Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En oas för ungdomar stänger sina dörrar – servicen på svenska i Åbo kan försvagas

Från 2020
Plakat på väggen. På plakatet står det "Ungdomsverkstaden Troja"
Bildtext "När man har rätt till service på svenska ska man också får det." - Marina Sjöblom-Kyllönen på ungdomsverkstaden Troja.
Bild: Yle/Marie Söderman

Enligt ett beslut som togs för ett år sedan kommer verksamheten på ungdomsverkstaden Troja att läggas ner från och med 31 december i år. Hur den bortfallande verksamheten ersätts är ännu inte klart.

Ungdomsverkstadens uppgift har varit att bidra med psykiskt och socialt stöd för svenskspråkiga ungdomar i Åbo i åldern 15 till 29 år.

Tills vidare bedrivs verksamheten av Kårkulla samkommun, men på grund av att den inte varit ekonomiskt hållbar måste Kårkulla överlåta verksamheten till Åbo Stad.

- Kostnaderna för att upprätthålla lokalen, personalen och aktiviteterna blev för stora. Kunderna hade inte fått någon betalningsförbindelse från sin kommun. Dessutom är det inte en del av vår kärnverksamhet, säger Camilla Sundell, styrelsemedlem vid Kårkulla samkommun.

Lösningen är ännu oklar

Nu faller ansvaret tillbaka på Åbo stad. Staden ordnar redan motsvarande verksamhet på finska och är mycket mån om att liknande service ska fortsätta att finnas också på svenska. Exakt hur denna verksamhet kommer att uppfyllas är fortfarande oklart.

- Kårkulla närmade sig ungdomsnämnden då det stod klart att de inte längre kunde fortsätta verksamheten på Troja. För min del är det viktigaste att verksamheten fortsätter, men om Åbo stad själv ordnar den eller om den köps av en tredje part är ännu under behandling. Vi ska ta upp den här frågan på vårt nästa möte, kommenterade Vesa Hanski från ungdomsnämnden.

En oas för ungdomar stänger sina dörrar

På ungdomsverkstaden var stämningen något sorgsen. Det är ett arbete som pågått i många år som nu löses upp. Många ungdomar som annars skulle finna sig utan ett socialt nätverk behöver verksamheten för sitt välmående. Dessutom kan verkstaden ge en riktning för framtiden.

- Det kan hända att det uppstår ett glapp i servicen på svenska i tiden mellan att vi stänger våra dörrar och att staden får igång en ersättande verksamhet. Jag hoppas någon nu tar i stafettpinnen så fort som möjligt, sade Marina Sjöblom-Kyllönen på ungdomsverkstaden Troja.