Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rösta fram Årets vardagshjälte coronaåret 2020 - här är de fem finalisterna!

Från 2020
Uppdaterad 31.10.2020 14:44.
 Collagebild av svenska dagens 2020 vardagliga hjältar.
Bildtext Gun-Britt Lyngander, Daniela Strandberg, Tomi Puikkonen, Susanna Isaksson och Sara Alavesa är finalister i omröstningen Årets vardagshjälte coronaåret 2020.
Bild: Henri Salonen

Inför svenska dagen ges besökarna på svenska.yle.fi chansen att rösta fram Årets vardagshjälte coronaåret 2020. En jury har sållat fram fem finalister bland publikens nomineringar. Omröstningen pågår fram till svenska dagen 6.11 kl. 21.00. Bekanta dig med finalisterna här och rösta på din favorit!

För ett par veckor sedan bad vi er nominera personer som kunde kvalificera som Årets vardagshjälte coronaåret 2020.

Det kom in många förslag på personer som gjort sig förtjänta av den här utmärkelsen.

Många har engagerat sig i sina medmänniskor

Det som söktes var en person som gjort en extra insats, stor som liten, för sina medmänniskor under coronaåret.

- Det var glädjande att läsa igenom de nomineringar som kommit in och se att så många engagerat sig i sina medmänniskor under året, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson, som är en av jurymedlemmarna.

Juryn sållade fram fem finalister

Juryn, som består av justitieminister Anna-Maja Henriksson, Åbo Akademis studentkårs styrelseordförande Matias Martelin och kocken Michael Björklund, utsåg sedan fem finalister bland de nominerade.

- Många av de nominerade skulle vi gärna ha lyft fram, så som alla lärare och alla sjukvårdare, men nu var vi ute efter en enskild person och därför ser listan ut så här, berättar Matias Martelin.

- Folk har ställt upp på så många olika sätt för sin medmänniskor under året, det har verkligen varit stort som smått, säger Michael Björklund.

Nu är det upp till besökarna på svenska.yle.fi att rösta fram vinnaren som koras på Folktingets direktsända svenska dagen-fest i Yle Fem och på Yle Arenan 6.11 med start kl. 19.50.

Direktsändningen görs som ett samarbete mellan Folktinget, Parad Media och Svenska Yle.

Var noga med att välja och kryssa i din favorit innan du skickar iväg svaret!

Omröstningen är nu stängd.