Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Två coronavacciner är långt hunna och ser lovande ut nu – Finland har beställt en massa sprutor och nålar och funderar kring vaccinförvaring i -70 C

Från 2020
Uppdaterad 30.10.2020 06:54.
Ett foto på ett potentiellt coronavaccin, med en illustration på coronavirus i bakgrunden.
Bildtext Hur effektiva och säkra vaccinerna är väntas klarna ännu i år.
Bild: Mostphotos

Både Astra Zenecas och Pfizer-Biontechs vacciner har gett bra immunrespons hos vuxna i alla åldrar, vilket är goda nyheter. Hur effektiva och säkra vaccinerna är väntas klarna ännu i år.

Utvecklingen av coronavirusvacciner har i det stora hela framskridit väl under de senaste månaderna.

65 vaccinkandidater är i kliniska studier för tillfället.

Elva av dem är i ett utvidgat testskede – i så kallade fas 3-studier – där man ser hur effektivt och säkert ett vaccin är genom att testa det på tusentals personer.

– Nästa månad kommer vi troligen att få besked om hur bra det vaccinet som har utvecklats gemensamt av amerikanska Pfizer och tyska Biontech är, berättar Hanna Nohynek som är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Hanna Nohynek.
Bildtext Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Om resultatet är gott kan vaccinet godkännas ganska snabbt därefter.

Långt hunnet är också ett coronavaccin som har utvecklats av Oxford-universitetet i Storbritannien och tillverkas av Astra Zeneca.

Det finns dessutom några coronavacciner som har fått börja användas i begränsad skala – bland annat i Kina och Ryssland. De vaccinerna verkar ändå inte bli aktuella för användning inom EU.

Lämpar sig också för äldre

Man vet redan att vaccinerna av Astra Zeneca och Pfizer-Biontech orsakar bra immunrespons hos vuxna i alla åldrar.

Att de också gör det för över 55-åringar klarnade nyligen till exempel för Astra Zeneca-vaccinet och det är särskilt viktigt, för det är de som oftast drabbas värst av covid-19.

– Det är utmärkt information för om man vill stoppa dödsfall till följd av covid-19 så borde de äldre vara bland de första man ger ett coronavaccin, säger Nohynek.

Hon påpekar att vaccinet också rapporteras orsaka mindre biverkningar hos äldre än hos yngre, vilket var att vänta. Yngre personer har i allmänhet ett starkare immunförsvar.

Typiska biverkningar vid vaccinationer kan till exempel vara rodnad i huden och värk eller svullnad där vaccinationen har skett.

Inte för barn eller gravida än

Vaccinstudierna har inte gjorts på barn och åtminstone till att börja med kommer coronavaccinerna endast att ges åt vuxna (minst 18 år).

Ytterligare studier behövs i ett senare skede om det skulle bli aktuellt att ge vaccinet också åt barn. Detsamma gäller också för gravida, för de har inte heller ingått i vaccinstudierna.

I allmänhet drabbas ändå yngre betydligt lindrigare av covid-19 än vad äldre gör.

EU reserverar flera vacciner och Finland är med

EU-kommissionen siktar för tillfället på avtal om att kunna köpa in sex vaccinkandidater, för alla medlemsländer som väljer att delta.

Finland gör det, och vi har rätt till en dryg procent (1,23 procent) av EU:s gemensamma vaccindoser – enligt vår andel av EU:s totala befolkningsmängd.

Kommissionen har redan förköpsavtal om tre stycken potentiella coronavacciner, med Astra Zeneca, Johnson & Johnson och Sanofi-GSK.

Att ha avtal med flera tillverkare ökar chansen att få ett fungerande vaccin relativt snabbt.

Man har också fört framgångsrika preliminära samtal med företag som tillverkar coronavaccin baserat på en nyare RNA-teknik – med CureVac, Moderna samt Pfizer och Biontech. Tanken är att det här ska leda till förköpsavtal snart.

Det vaccin man först torde veta hur effektivt och säkert det är, är alltså Pfizers och Biontechs. Det beräknas ske i november, när resultatet från den så kallade fas 3-studien offentliggörs.

Tidtabellen har skjutits framåt några gånger för coronaviruset har inte spridit sig så snabbt som väntat i vissa av de länderna man studerar deltagare i.

Astra Zeneca väntas däremot berätta om sina resultat tidigast efter julen.

Skyddar inte nödvändigtvis helt och hållet

Hanna Nohynek säger att man ändå redan nu vet – på basis av antikroppsstudier – att de här två vaccinerna åtminstone torde vara ganska effektiva.

– Det man vet från djurförsök är att de här coronavirusvaccinerna har lyckats förhindra allvarliga former av covid-19.

Att de fungerat väl för vissa djur är lovande, men inte heller någon garanti att de fungerar väl för oss människor.

I Storbritannien har experter räknat med att vaccinerna kommer att kunna ge cirka 50 procent av de vaccinerade full immunitet – alltså skydda dem helt och hållet från att insjukna.

Nohynek håller med om den här bedömningen.

– Det är mycket realistiskt att det kommer att gå så. Men skyddet kan också vara högre än 50 procent.

De som ändå insjuknar får troligen en lindrigare sjukdom än utan ett vaccin mot covid-19.

Man hoppas dessutom att de som vaccineras inte ska kunna sprida viruset och smitta andra.

Två doser behövs

Det som står ganska klart redan nu är att det inte kommer att räcka med en dos.

Både Astra Zenecas samt Pfizers och Biontechs vaccin kommer att kräva två.

– I praktiken innebär det att en andra dos ges en knapp månad eller en månad efter den första. Efter det kan man vara säker på att skyddseffekten är tillräckligt god, säger Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd.

När kan man få vaccinet?

Sari Ekholm som är överläkare på Social- och hälsovårdsministeriet uppskattar i ett skriftligt uttalande till Svenska Yle att det är troligt att det kan räcka till början av nästa år innan det första coronavaccinet godkänns för användning inom EU.

Hon påpekar också att företagen inte har lovat att leverera alla vaccindoser på en gång, utan de kommer i flera partier.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppskattade på onsdagen att stora vaccinmängder kommer att levereras från och med april 2021.

Många doser är ändå redan tillverkade redan, så direkt när ett visst vaccin får grönt ljus så kan det börja levereras.

I Storbritannien räknar man med att kunna distribuera det tyska coronavaccinet (Pfizers och Biontechs vaccin) ännu före jul.

Förberedelser pågår redan nu

Finland förbereder sig som bäst för att kunna distribuera vaccinet, när det blir tillgängligt.

Sjukvårdsdistrikten har till exempel beställt massvis med sprutor och nålar, och EU köper också gemensamt in fler. Dessutom har man tänkt på hur man kan möjliggöra förvaring av vaccinet.

– Pfizers och Biontechs coronavaccin kräver till exempel förvaring i temperaturer som är kallare än –70 grader Celsius och det är en logistisk utmaning. Vi har tagit till olika arrangemang och håller på att planera det här för tillfället, säger Nohynek.

Upptinat så håller det vaccinet bara en dag i kylskåpstemperatur eller maximalt två timmar i rumstemperatur.

Vem får det först?

Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor KRAR – som Hanna Nohynek också är med i – har inte ännu rekommenderat i vilken ordning folk borde vaccineras. Hon berättar att arbetet pågår, men att det inte ännu är klart.

– Det görs för tillfället en analys och simuleringar utgående från finländska patienter, säger Nohynek.

Som grund för beslutet kommer man att använda data om vilka grupper av finländare som har drabbats hårdast av covid-19, samt rekommendationer från både WHO och EU.

Finland utvecklar också vacciner mot coronaviruset – till exempel vid Tammerfors universitet. Det torde bli klart någon gång nästa år.

Man vet inte än med säkerhet hur länge den naturliga immuniteten mot coronaviruset räcker, eller hur långvarigt skydd vaccinerna kan ge, men det pågår studier om det här runtom i världen.

Du är kanske också intresserad av den här videon från den 13 oktober:

Erika väntar på ett coronavaccin för att kunna leva normalt – vi besökte labbet som kan skapa Finlands första vaccin mot covid-19 - Spela upp på Arenan

30.10.2020 kl. 6.54: Artikeln uppdaterades med färska uppgifter om hur många vacciner som nu är i kliniska studier.

Diskussion om artikeln