Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IOM: Minst 140 migranter på väg till Europa döda i båtolycka utanför Senegal

Från 2020
Uppdaterad 29.10.2020 21:13.
Arkivbild. De här flyktingarna hade turen att bli räddade av den portugisiska kustbevakningen nära Sicilien i oktober 2017.
Bildtext Arkivbild. Båtarna är inte alldeles sällan i dåligt skick, och rutterna är farliga.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Åtminstone 140 migranter har dött i en båtolycka utanför Senegal i lördags, uppger FN:s migrationsorgan IOM. Det är den dödligaste båtolyckan i år.

Båten började brinna och kapsejsade sedan, med 200 personer ombord. 60 personer kunde räddas av båtar i närheten.

Senegalesiska myndigheter har tidigare rapporterat om åtminstone tio dödsfall.

Olyckan skedde omkring två timmar efter att båten lämnade fiskestaden Mbour som är belägen cirka 100 kilometer från Senegals huvudstad Dakar.

Migranterna var på väg mot Europa, längs med den farliga farleden mellan Västafrika och Kanarieöarna. Rutten har varit särskilt populär i år: fyra gånger populärare jämfört med i fjol.

Ruttens popularitet går att förklara med att de rutter som går via Libyen och Algeriet bevakats mycket strängare nu än tidigare.

Rutten är lång, upp till 1 400 kilometer, och migranternas båtar är inte alldeles sällan fyllda till brädden. De är ofta i dåligt skick, med opålitliga motorer.

Enligt IOM har 14 båtar med totalt 663 migranter ombord gett sig av mot Europa i september. En fjärdedel av dem har hamnat i någon slags sjönöd eller varit med om att förlisa.

Det är ändå möjligt att antalet är betydligt högre än vad man känner till, varnar IOM.

Förra veckan rapporterades det om fyra förlisningar på Medelhavet.

Källa: Reuters, AFP, IOM