Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslaget tog grepp om en EM-biljett efter Signeuls största seger med Finland – förbundskaptenen hyllar hjälten Eveliina Summanen: "Hon är bara 22, men har internationella kvaliteter"

Från 2020
Tunga målet i EM-kvalet – Eveliina Summanen sänkte Skottland i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Anna Signeuls största seger som finländsk förbundskapten – efter mål av en riktigt stor talang på mitten. Eveliina Summanen får mycket beröm av Signeul efter den tunga segern. "Hon vill framåt och därför blir hon också matchvinnare", säger landslagstränaren.

Finland har spelat många tävlingsmatcher de senaste åren, men de stora skalperna har uteblivit. I Anna Signeuls första kval som förbundskapten blev det klara förluster mot Spanien och Österrike.

I går vände trenden. 1–0-segern mot Skottland var av bästa virke – och efter att ha sovit en natt konstaterar Signeul att den var totalt nödvändig.

– Det hade blivit svårt att vinna vår kvalgrupp med en förlust. Det här var jätteviktigt för att undvika playoffspel och gå direkt till EM. Vi är i en grupp där lagen tar poäng av varandra och då kommer inte grupptvåan att ta en direktplats till slutspelet, säger hon till Yle Sporten.

Enligt Signeul kändes Finland lite nervöst i början och tappade onödigt mycket boll. Direkt efter paus såg det bättre ut – och segermålet kom som en tidig belöning.

– Vi är ett lag i utveckling, men det var jätteroligt att se många spelare ta så mycket ansvar på planen.

"Från klarhet till klarhet"

22-åriga Eveliina Summanen har etablerat sig som en ledare i Finlands centrallinje. Hon debuterade i landslaget i förra VM-kvalet och är numera en given spelare på mitten.

Summanen gjorde sitt tredje landslagsmål och flera skotska spelare fick känna på hennes robusta duellspel.

– Hon går från klarhet till klarhet. Hon är bara 22 år, men hon har internationella kvaliteter, säger Signeul.

Eveliina Summanen i närkamp mot Skottland.
Bildtext Eveliina Summanen tog för sig.
Bild: Lehtikuva

Det handlar om allt från den taktiska delen till det rent fysiska.

– Hon läser spelet oerhört bra, är snabb, kan tempoväxla och är både stark och spänstig. Men jag tycker framför allt att hon har en bra mentalitet. Hon ser möjligheter och är inte rädd för att misslyckas. Hon vill framåt och därför blir hon också matchvinnare.

Summanen spelar i det svenska topplaget Kristianstad och har varit bra.

– Hon har varit en av deras bästa spelare. Hon är verkligen en viktig del av att de är i toppen.

Bortamatchen mot Skottland spelas i december

Efter fyra segrar och ett kryss ligger Finland riktigt bra till i EM-kvalet inför de sista matcherna. Portugal och Skottland jagar Finland, men de möts hemma och borta innan kvalet är färdigspelat.

För Finland återstår bortamatcher mot Skottland och Cypern samt hemmamatchen mot Portugal.

Anna Signeul applåderar efter seger.
Bildtext Anna Signeul.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Det enda matchdatumet som är fastslaget är mötet med Skottland i Edinburgh den 1 december. De två sista matcherna spelas nästa år, men dagarna är inte spikade ännu.

– En bortamatch mot Skottland på gräs blir jättetufft, men vi satte oss i respekt nu. Den här segern gav oss mycket självförtroende och spelarna förstår att vi kan slå lag som är högre rankade, säger Signeul.

Kvalspelet till EM i England sommaren 2022 går i otakt på grund av coronapandemin. Landslag som Nederländerna, Norge, Sverige och Tyskland har redan kvalat in till slutspelet.

De nio gruppettorna och de tre bästa tvåorna går direkt till EM. De sex övriga tvåorna gör upp om de tre sista EM-biljetterna i playoff.

Diskussion om artikeln