Ingen fest då Berlin efter en lång väntan får sin nya flygplats
Efter en nästan tio år förlängd väntan får Berlin sitt nya flygfält i morgon. På grund av otaliga byggmissar har starten för den nya flygplatsen Berlin-Brandenburg skjutits upp gång på gång. Ursprungligen skulle flygplatsen söder om staden ha tagits i bruk redan 2011.
– Vägen hit har inte varit lätt. Förseningarna, byggmissarna och de exploderande kostnaderna har inte bara gjort Berlin utan hela Tyskland till ett visst åtlöje. Vi tyska ingenjörer har fått skämmas, konstaterar flygplatschefen Engelbert Lütke Daldrup.
När Berlins nya flygplats Berlin-Brandenburg ”Willy Brandt”, eller i den vanliga kortformen BER, tas i bruk nu på lördag, så är det slutet på en nästan trettio år lång process.
Att bygga en ny flygplats för Berlin började planeras redan efter den tyska återföreningen, men det dröjde ända till år 2006 innan bygget vid det tidigare Östberlins flygfält Schönefeld kom igång.
Att det tog så länge innan man kom igång med bygget hängde bland annat ihop med en långvarig kamp om var flygplatsen skulle placeras.
Man var överens om att de tre dåvarande flygplatserna Tegel, Tempelhof och Schönefeld måste bli till en flygplats, men gällande placeringen kunde man inte komma överens.
När Schönefeld väl hade valts, fortsatte en kamp med invånarna i området. De protesterade mot det buller som ett större flygfält skulle ge upphov till.
Bristande brandsäkerhet
År 2011 var det meningen att den nya flygplatsen skulle stå klar. Många år av ett - som det i efterhand har blivit klart - totalt oorganiserat byggprojekt gjorde det här ändå omöjligt.
Framför allt var problemen med brandsäkerheten så stora att man år 2012 var tvungen att dra i nödbromsen.
De automatiska brandsäkra dörrarna var allt annat än automatiska. Det som skulle vara brandsäkra väggar var helt enkelt bara väggar. Man visste inte om det i fall av en brand skulle vara möjligt att få ut röken ur byggnaden.
Man fick nu börja med att från grunden reda ut vad som egentligen hade byggts, vilka kablar som hade dragits och vilka rör som hade lagts.
Det har därför dröjt ända till hösten 2020 innan, den enligt kritikerna redan omoderna, flygplatsen nu tas i bruk.
Sammanlagt har projektet kostat omkring sex miljarder euro, vilket är tre gånger mer än vad man ursprungligen hade planerat.
Trots alla problem med projektet har ingen hittills ställts till svars för de otaliga missar som bygget har präglats av.
Festen uteblir
När flygplatsen officiellt öppnas nu på lördag, så är det utan pompa och ståt.
– Efter år av förseningar är det här projektet inget man stoltserar med. Det blir alltså ingen stor fest utan vi kör bara igång, säger flygplatschefen Lütke Daldrup.
Berlin-Brandenburg blir nu, efter Frankfurt och München, den tredje största flygplatsen i Tyskland.
Fältet där de flesta Finlandsflygen hittills har startat och landat, det vill säga Berlin Tegel, stänger för gott den åttonde november.
Flytten från Tegel till den nya flygplatsen underlättas av att stora delar av flygtrafiken står stilla på grund av coronakrisen.
Hur passagerarsiffrorna på det nya Berlinflygfältet kommer att utvecklas är därför för tillfället svårt att uppskatta.
Ännu innan coronan slog till utgick man nämligen från att BER kommer att vara för litet redan den dag då fältet tas i bruk. Som bäst är också den gamla terminalen vid Schönefeld en del av den nya flygplatsen.
Arbetet och planeringen för att bygga nya terminaler är därför redan i full gång och man hoppas förstås att byggprojekten ska löpa mer smidigt i fortsättningen.
Flytt över en natt
Där flygplatschefen Lütke Daldrup talar om en skamfläck för tyska ingenjörer har BER under årens lopp i alla fall visat sig vara en outsinlig källa för historier kring när allt går fel.
Mitt personligen starkaste minne från kaoset kring BER går att datera till april 2012.
Tillsammans med andra journalister från utländsk media visades vi då runt i den nya terminalbyggnaden, som skulle tas i bruk två månader senare. Det handlade alltså om det andra försöket att ta i bruk flygplatsen efter att det första hade misslyckats i oktober 2011.
Under rundvandringen fick vi höra om hur invigningsfestligheterna skulle organiseras och hur en stor del av den konkreta flytten från Tegel till det nya flygfältet skulle ske över en natt!
Med facit på hand så skulle det ha varit riktigt intressant att få veta hur det här flyttprojektet skulle ha slutat.
Avståndet från Tegel till det nya flygfältet är trots allt nästan 40 kilometer och med tanke på alla problem med själva flygfältet, så är det svårt att tro att inte också flytten kunde ha slutat i kaos.
”Inget övertidsarbete”
I den nya terminalbyggnaden pågick i vilket fall som helst i april 2012 ett febrilt arbete. Vid incheckningsdiskarna kopplade man in datorer och skärmar, samtidigt som man några meter bort ljudligt hamrade och bankade.
Överallt låg dessutom tomma väskor och kappsäckar. De skulle komma till användning då man så småningom med hjälp av tusentals frivilliga skulle börja trimma procedurerna för bland annat incheckning och avhämtning av bagage.
I all denna stökighet var det kanske inte omöjligt, men i alla fall lite svårt att föreställa sig att allt kommer att stå klart om två månader.
I tysk media cirkulerade dessutom uppgifter om att planen att öppna den 3 juni inte kommer att hålla. Det här trots att inbjudningarna redan hade gått ut.
Flygfältsbolagets representant, som ledde rundvandringen, fick följaktligen också i något skede den överhängande frågan; kommer allt säkert att vara färdigt om två månader?
– Självklart. Vi har inte ens gått in för övertidsarbete ännu, löd det självsäkra svaret följt av ett brett leende.