Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Coronaviruset tynger gymnasieelevers vardag i Borgå: "Sådant som skulle förgylla vardagen kan vi inte ordna"

Från 2020
Eleverna vid Borgå gymnasium, Nicolina Blomander, Ronja Flykt, Olivia Halttunen och Valter Nyholm
Bildtext Coronapandemin stressar gymnasisterna Nicolina Blomander, Ronja Flykt, Olivia Halttunen och Valter Nyholm, men de mår bra trots omständigheterna.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Coronapandemin har lett till att unga har svårt att koncentrera sig på vardagen, isoleringen tråkar ut, munskydd på lektionerna irriterar och för många hemläxor ger stress.

Den här torsdagen (29.10) säger Borgå gymnasiums förstaklassare Valter Nyholm, Olivia Halttunen, Ronja Flykt och andraklassaren Nicolina Blomander att de mår bra eller helt okej.

Men det är inte en självklarhet att östnyländska skolelever och studerande känner så.

Skolpersonal och ungdomsledare vet att bland annat coronapandemin tär hårt på ungas välmående i regionen.

- Inte skulle jag säga att det är helt på topp, men bra med tanke på omständigheterna, litet stressad men annars helt bra, säger Nicolina Blomander.

Det är främst skoluppgifter och coronapandemin som tynger Blomander.

- I skolvardagen kan vi inte ordna så hemskt mycket extra program och vi måste vara väldigt noga med att hålla avstånd och vi kan inte ha besökare här. Sådant som skulle förgylla vardagen alltid emellanåt kan vi inte ordna, fortsätter Blomander.

Förutom i skolarbetet tynger också alla dystra nyheter om coronapandemin så där i allmänhet.

- Jag håller helt med att det tynger nog vardagen och när vi fick "maskipakko". Det är tungt sitta på lektionerna när man inte får tillräckligt med syre. Det blir tyngre än normalt, säger Valter Nyholm.

Borgå gymnasium
Bildtext Studerandena i Borgå gymnasium bär munskydd på lektionerna.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

- Det är synd att sådana traditioner som man har väntat ivrigt på inte kan ordnas. Jag tänker på vårfesten förra året som var annorlunda och halloween. Förhoppningsvis är det någon julfest men det vet man aldrig, säger Ronja Flykt.

Men gymnasiets studerande har inte gett upp utan planerar en sorts halloweenfest till fredagen.

- Det är klassen som är mest utklädd som får något pris. Vi har inte tänkt genom alla små detaljer, men det gör vi nog snabbt, säger Olivia Halttunen.

Tråkigt när hobbyerna inhiberas

Gymnasisterna har märkt att unga i deras omgivning inte mår riktigt bra.

- Nog har man ju märkt att folk klagar hela tiden på att det är tyngre och att man inte kan göra mycket. Folks hobbyer faller också bort på grund av coronan, säger Valter Nyholm.

De har också lagt märke till att auktoritetstron till myndigheter och respekten för vuxna har vacklat bland unga under det senaste året.

Olivia Halttunen ger ett exempel från sin vardag, om hur studerande som i höst började gymnasiet förehåller sig till ordningen i skolan jämfört med tidigare år.

- Många lärare har behövt säga till att vi ska följa regler och lyssna på läraren. De har sagt många gånger, att det känns lustigt att behöva säga det här till förstaklassister i gymnasiet, att det har de inte behövt tidigare lika mycket, säger Olivia Halttunen.

Gymnasieelever om hur unga mår i Borgå - coronaviruset tynger nog vardagen

7:34

Samhällssituationen medför också att koncentrationen på skola och utbildning emellanåt blir diffus på grund av pandemin som stjäl mycket av uppmärksamheten.

- Jag skulle nog säga, och speciellt med tanke på coronan, att det är ofta man tänker på annat och det är lätt att spåra ur. Jag skulle säga att för dem som har det värre hemma så blir den här situationen ännu värre, säger Nicolina Blomander.

Kanske att försöka umgås mera med sina barn när barnen inte har lika mycket annat program på fritiden som förut.

― studerande Valter Nyholm

De vuxnas stöd är viktigt för att unga ska må bra. Föräldrar och syskon har nu en unik möjlighet att till exempel umgås och göra mera tillsammans.

- Kanske att försöka umgås mera med sina barn när barnen inte har lika mycket annat program på fritiden som förut. Nu blir det kanske bara skolarbete och så ligga hemma för man kan inte fara någonstans för att man inte får, eller att hobbyerna har blivit inhiberade, säger Valter Nyholm.

Det är också viktigt att föräldrar sätter sig in i barnens situation och förstår att vardagen kan stressa och upplevas enformig.

- Om barnet verkar stressat så kan man försöka förstå det. Om man inte kan gå på hobbyer eller något roligt och man bara har en jättestor mängd skolarbete som stressar, så ska man kanske inte ta det för seriöst om barnet är på dåligt humör, utan försöka stöda i skolan också, säger Ronja Flykt.

Olivia Halttunen bekräftar att hon får bra stöd hemifrån, till exempel genom mamma som ber henne ta en paus och slappna av om det är något med skolan som stressar.

Nicolina Blomander talar i sin mobiltelefon
Bildtext Nicolina Blomander önskar bättre proportioner när det gäller skoluppgifterna.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

För många läxor ger både elever och lärare problem

Nicolina Blomander tror att en omvärdering av skoluppgifterna kunde underlätta för både lärare och elever.

Blomander upplever att många lärare kan vara litet överambitiösa, men att det samtidigt uppstår problem för båda parter om eleverna inte hinner med och målen i läroplanen inte uppföljs.

- Jag förstår att lärarna själva har jättemycket att göra och är jättestressade, men jag tror att det skulle lösas med att inte ge så mycket uppgifter.

- Jag vet att det är bra med läxor, men många elever som har sju kurser under en period hinner inte alltid och det är svårt att prioritera. I så fall mindre läxor eller en större läxa under en längre tid, säger Blomander.