Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland stänger igen ner delar av samhället – förbundskansler Merkel försvarar de hårda coronaåtgärderna

Från 2020
Angela Merkel tittar åt sidan och håller upp ett finger
Bildtext Merkel betonar att det nu inte finns några milda åtgärder och de branscher som igen drabbas av strängare coronarestriktioner kan räkna med stöd från staten.
Bild: Tobias Schwarz / AFP / Lehtikuva

I Tyskland kommer man från och med måndag att igen stänga ner stora delar av samhället på grund av coronaviruset. Regeringens och de tyska delstaternas planer väcker en hel del kritik, bland annat med tanke på de ekonomiska följderna. Förbundskansler Angela Merkel försvarade idag åtgärderna i den tyska förbundsdagen.

– De åtgärder vi igår beslutade om är lämpliga, de är nödvändiga och de är proportionella, konstaterade förbundskansler Angela Merkel flera gånger i sitt tal i förbundsdagen.

Till de här åtgärderna hör bland strikta begränsningar för kontakterna människor emellan.

Hit hör också att restauranger och barer måste stänga och att det igen är slut på konserter, bio, teaterbesök och många andra former av fritidsverksamhet.

Från oppositionshåll talar man om att priset för åtgärderna är för högt och att det nu betalas av dem som hittills har gjort allt rätt i krisen, det vill säga bland annat hotell- och restaurangägare.

Krav om bredare debatt

Liberalerna, liksom flera andra partier i förbundsdagen, ser problem i att besluten om coronaåtgärderna fattas utan att parlamentet får säga sitt.

– Den tyska förbundsdagen kan inte göra annat än att i efterhand ta notis om vilka beslut som har fattats. Det här äventyrar inte bara acceptansen för åtgärderna utan skadar också demokratin i stort, konstaterade liberalernas ordförande Christian Lindner.

Med närmare 17 000 nya coronafall under det senaste dygnet betonar Merkel ändå att det nu inte finns några milda åtgärder och de branscher som igen drabbas kan räkna med stöd från staten.

– Vi har en situation där myndigheterna inte längre klarar av att reda ut smittokedjorna och på sätt sätta stopp för att viruset sprids. Därför behövs kontaktbegränsningar, säger Merkel.

Hon efterlyser en debatt om åtgärderna, men då med klara regler.

Lögner, desinformation, konspirationsteorier och hat skadar inte bara den demokratiska debatten utan också kampen mot viruset, säger Merkel.

Diskussion om artikeln