringarna är också grunden för vår logistik, säger Anders Ekström, verkställande direktör för Ålands näringsliv.

Hotellövernattningarna ligger på minus 90 procent.

― Lotta Berner-Sjölund, Visit Åland
Visit Ålands kvinnliga vd framför turistbyrån i Mariehamn
Bildtext Lotta Berner-Sjölund, vd för Visit Åland drömmer om ett vaccin mot Covid-19 och bättre tider för turismen.
Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm

Att gränsen stängdes mot Sverige blev ett hårt slag för hela det åländska samhället, säger Lotta Berner-Sjölund, verkställande direktör för företagarorganisationen Visit Åland.

- Åland är ett örike som är fullständigt beroende av goda kontakter både österut och västerut. Folk har sina familjer på båda sidor om Åland, företagen jobbar mot båda sidor och särskilt inom turismen är vi helt beroende av dessa besökare, säger Berner-Sjölund.

Turismföretagen lider nu av stora förluster efter coronahalvåret.

- Sverige har endast varit “öppet” en vecka i höst, så vi har verkligen saknat våra svenska gäster! Hundratusen hotellövernattningar saknas i år, säger Berner-Sjölund.

Näringslivet önskar en öppning

Många inom det åländska näringslivet är kritiska till att Finlands regering inte har tagit hänsyn till Ålands särprägel som gränsregion när den fattat beslut om stängda gränser.

Anders Ekström tycker att Finland till exempel i somras valde ett alltför nationellt perspektiv i stället för att se mera regionalt på smittspridningen.

Ålands näringslivs vd vid hamnen
Bildtext Anders Ekström, vd för Ålands näringsliv, påpekar att Åland är i en speciellt svår situation till följd av Finlands regerings coronarestriktioner.
Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm

- Titta i stället hur det ser ut i de områden som båtarna går ifrån och där passagerarna kommer ifrån, lite som man resonerar uppe i Tornedalen! Använd det tankesättet i stället på Åland, uppmanar Ekström.

Som det ser ut nu så kvävs vi till döds!

― Anders Ekström, Ålands näringsliv

Han önskar nu att Finland ska ta nödropen från Åland på allvar och återgå till det gamla normala där undantagen var just undantag.

- Att hålla samhället öppet och fritt från restriktioner borde vara grunden. Sedan skulle det vara undantag när vi stänger ner, säger Ekström.

En utdragen isolering kan ha långtgående konsekvenser för Åland som är beroende av sina passagerarfärjor. Logistiken kan bli lidande, säger Ekström.

- Vi har haft 23 turer per dygn hela året och alltid kunnat åka till Åbo, Helsingfors, Stockholm, Tallinn över dagen, flera gånger om dagen. Nu finns den möjligheten inte på samma sätt, det är en helt ny situation för oss, säger Ekström som hoppas på en snabb vändning.

Många sadlar om

Trots den svåra ekonomiska situationen inom turism och transport, finns det fortfarande framgångsrika företag inom andra branscher på Åland.

En annan ljuspunkt är att många arbetslösa eller permitterade ålänningar nu hittar nya vägar.

Permitterade Jessica Abrahamsson som varit i restaurangbranschen har börjat studera till gymnasielärare i svenska och engelska. Under hösten har hon också jobbat tillfälligt med det på Ålands yrkesgymnasium.

- Skulle jag inte få komma tillbaka till mitt ordinarie arbete så hoppas jag få fortsätta på det arbete jag har nu. Jag hoppas allting löser sig till nästa sommar. Om inte annat, kanske man kan hoppa in på en sommarrestaurang, säger hon.

Ung kvinna med sitt barn vid sandlådan
Bildtext Permitterade Jessica Abrahamsson har både funderat på framtida yrken och suttit med sin tvååriga dotter Elsa vid sandlådan under det senaste halvåret.
Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm

Nu är det ändå dags att lägga alla oroliga tankar åt sidan och plocka fram fredagsmyset hos Jessica Abrahamsson. Också lilla Elsas snigelsoppa får bytas ut mot chips, dipp och familjefilm.