Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåkonstnären Åsa Hellman gav ut bok om sitt liv: "Det har varit en inre resa"

Från 2020
En kvinna i pink tröja står i ett rum med keramikskulpturer på hyllor. Hon  håller en bok i famnen. I förgrunden syns grönväxter.
Bildtext Åsa Hellman med sin nyutgivna bok "Lera, drömmar" i famnen. Grönväxter är ett viktigt element i Hellmans arbetsrum.
Bild: Yle / Mira Bäck

Borgåbon Åsa Hellman är känd som föregångare inom keramikkonsten. Nu har hon skrivit en bok om sitt liv och sin konst, Lera, drömmar.

Åsa Hellmans arbetsrum ligger på samma gårdsplan som hemmet, i ett avlångt rödmyllefärgat trähus. Genom de stora fönstren strålar ett inbjudande ljussken och på hyllor syns keramikföremål av olika färg, form och storlek.

Inne hittar vi Hellman som håller på med att ställa i ordning för nästa veckas boklanseringskaffe.

- Jag har alltid tyckt jättemycket om att skriva, och det är en motvikt till det här tunga fysiska arbetet med leran. Jag behöver uttrycka mig också på det sättet, säger Hellman.

En kvinna i pink tröja öppnar dörren till en keramikugn. Framför henne på bordet står keramik.
Bildtext Hellman bränner ofta sina keramikföremål flera gånger innan de är klara. En av de intressantaste sakerna med keramiken är att slutresultatet inte helt går att styra. Vad som kommer ut ur ugnen är alltid lite av en överraskning.
Bild: Yle / Mira Bäck

Boken "Lera, drömmar" utkom tidigare i veckan vid förlaget Parvs. Den handlar om Hellmans konstnärskap men också om händelser i hennes privatliv.

- Nu är jag i den här åldern att jag kan sammanfatta någonting, och jag har varit med om jättemycket. Det har varit en inre resa, säger Hellman.

Borgåkonstnären Åsa Hellman gav ut bok: "Det har varit en inre resa"

5:45

Inspirerande resor

Boken är inte tänkt bara för keramiker eller keramikintresserade.

- Jag skriver om mitt liv ur en personlig synvinkel. Jag tror att boken kan intressera både yngre och äldre, oberoende av vad man har för yrke.

Burkar med penslar, svampar och andra redskap på ett diskbord.
Bildtext En del av alla verktyg som Åsa Hellman använder i sitt arbete.
Bild: Yle / Mira Bäck

Läsaren får bland annat bekanta sig med Hellmans studietid i London.

- Jag bodde i London i fyra år. Det var en enorm chock.

Hellman var redan färdig keramikkonstnär när hon flyttade dit 1978. Hon fick ett stipendium av British Council för att studera vid Royal College of Art.

- Då var London centrum för design, mode och konst. Jag kände mig lite som flickan från landet då jag kom dit till konstskolan. Det var efter punktiden men alla klädde sig extremt. Det var en underbar tid, berättar Hellman.

En kvinna i pink tröja står intill ett bord med keramikgföremål på. Hon sträcker ut handen och rör vid en blå kruka. I famnen håller hon en bok och sina glasögon.
Bildtext Just nu inspireras Åsa Hellman av Medelhavet. Det vittnar havsmotiven och den speciella blå färgen om. Glasyr med vacker guldlyster finns i många av Hellmans verk.
Bild: Yle / Mira Bäck

Konsten har alltid funnits i Åsa Hellmans liv. Hon är uppvuxen i en konstnärsfamilj och har redan som liten fått resa och bekanta sig med konstfenomen i andra länder.

- Jag lider aldrig brist på inspiration. Jag är som en svamp och suger in alla intryck, mycket från resor. Jag har rest jättemycket i Nordafrika, till Sri Lanka, Japan ... Varje gång när jag kommer hem är jag som ett fullt kärl. Det bara måste komma ut, och då kommer det ut i form av skulpturer och föremål i lera.

Hellman beskriver sin stil som kraftfull, energisk och positiv. Hon har också en mångsidig och bred skala.

- Jag jobbar både med skulpturer, väggreliefer, till och med tekoppar.

Kommande projekt

Hellman är en erkänd konstnär och föregångare inom keramikkonsten. Vad drömmer hon om att få göra ännu, privat eller inom konsten?

- Jag är så lyckligt lottad att många av mina drömmar har gått i uppfyllelse. Yrkesmässigt har det gått bättre än jag någonsin kunnat föreställa mig och arbetet har gett mig mycket.

Ett vitt keramikfat med blågröna detaljer i mitten.
Bildtext Fatet Cityblues är ett av Hellmans favoritverk. Det blev färdigt tidigare i år.
Bild: Yle / Mira Bäck

Dessutom har hon ett vackert hus, en underbar trädgård och har fått vara relativt frisk.

- Det är redan mycket. Plus att jag har fått ett barn. Jag är nöjd med det jag redan fått. Men det är klart att innerst inne har jag lite drömmar. Men de är hemliga, säger Hellman och skrattar till.

Boken Lera, drömmar är egentligen Hellmans andra bok. Hon har tidigare skrivit fackverket Keramikkonsten i Finland som fick Finska konstföreningens pris för årets konstbok 2004.

- Jag håller hela tiden på och skriver vid sidan om, om min barndom och om hur Borgå var på 1950-talet, till exempel.

Dessutom ska Hellman ställa ut på Gumbostrand Konst och Form nästa sommar.

Hon skulle ha haft en retrospektiv utställning där redan i sommar, men coronaviruset kom i vägen och utställningen sköts upp.

- Det är ett stort projekt.

Diskussion om artikeln