Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen: Smittoläget och typen av restaurang avgör de nya coronabegränsningarna

Från 2020
Uppdaterad 29.10.2020 16:39.
Svenska Yle live: Hur ser de nya begränsningarna för restaurangerna ut? - Spela upp på Arenan

De coronarelaterade restriktionerna i Finland kommer från och med den första november i år att bero på coronaläget i varje landskap och på om restaurangen är en matrestaurang eller en restaurang där man huvudsakligen säljer alkohol.

Regeringen informerade om de nya begränsningar som träder i kraft den första november och som är i kraft i sex veckor. Du kan se regeringens presskonferens simultantolkad till svenska överst i artikeln. Presskonferensen på finska hittar du här.

För landskapen gäller fyra kategorier av vilka kategori 1 innebär att det inte finns några nya coronafall i ett landskap. Då slopas alla begränsningar för krogar i det landskapet. Det finns inga sådana landskap just nu.

För pubar, barer och nattklubbar i Nyland, Egentliga Finland, Birkaland och Österbotten som befinner sig i accelerationsfasen eller samhällsspridningsfasen begränsas kundplatserna på samma sätt som för närvarande till hälften av det normala.

För krogar i ovannämnda landskap där matförsäljningen är huvudsaken begränsas kundplatserna till tre fjärdedelar av det normala.

På andra håll i Finland begränsas antalet kundplatser fortsättningsvis inte.

Epidemiläget avgör begränsningar i serveringen och öppettiderna

Serveringen av alkoholdrycker ska upphöra klockan 22 på samma sätt som nu i alla landskap som berörs av begränsningarna.

Det handlar alltså om alla de landskap som befinner sig i accelerations- och samhällsspridningsfasen, det vill säga Nyland, Egentliga Finland, Egentliga Tavastland, Birkaland och Österbotten.

I Österbotten ska alla restauranger och matställen stängas senast klockan 23.

I de övriga landskap som nämnts ovan ska krogar som främst serverar alkohol stängas senast 23, men andra matställen får hålla öppet till midnatt.

I resten av Finland upphör serveringen som nu senast klockan 24. De restauranger som främst serverar alkohol ska stänga senast klockan 1 på natten, men andra restauranger och matställen får hålla öppet dygnet runt.

Krogar får öppna efter att ha varit stängda en timme

Nytt är att restauranger som måste stänga senast vid ett visst klockslag får öppna dörrarna på nytt en timme senare.

Bensinstationer berörs inte av reglerna för öppettider. Det samma gäller flygplan och fartyg som går mellan Finland och utlandet eller utanför Finlands gränser.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) sa under presskonferenen på torsdagen att endast nödvändiga begränsningar kommer att hållas i kraft.

Diskussion om artikeln