Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Villkorligt fängelse i fyra månader efter frontalkrock där spädbarn miste livet

Från 2020
Mörker, asfalt och ljus från billyktor.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jere Sanaksenaho / Yle

En ödesdiger omkörning på Riksåttan slutade med att ett spädbarn miste livet. Barnets far, som körde bilen, har nu av Österbottens tingsrätt dömts för dödsvållande och vållande av personskada.

Det var i december 2017 som den tragiska olyckan inträffade på riksväg åtta i Nykarleby. Det är morgon, fortfarande mörkt och därtill halt på olycksplatsen.

En man, född 1971 och ovan som chaufför, kör i riktning mot Vasa. I baksätet sitter hans fru och deras tio månader gamla son.

Trots halka, dålig sikt och gul spärrlinje på vägen fattar mannen beslutet att göra en omkörning. Mannen har gjort en missbedömning och några hundra meter söder om korsningen till Monåvägen frontalkrockar han med en mötande personbil.

Inte grova brott anser tingsrätten

I kollisionen dog den tio månader gamle sonen. Dessutom skadades barnets mor, fadern själv och föraren i den mötande bilen.

Åklagaren argumenterade under rättegången för att den svarande borde dömas för såväl grovt dödsvållande som grovt vållande av personskada, och yrkade på minst sju månaders fängelse.

Tingsrätten valde ändå att gå på försvarets linje.

Domstolen ansåg att brotten inte kunde anses grova, eftersom det saknats faktorer som tydde på uppsåt eller likgiltighet.

Domstolen ansåg det istället trovärdigt att en grov missbedömning ledde till olyckan. Som en lindringsgrund i straffmätningen har tingsrätten även beaktat att mannen i olyckan förlorat sitt eget barn.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.