Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Ingen BUU-turné i år men Plåstret bjuder på exklusivt drama!

Från 2020
Uppdaterad 10.11.2020 12:55.
Plåstret är en programledarmus i Svenska Yles barnprogram.
Bildtext Plåstret bjuder på magnifikt spännande äventyr!
Bild: Yle/ Åsa Svarvar

Vad kan man hitta på för roligt i coronatider då man inte får åka runt och träffa barn som vanligt under en BUU-turné? Den frågan har BUU-ledarna grunnat på under den senaste tiden.

BUU-turnén och BUU-dagarna brukar vara årets höjdpunkt för BUU-ledarna då de i slutet av november åker omkring i Svenskfinland och får träffa alla BUU-klubbisarna live.

Det brukar vara show, kramar och julkalendrar.

- Barnen väntar alltid med spänning på oss. Ofta då vi kommer till en dagisgård på morgonen och börjar ställa i ordning så ser vi hur alla står och kikar och vinkar till oss genom fönstren. Det är fint, säger Malin Olkkola.

Buu-ledaren Lisa får kramar av två flickor i rosa kläder.
Bildtext BUU-ledarna älskar att träffa och krama publiken.
Bild: Charlotte Lindberg/Yle

- De flesta barn kommer fram till oss som att vi känt varandra för evigt. Vi är ju kompisar. Och det är ju sant, säger Jonathan "Jontti" Granbacka.

- Det är en massa high fives. Ibland får vi teckningar! En gång fick jag en bild på en rymdraket och på den stod det "en rymdraket åt astronauten Lisa". Den blev jag superglad över, berättar Lisa Gerkman.

- Det bästa med att åka ut på turné är att träffa alla BUU-klubbisar men också att få vara med de andra programledarna en längre tid, säger Emil Jokipalo.

Plåstret har huvudrollen i ett nyskrivet drama

Förstås finns det inget som ersätter en riktig BUU-turné men något skojigt vill BUU-ledarna förstås hitta på istället. Därför har de nu skrivit ihop ett riktigt spännande dramaäventyr med Plåstret i huvudrollen.

Äventyret heter "Musteriet i TV-huset" (istället för mysteriet eftersom Plåstret är inblandad - ska inte förväxlas med ett saftkokeri!) och involverar alla BUU-ledare, Bråk-Britta (känd från Superhjälparna) och ett bad med smältost.

Vad annat kan ni avslöja om "Musteriet i TV-huset"?

- Det blir ett riktigt spännande äventyr där vi samtidigt rör oss lite "bakom kulisserna" i TV-huset, så det är något man inte vill missa, säger Malin Olkkola.

Plåstret var med på torget i Jakobstad under Näsdagen 2018.
Bildtext Plåstret har någonting i kikaren som avslöjas den 30.11.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Det blir humor, spänning och lite missförstånd ackompanjerat av Plåstret och en mystisk rödhårig buse. Se för att veta, säger Jonathan Granbacka med mystisk röst.

BUU-ledarna ville hitta på något alldeles extra som plåster på såren och har släppt lös sina vildaste fantasier. Dramat utspelar sig i Yles korridorer för att samtidigt visa lite hur det ser ut bakom kulisserna.

- Det är lite magi, djur och överraskningar inblandade! Och alla BUU-ledare såklart. Och Plåstret, berättar Lisa Gerkman.

Vilka tokigheter de hittar på kan du se i BUU-klubben den 30.11 - dagen innan årets julkalender kör igång!

Barnen fick följa med showen och hjälpa BUU-ledarna hitta den försvunna julkulan.
Bildtext Barnen brukar vara fyllda av förväntan under BUU-turnén.
Bild: Charlotte Lindberg/Yle

Hur känns det nu då ni inte kan åka och träffa barnen?

- Det är lite ledsamt men man måste alltid tänka på säkerheten och just nu är det inte säkert att åka ut och träffa tusentals barn runt om i Finland, säger Emil Jokipalo.

- Riktigt synd, faktiskt. Turnén med allt vad den innebär, och förberedelserna inför den brukar vara en av höjdpunkterna på året, säger Malin Olkkola.

- Vi kommer ju att försöka sprida glädje på andra sätt och göra olika extra grejer men jag förstår alla besvikna barn, jag är också besviken för det är inte samma sak, säger Lisa Gerkman.

Buu-klubbsledaren Jonathan Granbacka får skriva autograf åt sina fans på Buu-turnén.
Bildtext Jontti brukar få skriva många autografer.
Bild: YLE/ Maria Helsing

- Jag tror att det har betytt mycket för många barnfamiljer att vi alltid dykt upp i november. Det har blivit något av en familjetradition. Vi får hoppas att den traditionen tar bara ett års paus och att alla gamla och nya BUU-klubbisar kommer nästa år, säger Jonathan Granbacka.

En liten flicka klappar på Buu-stämpeln.
Bildtext Många BUU-klubbisar gillar att träffa stämpeln som är BUU-klubbens symbol.
Bild: YLE/ Maria Helsing

Videohälsning till alla BUU-klubbisar

Utöver dramaäventyret kommer alla BUU-klubbisar också att få en liten hälsning från BUU-ledarna som man kan titta på hemma eller tillsammans med sin daghemsgrupp.

Buu-klubbens julturné med Jonathan Granbacka, Malin Olkkola, Staffan Gräsbäck och Lisa Gerkman.
Bildtext En sångstund med BUU-ledarna är aldrig fel!
Bild: YLE/ Maria Helsing

I videon får man sjunga rörelsesånger och leka en stund tillsammans med BUU-ledarna.

Skicka din hälsning till BUU-ledarna!

Om ditt barn vill skicka en hälsning direkt till BUU-ledarna så går det bra att prata in en hälsning och skicka den som ett ljudmeddelande till samma Whatsappnummer som BUU-Önskemusik har: 044 421 45 46.

Har man dessutom ett låtönskemål så går det också bra att önska en sådan i samma veva. Hälsningarna hörs i BUU-Önskemusik den 29.11.

buu-klubben
Bildtext Skicka en egen hälsning till BUU-ledarna!
Bild: Iisa Smeds/Yle

Hämta din julkalender från bibban eller Luckan!

Under BUU-turnén och BUU-dagarna brukar alltid årets julkalendrar delas ut. Också i år delas julkalendrar ut, men i år får man själv hämta sin kalender från biblioteket eller från Luckan.

Här nere hittar du en lista på alla huvudbibliotek och Luckor där kalendrarna finns. En del bibliotek delar också ut kalendrar via sina filialbibliotek.

Kolla med din egen kommuns bibliotek om det finns kalendrar på närmare håll!

BUU-klubbens julkalender 2020 delas ut här:

Diskussion om artikeln