Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollsligan skrotar sina planer på slutserier – coronaexponeringar i RoPS blev sista droppen

Från 2020
Uppdaterad 29.10.2020 16:19.
Tim Väyrynen jublar efter HJK-mål.
Bildtext HJK är nära ett nytt ligaguld efter fotbollsligans beslut.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Fotbollsligan skrotar planerna på slutserier – och plötsligt återstår endast en dryg omgång av säsongen. Jumbon RoPS meddelar att delar av laget är satt i karantän på grund av coronaexponering och KuPS gratulerar HJK till guldet.

Tanken var att de tolv fotbollsligalagen skulle delas in i en övre och nedre slutserie efter 22 grundserieomgångar.

Men coronafall och exponeringar har förorsakat en hel del oreda i fotbollsligans matchschema, samtidigt som hösten blir kallare. Nu står det klart att det inte blir några slutserier alls.

I stället blir det tabellen efter grundserien som blir den slutgiltiga för säsongen 2020, meddelar ligan i ett pressmeddelande.

– Ett allt sämre virusläge i kombination med ett nytt karantänsfall fick styrelsen att bestämma att årets fotbollsliga avslutas efter grundserien, meddelar ligan.

Enligt ligans vd Timo Marjamaa var beslutet som fattades under ett extrainsatt möte med alla ligaklubbar i dag enhälligt.

Strök sin ansökan

Ligaklubbarna hade i går ett möte då de kom fram till att de vill att slutserierna spelas. Samtidigt meddelade ligan att man ansöker om tillstånd från Bollförbundet att förlänga säsongen till den 30 november för att hinna med det.

På dagens förbundsstyrelsemöte skulle frågan behandlas, men i sista stund valde ligan att backa.

Anledningen var att ligan sent på onsdagskvällen fick veta att spelare i ett lag blivit exponerade för coronaviruset och blivit satta i karantän. Deras karantän skulle skjuta upp den sista omgången i grundserien ytterligare.

Jumbon RoPS skriver på sin webbplats att det handlar om deras spelare. Fyra A-lagsspelare och elva spelare i akademilaget är i karantän. De har exponerats för coronaviruset i skolan.

Trots det vill RoPS spela sin sista ligamatch som planerat den 4 november.

För en vecka sedan åkte RoPS på en 0–1 förlust mot HIFK i Helsingfors.
Bildtext För en vecka sedan åkte RoPS på en 0–1 förlust mot HIFK i Helsingfors.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

På grund av läget i Rovaniemi hade det ändå kunnat bli så att slutserierna inte skulle ha inletts före den 19 november – en händelseutveckling som hade omöjliggjort slutserierna.

– Vi funderade tillsammans och RoPS är beredda att spela utan en del spelare i sista omgången. Det minskar risken att det skulle komma nya karantänfall och vi tvingas att skjuta fram den sista omgången ännu mer, säger Timo Marjamaa till Yle.

Redan efter gårdagens möte var IFK Mariehamns vd Peter Mattsson skeptisk till att ligans planer skulle gå att genomföra.

– I ärlighetens namn blir det tajt att kunna spela 27 omgångar. Då ska allt lyckas till hundra procent. Jag tror att det är stor sannolikhet att det blir corona i flera lag, sa han till Yle Sporten.

HJK blir mästare

Dagens besked innebär i praktiken att HJK har säkrat ligatiteln. Helsingforsklubben leder serien med tre poäng före KuPS – och tabelltvåan från Kuopio har bara en match kvar att spela.

HJK har två matcher kvar och dessutom en överlägsen målskillnad.

– Vi anser att det här är det enda rätta beslutet i det här läget. Det var inte möjligt att genomföra slutserierna och vi godkänner det fullt ut, säger KuPS vd Jarmo Heiskanen till Helsingin Sanomat.

– Det här är ett rättvist slutresultat. HJK var bättre i våra interna möten – de vann en match klart och i den andra blev det oavgjort. De var bättre än vi i år.

Läget i fotbollsligan

LagMatcherPoäng (+/-)
1. HJK2044 (+31)
2. KuPS2141 (+14)
3. Inter2140 (+19)
4. Honka2137 (+12)
5. Ilves2133 (+5)
6. FC Lahti2129 (-2)
7. HIFK2128 (-3)
8. SJK2026 (-2)
9. Haka2122 (-15)
10. IFK Mariehamn2020 (-10)
11. TPS2015 (-18)
12. RoPS215 (-35)

Vid lika poäng avgör målskillnad.

Kvarvarande matcher:

31.10: TPS–SJK

1.11: IFK Mariehamn–HJK

4.11: FC Lahti–HIFK
4.11: Haka–IFK Mariehamn
4.11: HJK–Inter
4.11: Ilves–Honka
4.11: RoPS–SJK
4.11: TPS–KuPS

FC Inter ligger en poäng efter KuPS inför den sista omgången och kan alltså snuva fjolårets mästare på silvret.

I botten är det klart att RoPS degraderas. Kampen om att undvika kvalspel mot tvåan i division 1 är fortfarande öppen. Nuvarande kvallaget TPS har fem poäng upp till IFK Mariehamn på säker mark och båda lagen har två matcher kvar att spela.

Den sista omgången ska enligt det nuvarande schemat spelas den 4 november.

Diskussion om artikeln