Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

I Österbotten gick coronakurvan lika snabbt upp som ner: "Folk har skött sig väldigt bra"

Från 2020
Uppdaterad 29.10.2020 09:31.
Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Peter Nieminen.
Bild: Vasa centralsjukhus bildbank

I Vasa sjukvårdsdistrikt går incidenstalet stadigt neråt. Enligt chefsöverläkaren Peter Nieminen kan man åtminstone för en tid framåt andas lite lugnare.

Under de senaste sex dagarna har 43 nya fall av coronasmitta konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Det är en enorm minskning med tanke på att för över en vecka sedan kunde man ha lika många, eller till och med flera fall, dagligen.

- Nu ser det mycket ljusare ut än vad det gjorde ännu för två veckor sedan. Vi är på väg åt mycket bättre håll och vi hoppas att det forstätter på samma sätt med enstaka fall, säger Peter Nieminen.

En annan positiv sak är att väldigt få har behövt sjukhusvård på grund av covid-19.

- Man kan nästan räkna med en hand de patienter som har behövt sjukhusvård. Med tanke på hur många som har varit covid-19-positiva så har väldigt få behövt sjukhusvård jämfört med våren.

Hurudana patienter har behövt sjukhusvård?

- Det har varit varierande ålder på patienterna och ingen svår sjukdomsbild. De har inte behövt intensivvård.

Tackar befolkningen

Coronasituationen eskalerade med snabb takt för ett par veckor sedan då smittan spred sig som en löpeld bland studerande i Vasa. Men lika snabbt har också kurvan vänt neråt.

- Första tanken var att hoho, nu börjar det igen, sedan när det exploderade på det där sättet så visste man inte vad man skulle tänka.

- Nu skedde det en ändring snabbt, så vi är tacksamma att vi åtminstone en tid framåt kan andas lite lugnare igen.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikt skred man till snabba åtgärder för att hindra smittspridningen och folk har tagit rekommendationerna på allvar enligt Nieminen.

- Folk har skött sig väldigt bra, utan det skulle det inte varit möjligt att det har blivit så här bra på en så kort tid. Alla har gjort sitt jobb bra och därför har det blivit så här bra nu, fastän det såg ganska katastrofalt ut för någon vecka sedan.

Restriktionerna luckras upp

Eftersom antalet nya fall av coronasmitta minskar har man också nu igen börjat lätta på restriktionerna. Bland annat kan andra stadiets skolor återgå till närstudier, men råden om munskydd gäller ännu.

- Det är viktigt att man inte hoppar direkt till ett öppet samhälle igen. Ifall situationen råkar bli mycket värre igen, så måste vi återgå till strängare restriktioner, säger Nieminen.

- Det är kanske något vi måste lära oss att leva med den här vintern. Det blir bättre och sämre och så stramar man åt igen.

Har du någon hälsning du vill framföra till österbottningarna?

- Fortsätt kämpa.

Artikeln uppdaterad 29.10 kl.9.30 med en korrigering. Tidigare stod det felaktigt att det varit 43 fall under de senaste sju dagarna. Den siffran gäller för de senaste sex dagarna.

Diskussion om artikeln