Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rektor gläds över återgång till närundervisning: "De behöver ett socialt sammanhang"

Från 2020
Mansperson står intill träshusfasad, blicken riktad in i kameran.
Bildtext Ledande rektor Bernt Klockars på Vasa övningsskola säger att även om de tänker att eleverna i gymnasiet är stora och klarar sig själva så tror han att de behöver få vara i ett socialt sammanhang.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

På måndag får skolor på andra stadiet i Österbotten återgå till närundervisning. Bernt Klockars, ledande rektor på Vasa övningsskola, säger att trots att den digitala utvecklingen gått framåt behöver eleverna en social samhörighet som man får av att vara tillsammans under samma tak.

Det är en mycket glad Bernt Klockars som Yle Österbotten når på onsdag eftermiddag.

- Vi är väldigt glada att det lyckas. Fast vi tänker att eleverna är stora och klarar sig tror jag att de behöver den delen av skolan som betyder att man får vara i ett socialt sammanhang. Förutom det att närundervisningen säkert blir på ett annorlunda sätt än på distans, säger ledande rektor Bernt Klockars på Vasa övningsskola.

På grund av ett fall av covid-19 i Vasa övningsskolas gymnasium har skolan i fråga fungerat på distans sedan veckan innan höstlovet.

Klockars har inte fått någon direkt information om hur situationen sedan utvecklade sig eller om fler elever blev smittade.

- Efter att vi gick på distans har vi inte informerats om det. Jag har hört rykten om att det fanns flera som på olika sätt hade blivit smittade under den här tiden, men informationen har helt och hållet gått enskilt till de som varit smittade och till de som exponerats. Det är på det sättet det kommer att fungera också i fortsättningen om man inte bedömer att en hel årskurs eller grupp ska läggas i karantän.

Förbereder med munskydd och skolmat

Inför måndagens återgång till närundervisning har man på Vasa övningsskolas gymnasium meddelat skolans kök och städservice att eleverna och personalen kommer tillbaka.

Man har också sett till att den undervisande personalen har tillgång till munskydd och visir.

Samma regler som innan distansundervisningen gäller, det vill säga att hålla avstånd i den mån det går och att hålla en god handhygien.

- Förstås tänker vi på hur vi ska kunna göra det så tryggt som möjligt i alla olika sammanhang, som till exempel skolmatsserveringen, säger Klockars.

Den enda rekommendationen som är ny när eleverna återvänder till skolbänken i gymnasiet på måndag är användningen av munskydd.

Den rekommendationen hade inte kommit ännu när eleverna i Vasa övningsskolas gymnasium övergick till distansundervisning veckan innan höstlovet.

Ingen stor sak använda munskydd bland tonåringar

Sedan i måndags är eleverna i årskus 7-9 på plats i skolan och enligt Bernt Klockars har användningen av munskydd fungerat bra bland de eleverna i Vasa övningsskola.

- Det verkar inte vara så stor sak som man kanske skulle ha kunnat tänka sig tidigare. Det kändes väldigt ovant att tänka sig att eleverna skulle sitta med dem på, men det verkar som att det skulle fungera helt okej.

En lärare ensam i ett tomt klassrum.
Bildtext På måndag kommer det här klassrummet i Vasa övningsskolas gymnasium igen att fyllas av elever.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Bland de lägre årskurserna finns det inte samma starka rekommendation om att använda munskydd.

- Det finns nog barn som har munskydd, men det är inte genomgående.

Skolan har gjort ett digiskutt

Klockars har svårt att uttala sig om hur distansundervisningen i gymansiet har gått, samtidigt är det för tidigt att säga om elevernas resultat och inlärning har hållits på samma nivå eller om det blivit sämre eller bättre.

- Jag har en gymnasieelev själv hemma, hon har jobbat flitigt med de saker hon ska göra men hon var väldigt glad över att få det här beskedet igår. Hennes kompisar som går i andra skolor har tyckt att det har varit helt okej att ha distansundervisning så det är säkert varierande.

Det har hållits både förhör och prov på distans, metoderna har utvecklats i takt med det man haft behov av, berättar Bernt Klockars.

- Den finländska skolan har verkligen gjort ett digiskutt under 2020, och det har ju förstås varit för att man varit tvungen att göra det. Jag tror att många har lärt sig nya arbetssätt som man kan fortsätta att jobba med.

Trots att den digitala utvecklingen tagit stora kliv framåt i år anser Klockars att närundervisningen är viktig.

- Skolan är mera än bara själva undervisningen, det är också fostran och det är social samhöriget och det är den som blir lidande när man inte kan vara tillsammans under samma tak.

Diskussion om artikeln