Skolelever och yrkeshögskoleelever lär sig av varandra - "Fint att vi får komma hit och testa allt"

Under läsåret får femteklassare i Åbo testa på olika verkstäder tillsammans med Åbo yrkeshögskolas studerande. Tanken med projektet Junior Yrkeshögskolan är att eleverna och yrkeshögskolestuderande får lära sig av varandra.
- Åbo stad har som mål att stadens skolelever ska få bekanta sig med skolor och museer utanför skolvärlden. Våra studerande behöver lära sig i autentiska lärmiljöer och få berätta om det de studerar, så det här är ett positivt projekt för oss båda, säger Minna Scheinin, som är utbildningschef vid Åbo yrkeshögskola.
Viktigt att visa olika möjligheter
Förutom att de studerande får praktisk erfarenhet i att berätta och leda grupper inom sitt studieämne, är det också bra att eleverna får se vad de kan studera på en yrkeshögskola.
- Även om det är ett tag ännu tills de här eleverna börjar studera på en högskola eller universitet, är det bra att de i ett tidigt skede ser vilka möjligheter som finns, säger Scheinin.
I Junior Yrkeshögskolan får eleverna delta i verkstäder inom konst, teknik och hälsa.
- Vi har just nu flera grupper på olika campusområden. En grupp är här på Kinakvarnsgatan och lär sig vad man gör på ett laboratorium, och en annan grupp är på Slottsgatan och lär sig om musik, säger Scheinin.
"Undervisningen ska inte bara vara i skolan"
Femteklassarna i Luostarivuoren koulus språkbadsklass deltar i en verkstad med blivande laboratorieskötare.
- Vi har fått titta i mikroskop. Jag tycker det är jättefint att vi får komma hit och testa allt, säger femteklassaren Sylvia Seppälä.
Har ni lärt er något nytt?
- Vi har lärt oss om handtvätt och så fick vi se hur mycket bakterier vi har på våra händer, säger Seppälä.
Även klassläraren Markus Martikainen på Luostarivuoren koulu tycker det är bra att de här verkstäderna ordnas.
- Jag ser det som en positiv möjlighet. Undervisningen ska inte bara vara i skolan, utan det är viktigt att samarbeta med högskolor och universitet. Det här kompletterar undervisningen, speciellt med tanke på det livslånga lärandet, säger Martikainen.
"Roligt att eleverna får prova på olika saker"
Staden har också tidigare ordnat liknande verkstäder för skolelever. Projektet Barnens Yrkeshögskola riktade sig till utvalda grupper i åldern 7-11 år. Då fick samma grupper elever delta i olika verkstäder.
Junior Yrkeshögskolan riktar sig till femteklassare i alla skolor i Åbo. Men eftersom antalet elever är så stort får varje grupp delta i en verkstad.
- Jag ser det som positivt att femmorna får prova på olika saker. Laboratorieundersökningar, där man får reda på saker om människokroppen, passar bra för vår klass, för vi har just lärt oss om människans biologi, säger Martikainen.
De svenskspråkiga skolorna kommer med på våren
Pilotprojektet börjar med tretton grupper under hösten och fortsätter med ungefär lika många grupper på våren. På våren får också de svenskspråkiga skolorna i Åbo komma med.
Pilotprojektet pågår under läsåret 2020-2021, men förhoppningen är att Junior Yrkeshögskolan ska bli en del av Åbo bildningssektors upplevelsestig från och med nästa år.
- Vi är alla entusiastiska inför det här. Det kommer att vara spännande att höra vad eleverna och våra studerande tycker, säger Scheinin.
- Jag hoppas att det här projektet utvidgas och att eleverna skulle få gå på flera verkstäder, till exempel så att en verkstad skulle vara på Åbo yrkeshögskola, en på Åbo Akademi och en tredje på någon annan enhet, säger Martikainen.
Junior Yrkeshögskolan är ett pilotprojekt som riktar sig till alla femteklassare i Åbo. Projektet är ett samarbete mellan Åbo yrkeshögskola och Åbo stads projekt STEAM Turku.