Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Ska vi bara dansa macarena?" – avstånd, munskydd och inga pardanser på gamlas dans möts med besvikelse bland gymnasiestuderande

Från 2020
Kvinnor med tyllklänningar där bara kjolen syns.
Bildtext Coronaepidemin gör att förberedelserna inför de gamlas dans under våren ser mycket annorlunda ut, något som en del gymnasiestuderande inte är förtjusta i.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

När övningarna inför de gamlas dans kör i gång på gymnasierna görs det i år med förändrade arrangemang. Utbildningsstyrelsen rekommenderar att man under danserna håller avstånd på 1–2 meter och använder munskydd.

Rekommendationerna baserar sig på de direktiv som Undervisnings- och kulturministeriet och Institutet för hälsa och välfärd har gett för utbildningar på andra stadiet.

Men kan man verkligen ordna en danstillställning under sådana omständigheter?

Vid Tölö gymnasium upplever en del studerande att det inte är någon poäng att ordna evenemanget med de här arrangemangen.

Timo Tihtonens första tanke när han hörde om rekommendationerna var att det känns onödigt att alls ordna de gamlas dans i sådant fall.

– Jag tappade egentligen hoppet. Just nu verkar det inte som att coronaläget kommer bli så mycket bättre fram tills den tid då gamlas dans brukar ordnas. Min reaktion är att hellre har vi ingenting än det som nu föreslås.

Han går på andra årskursen på Tölö gymnasium i Helsingfors och hör till en av dem som i vanliga fall skulle ha firat gamlas dans på våren.

Andra reaktioner var försiktigt optimistiska.

– Jag var inte överraskad, men delvis är det positivt att det inte är helt inhiberat. Jag hade lite förväntat mig att vi inte alls får ha någon gamlas dans, säger Bertha Simojoki, en annan studerande vid gymnasiet.

En höjdpunkt under gymnasietiden

De gamlas dans, som på en del håll kallas för de äldstes dag, ordnas traditionellt på våren i samband med bänkskuddardagen, då abiturienterna lämnar gymnasiet för att förbereda sig för studentskrivningarna.

Dansen ordnas för att fira att andra årets studerande nu är äldst på gymnasiet.

Flera av de studerande Yle Huvudstadsregionen talat med har länge sett fram emot evenemanget.

– Jag har i många år sett fram emot att dansa på gamlas dans. Men samtidigt så är det kanske viktigare att ta coronan på allvar än att dansa ett par danser, säger Karin Boström som också är andra årets studerande.

Det känns lite töntigt, som något slags lågstadiedisco

Samtidigt tycker hon att det känns konstigt att ordna en gamlas dans där pardanser inte är möjliga.

– Det känns lite töntigt, som något slags lågstadiedisco. Vad ska man riktigt dansa, är det macarena eller vad?

Timo Tihtonen tycker också att det känns konstigt att dylika begränsningar införs på gamlas dans, medan det i det dagliga skolarbetet ändå förekommer en hel del närkontakt.

– Alla studerande äter i samma matsal och det är inte möjligt att hålla avstånd hela tiden. Det känns som om det skulle vara en mindre risk att till exempel begränsa sig till ett par och sedan inte byta alls under dansen, säger han.

Han säger ändå att han förstår att det är experter och data som ligger som grund för rekommendationerna, även om han tror att en gamlas dans inte skulle leda till större exponering än vad som sker under dagarna i gymnasiet.

Uppklädda ungdomar dansar gamlas dans.
Bildtext De gamlas dans brukar i vanliga fall innehålla parbytesdanser.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Efter att beskedet om restriktionerna har de studerande diskuterat möjligheterna att helt och hållet flytta de gamlas dans till ett senare tillfälle för att kanske kunna ordna evenemanget under mer traditionella former.

– Det har diskuterats om det skulle göras senare på våren eller till och med nästa höst. Men då finns det studentskrivningar att fundera på, säger Karin Boström.

– Vi vet inte hur situationen kommer att vara. Om vi nu bestämmer oss för att skjuta upp det så kan det hända att situationen är värre och att det då inte alls går att ordna dansen. Så jag kanske skulle välja det säkra kortet och åtminstone få ordna en dans med restriktionerna, säger Bertha Simojoki.