Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidigare Labourledaren Jeremy Corbyn stängs av från partiet efter rapport om antisemitism

Från 2020
Den brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn
Bildtext Jeremy Corbyn var Labours partiledare fram tills april.
Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN

Jeremy Corbyn, den tidigare partiledaren för brittiska Labour, stängs tills vidare av från partiet efter kommentarer om en rapport som publicerades i dag och som gäller antisemitism inom partiet.

Corbyn kallade bland annat det rapporten visade för överdrivet och politiskt motiverat.

Utredningen visar fall av trakasserier och diskriminering inom partiet då Corbyn var partiledare.

Dessutom slår utredningen fast att Labour brutit mot lagen om jämlikhet genom sitt förfarande.

I rapporten framgår det att partiet har blandat in politik vid anmälningar om antisemitism. De personer som hanterar anmälningarna har inte heller fått adekvat utbildning - och de som lämnat in anmälningar har trakasserats.

23 fall av politisk inblandning från Corbyns stab har upptäckts i samband med utredningen.

Utredningen är gjord av brittiska kommissionen för jämlikhet och mänskliga rättigheter EHCR.

''Skamligt för partiet''

Corbyn säger att han ångrar att partiet inte tagit itu med antisemitism tidigare och att judiska medlemmar har rätt att kräva det, samt att han accepterar utredningen.

Men han sa också att skalan av problemen har överdrivits av politiska skäl av opponenter, både inom och utanför partiet.

Då han inte ville ta tillbaka sina kommentarer om att problemen är överdrivna valde partiet att stänga av honom. Det innebär också att han inte heller kan representera partiet i parlamentet.

Jeremy Corbyn ledde Labour fram till april i år, varefter Keir Starmer tog över. Starmer menar att EHCR:s utredning är skamlig för partiet, och lovar att implementera rapportens förslag så fort som möjligt från och med nästa år.

Senast den tionde december ska Labour presentera en plan för hur partiet ska implementera utredningens förslag på åtgärder.

Utredningen tillsattes efter att flera misstänkta fall av antisemitism inom partiet uppdagades i offentligheten. Flera av partiets representanter med judisk bakgrund lämnade också partiet under Corbyns tid.

Källor: Reuters, AFP, BBC