Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Tomas Söderlund: "Jag stöter längst om jag lyssnar på elektronisk dansmusik"

Från 2020
Tomas Söderlund.
Bildtext Tomas Söderlund meddelande tidigare i höst att han lägger av.
Bild: Arash Matin / Yle

Vilka är enligt Tomas Söderlund hans bästa egenskaper som kulstötare? Hurudan musik lyssnar han helst på? När skrattade han senast så mycket att han grät? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till kulstötaren Tomas Söderlund.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är kulstötaren Tomas Söderlund.

Tomas Söderlund från IF Raseborg har haft en gedigen karriär som kulstötare. Han har vunnit Kalevaspelen två gånger och hall-FM tre gånger. Han fick nio FM-medaljer på raken. Den tionde blev han utan eftersom han tidigare i år slutade på sjunde plats i Kalevaspelen. Han meddelade i höst att han lägger av och att Kalevaspelen var hans sista stora tävling.

Tomas Söderlund har i denna serie fått frågor av fotbollsspelaren Linda Sällström, artisten Fredrik Furu, skådespelaren Susanne Marins, producenten Janne Hyöty, artisten Hanna Lagerström, programledaren Märta Westerlund, äventyraren Patrick Degerman, dansbandslegenden Hans Martin, skådespelaren Jonas Bergqvist och mediaproducenten Tage Rönnqvist.

Fredrik Furu.
Bildtext Fredrik Furu har bland annat släppt låtarna Sommartid och 500 dar i år.
Bild: Marcos Engman.

Fredrik Furus fråga: När skrattade du senast så mycket att du grät?

– Jag skrattar väldigt sällan så mycket att jag gråter. Men senast jag gapskrattade var när jag kastade frisbeegolf med några polare. En av kompisarna skulle kasta men frisbeen fastnade i hans hand. Det är sådant som ofta händer när man kastar frisbeegolf. Jag skrattade ju inte så att jag grät, men det var sjukt roligt.

Janne Hyöty
Bildtext Janne Hyöty är en känd musikproducent.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Janne Hyötys fråga: Hurudan musik lyssnar du helst på?

– Jag är en allätare. Musikvalet beror på vilket humör jag är på när jag tränar. Jag lyssnar ibland på rap eller rock, men den senaste tiden har jag lyssnat mest på elektronisk dansmusik. Jag stöter ofta längre på träningen om jag lyssnar på musik, vilket var negativt under vissa tävlingar eftersom det inte spelades någon musik där. Jag påverkas positivt och stöter längre om jag får lyssna på rätt låtar.

Susanne Marins på golvet med en gitarr.
Bildtext Artisten och skådespelaren Susanne Marins var med i musikalen Gambämark.
Bild: VBL

Susanne Marins fråga: Vad var dina bästa egenskaper som kulstötare?

– Att jag var ganska jämn. Under tävlingarna fick jag ut nästan allt som jag hade i mig och jag tyckte även om att tävla. Kroppen kom igång under tävlingarna. Jag har aldrig varit på OS- eller VM-nivå, men på FM-nivå har jag alltid gjort bra ifrån mig.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Tomas om hur långt kulan skulle flyga ifall han slängde den istället för att stöta den, om han experimenterat med att skrika olika saker när han stöter och hur en karriär inom friidrotten finansieras.

Tomas Söderlund: "Jag stöter längst om jag lyssnar på elektronisk dansmusik"

16:52

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln