Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finavia-koncernen samarbetsförhandlar – 480 arbetsplatser kan försvinna

Från 2020
Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Coronapandemin har slagit hårt mot Finavias 21 flygplatser. Flygplatserna har ekat tomma i flera månader.
Bild: Terhi Liimu / Yle

Flygplatsoperatören Finavia och dess dotterbolag Airpro inleder samarbetsförhandlingar. Totalt måste bolagen dra in högst 480 årsverken, omstrukturera sin verksamhet och fortsätta permitteringarna av en del av sin personal.

Hittills har personalen permitterats på del- eller heltid i bägge bolag. En del har varit permitterade sedan mars, och permitteringarna uppskattas nu fortsätta.

Enligt en preliminär uppskattning måste Finavia nu dra in högst 130 årsverken, och Airpro högst 350.

– Flygandet har nästan helt och hållet upphört, och därför har våra inkomster minskat märkbart. Vi måste anpassa Finavias verksamhet och förbereda oss på att det kommer ta flera år för resandet att återgå till det normala, säger Finavias vd Kimmo Mäki.

Mäki säger också att man in i det sista försökt bevara arbetsplatserna, men att det faktum att coronakrisen fortfarande pågår har lett till att det helt enkelt inte längre finns jobb för alla.

Samarbetsförhandlingarna inleds den 4 november.

Finavia sköter och utvecklar 21 flygplatser runtom i Finland. Dotterbolaget Airpro producerar kabintjänster för flera aktörer inom flygtrafiken på Helsingfors-Vanda och 15 andra flygplatser i landet.

Finavia ägs av finska staten, och tidigare rapporterades det att staten stöder bolaget med 350 miljoner euro för att trygga dess framtid efter coronakrisen.

Källa: Finavia, STT

Diskussion om artikeln