Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stigande coronasiffror oroar EU-ledare: "Spridningen kommer att överväldiga hälsovården om vi inte agerar snabbt"

Från 2020
Europeiska rådets ordförande Charles Michel. På en skärm framför honom syns kommissionsordföranden Ursula von der Leyen.
Bildtext Europeiska rådets ordförande Charles Michel ledde videotoppmötet. På skärmen kommissionsordföranden Ursula von der Leyen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En djup oro över de stigande coronasiffrorna satte en prägel på EU-ledarnas videotoppmöte. Kommissionsordförande Ursula von der Leyen uppmanar medlemsstaterna att agera snabbt för att förhindra att hälsovården överbelastas.

Bryssel

I väntan på att man lyckas ta fram ett vaccin mot coronaviruset måste EU-länderna satsa på testning och spårning. Det budskapet framförde EU-ledarna vid ett videomöte på torsdag kväll.

- Situationen är mycket allvarlig, antalet fall ökar, antalet sjukhusinläggningar ökar och antalet dödsfall ökar, sa Ursula von der Leyen vid en presskonferens efter mötet.

von der Leyen befarar att hälsovården överbelastas om man inte handlar samstämt.

- Spridningen av viruset kommer att överväldiga hälsovården om vi inte agerar snabbt.

Massiva satsningar på testning

Utbyte av information och god praxis, spårning, vacciner och testning är av avgörande betydelse om man vill få bukt med pandemins andra våg.

- Vårt mål är att hålla viruset i styr och det är endast möjligt genom massiv testning, sa von der Leyen.

Hon framhävde speciellt betydelsen av snabba antikroppstester samt ett ömsesidigt erkännande av testresultaten i kampen mot viruset.

- Det är viktigt främst med tanke på nödvändigt resande.

Finland vill se gemensamma lösningar

Finland ställer sig Finland positivt till gemensamma lösningar vad testning och spårning beträffar, säger statsminister Sanna Marin.

- Vi måste tillsammans få smittspridningen under kontroll innan vi når gränsen för vad hälsovården klarar av på olika håll i Europa. Det här är också det bästa sättet för att trygga den ekonomiska återhämtningen.

Sanna Marin tittar åt sidan.
Bildtext Statsminister Marin efterlyser gemensamma riktlinjer för testning och spårning.
Bild: Leila Oksa / Yle

Marin ser gemensamma riktlinjer för testning och karantän som en förutsättning för att stoppa smittspridning i fortsättning. Hon tar inte ställning till hur länge det kommer att ta för medlemsländerna att enas i frågan.

- Givetvis hoppas vi att man ska framskrida i frågan så snabbt som möjligt.

Appar ska dela information med varandra

För att effektivisera spårningen av smittkedjor på EU-nivå har kommissionen lanserat en lösning för att koppla ihop nationella applikationer med varandra.

Tills vidare har appar från tre länder - Tyskland, Irland och Italien - kopplats samman. Målet är att appar från 22 länder ska kunna kommunicera med varandra före utgången av november.

Enligt Marin jobbar man som bäst med att göra spårningsappen Coronablinkern kompatibel med andra europeiska applikationer.

För tidigt att andas ut

Samtidigt som coronaläget fortsätter att förvärras i stora delar av Europa så verkar Finland för stunden lyckats platta ut den stigande kurvan.

Enligt Marin varnar ändå för att invagga sig i falsk trygghet. Situationen är fortfarande svår.

- Lyckligtvis verkar det som att antalet fall åtminstone inte ökar exponentiell. Men situationen är fortfarande allvarlig i Finland och mycket allvarlig i hela Europa.

- Jag vill inte sända en signal till finländarna om att vi nu skulle kunna andas ut av lättnad.

Nyhetspodden - Spela upp på Arenan