Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fulare coronasiffror – Tyskland går in för mer nedstängning

Från 2020
Uppdaterad 28.10.2020 18:55.
Angela Merkel håller på att sätta på sig ett munskydd.
Bildtext Angela Merkels Tyskland går in för att begränsa de privata kontakterna människor emellan för att få bukt på coronaepidemin.
Bild: AFP / Lehtikuva

Från och med måndag gäller i Tyskland igen skärpta coronarestriktioner. Genom rejält utvidgade begränsningar vill man få bukt med de stigande coronasiffrorna. Med nästan 15 000 registrerade fall inom ett dygn nåddes under onsdagen en ny rekordnivå.

Begränsningarna som på nytt stänger ner delar av samhället kommer att gälla fram till slutet av november.

Bland annat restauranger, barer och nattklubbar tvingas igen hålla stängt. Det samma gäller för teatrar och konserthus.

Restriktionerna gäller också till exempel gym och idrotts- och simhallar. I november tillåts inte heller några idrottsevenemang med publik på läktarna, det här gäller bland annat för de tyska fotbollsligorna.

Hotellen i Tyskland ska inte heller längre få ta emot personer som turistar i hemlandet.

Den tyska planen går nu också ut på att i hög grad begränsa de privata kontakterna människor emellan.

Förutom personer från det egna hushållet får man i fortsättningen endast träffa personer från ett annat hushåll samtidigt. Fler än tio personer får inte samlas på en och samma plats.

Skolor och daghem ska enligt den nuvarande planen hålla öppet så långt det är möjligt. Butikerna ska också förbli öppna.

Merkel med manande ord

Besluten om de nya restriktionerna fattades i samband med en videokonferens mellan förbundskansler Angela Merkel och regeringscheferna i de tyska delstaterna.

Målet är att man genom nya begränsningar nu ska sätta stopp för den negativa utvecklingen, så att det under julhelgen förhoppningsvis inte ska behövas några strikta restriktioner.

Under den gångna veckan har antalet coronafall ökat betydligt och på onsdagen var man redan uppe i nästan 15 000 nya fall inom ett dygn.

I samband med en presskonferens under onsdagskvällen konstaterade förbundskansler Angela Merkel att det nu krävs en nationell kraftansträngning.

Merkel har redan flera gånger kommit med manande ord till befolkningen om att minska på kontakterna till andra människor. På torsdag väntas hon upprepa sina ord då hon tar ställning till coronapolitiken i ett tal i den tyska förbundsdagen.

Merkel ville redan i mitten av oktober införa striktare coronarestriktioner i hela Tyskland, men de här planerna stoppades av flera delstatschefer som då inte såg några större behov för skärpta regler.