Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utegångsförbud i Philadelphia - presidentkandidaterna har motsatt syn på polisskjutning i vågmästarstat

Från 2020
Uppdaterad 29.10.2020 08:26.
"Jag hatar inte poliser, men jag hatar att poliser inte motsätter sig det att poliser dödar svarta", stod det på demonstranternas ljusskylt under en demonstration i Philadelphia på tisdagen.
Bildtext "Jag hatar inte poliser, men jag hatar att poliser inte motsätter sig det att poliser dödar svarta", stod det på demonstranternas ljusskylt under en demonstration i Philadelphia på tisdagen. Copyright: AFP / Lehtikuva
Bild: AFP / Lehtikuva

Myndigheterna i Philadelphia införde nattligt utegångsförbud för att förhindra fortsatta oroligheter efter måndagens polisskjutning där. Pennsylvania tillhör vågmästarstaterna i presidentvalet, men det är oklart hur oroligheterna i Philadelphia kan komma att påverka valet.

Det har varit spänd stämning på gatorna i Philadelphia sedan måndag eftermiddag, då en 27-årig svart man sköts ihjäl av poliser där.

Enligt mannens familj led mannen av akuta psykiska problem och anhöriga till honom ska ha ringt nödnumret och försökt tillkalla ambulans.

Philadelphia Inquirer uppger att familjen också ringt polisen tiotals gånger under de senaste månaderna på grund av problem med mannen och att han också hade ett brottsregister.

En video från ett ögonvittne till polisskjutningen visar hur 27-åringen närmar sig poliserna, efter att de beordrat honom att släppa en kniv han ska ha haft i handen. Samtidigt hörs hans mamma skrika till poliserna. Därefter avfyrar poliserna 14 skott mot 27-åringen.

Demonstranterna tände eld på en soffa under protesterna på tisdagen.
Bildtext Demonstranterna tände eld på en soffa under protesterna på tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Både på måndagen och på tisdagen urartade protesterna mot polisskjutningen delvis i plundrande och sammandrabbningar.

Polisen i Philadelphia uppger att man gripit över 170 människor under protesterna och att åtminstone 53 poliser skadats i sammandrabbningarna.

Det utegångsförbud som trädde i kraft klockan nio på onsdag kväll verkar ha fått önskad effekt. Situationen i Philadelphia uppgavs vara lugnare på onsdag kväll än kvällarna innan.

Kommentarerna från Trump och Biden är helt olika - förstås

Polisen i Philadelphia har lovat offentliggöra samtalen till nödnumret och från polisernas kroppskameror och att incidenten utreds ordentligt.

Polischefen har också klagat över att polisen i Philadelphia saknar såväl utbildning som resurser för att ta hand om människor med akuta psykiska problem.

En stor del av invånarna i staden Philadelphia är svarta eller av latinamerikansk börd. Staden styrs av demokrater. Philadelphia är den största staden i delstaten Pennsylvania.

Pennsylvania, i sin tur, tillhör de vågmästarstater som kan avgöra presidentvalet nästa vecka.

President Donald Trump höll ett kampanjmöte i Nevada på onsdagen och där beskrev han händelserna i Philadelphia som "förskräckliga".

Han beskyllde också stadens demokratiska ledare för oroligheterna där. Dessutom erbjöd han hjälp från federala styrkor för att få slut på plundrandet.

"Walter hade också en familj" står det på den här demonstrantens plakat, med hänvisning till 27-åringen som sköts ihjäl av poliser i Philadelphia.
Bildtext "Walter hade också en familj" står det på den här demonstrantens plakat, med hänvisning till 27-åringen som sköts ihjäl av poliser i Philadelphia.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump anklagade också sin rival Joe Biden för att inte ha fördömt plundrandet och våldet i samband med protesterna i Philadelphia. De facto hade Biden strax innan fördömt våldet.

Men Biden fördömde också polisbrutaliteten mot svarta med att säga att "ännu ett svart liv har gått förlorat" och att "vi kan inte acceptera att mentala problem i det här landet leder till döden".

Det är oklart om och hur polisskjutningen och de därpå följande protesterna i Philadelphia kan tänkas påverka valutgången i Pennsylvania.

Källor. Reuters, AP, The Philadelphia Inquirer